Začněme ale anketou. Jak byla organizovaná?

Už od podzimu probíhala přes internet veřejná nominace a sportovci s největším počtem nominací se dostali do finálové části, v ní konečné pořadí určilo hlasování členů odborné komise. V ní byli sportovní funkcionáři, zástupci samosprávy a novináři. Máme sedm kategorií, a tedy sedm vítězů. Samostatnou kategorií byl sportovní sympaťák okresu, kterou nám garantovala redakce Vyškovského deníku Rovnost. Myslím, že hlasování probíhalo stejným systémem.

Jde o druhý ročník, lišil se nějak od předchozího?

Především jsme rádi, že se nám podařilo zavést původně zamýšlenou posloupnost. Tedy že napřed vyhlásilo své nejlepší sportovce město Vyškov, po něm my a vrcholem bude vyhlášení nejlepších sportovců Jihomoravského kraje. Do této ankety postoupí vítězové okresních kol. Cením si toho, že jsme se s vedením Vyškova na termínech bez problémů dohodli. Dá se říct, že jsme podporu našli u představitelů Slavkova a Rousínova, zatímco Bučovice stály trochu stranou. Takže tohle je třeba námět na další vylepšení třetího ročníku.

Sportovec okresu 2015Slavnostní galavečer – vyhlášení výsledků ankety
Čtvrtek 18. února, Besední dům Vyškov, ulice Jana Šoupala. Zahájení v 18.00 hodin. Vstup volný.

Česká unie sportu je nástupnickou organizací Českého svazu tělesné výchovy. Připomeňte tedy hlavní smysl činnosti ČUS.

Má být servisním partnerem sportovních organizací. Už můžu uvést i první výstupy. Konkrétně třeba jedním z klíčových úkolů okresního sdružení byla pomoc tělovýchovným jednotám a sportovním klubů s transformací občanských sdružení na zapsané spolky, což se podle nového občanského zákoníku týká všech sportovních organizací. Stejně tak i našeho okresního sdružení, které se také stalo zapsaným spolkem. Další příklad, byl vytvořen nový celorepublikový program evidence členské základny, se kterým jsme seznámili tělovýchovné jednoty a sportovní kluby a proškolili jejich funkcionáře k ovládání tohoto programu. A samozřejmě jsme jim pomáhali i individuálně.

Jistě jde také o peníze, o získávání dotací.

I zde je již hmatatelný příklad. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek je jakýmsi patronem jihomoravské organizace České unie sportu. V loňském roce bylo podepsáno memorandum mezi Jihomoravským krajem a naší krajskou organizací o finanční podpoře sportu, která bude pokračovat i v roce letošním. Naším úkolem bude, abychom tyto finance dostali do těch menších jednot, protože ty mají největší potřebu dotací. Velké tělovýchovné jednoty většinou nějaké sponzory seženou ať už z firem, nebo od samosprávy svých měst. Takže chceme pomoci hlavně těm menším, kde se také rodí sportovní talenty. To se ale týká i veškerých dotací.

Které vlastní loňské akce považujete za nejvydařenější?

V loňském roce jsme uspořádali několik dobrých vlastních akcí. Pokud mám vybrat, tak to byl tak zvaný Sporťáček okresu, kterého se zúčastnilo osm základních škol z oblasti Slavkovska. Byl to takový první, nebo spíš nultý ročník sportovního víceboje. A setkal se s velmi kladným ohlasem. Proto v dalších letech chceme tuto akci uspořádat jako celookresní. Je to fakticky hledání sportovních talentů, budoucích sportovních hvězd.

Co kromě sporťáčka chystáte na letošní rok?

Na období červen až červenec plánujeme sportovní den pro seniory. Navážeme tak na kraj, který s touto akcí začal vloni a také s velikým úspěchem. Seniory myslíme důchodce, tedy lidi starší šedesáti let. U obou těchto akcí bychom uvítali větší podporu tělovýchovných jednot a sportovních klubů. Po vyhlášení nejlepších sportovců nás čeká příprava okresní valné hromady.

Vraťme se ještě k anketě. Jistě v ní máte svého favorita.

Ano. Vyhrál i vyškovskou městskou anketu. I já si myslím, že největších úspěchů loni dosáhl nohejbalista Martin Müller. V této chvíli už samozřejmě výsledky naší ankety znám, ale nebudu prozrazovat jak, dopadla. Počkejme na večer.