Co nejvíc na tour běžci oceňovali a v čem vidíte její přínos vy?

V její existenci. Seriál připravili velmi narychlo začátkem roku členové AK Drnovice, aby se zachovala organizovaná soutěž pro běžce na okrese Vyškov. Velmi kladný ohlas mezi závodníky měla organizace všech akcí. Všechno šlapalo, jak mělo, a navíc se rychle dostaly výsledky závodů a také průběžný stav Vyškovské běžecké tour na naše webové stránky a bylo možné si rychle zjistit, jak na tom kdo v žebříčku zrovna je. Bylo až překvapivé, o kolik se zvedla vždy návštěvnost stránek po zveřejnění výsledků.

Kde se všude závodilo a které závody patřily k nejvydařenějším?

Vybírat nejlepší závod je holý nesmysl. Povedly se všechny. Každý má svoje neopakovatelné kouzlo jak prostředím, tak lidmi kolem něj. Je pravda, že nejvíce akcí proběhlo v Nemojanech, které jsou díky svému rozložení na úpatí Drahanské vrchoviny ideálním místem pro pořádání závodů. Ale běželo se také z Rousínova do Olšan, závodilo se v Tučapech, ve Vyškově, Lulči a Bučovicích.

Jaká byla sportovní úroveň soutěže?

Snažili jsme se pořádat závody hlavně pro širokou veřejnost, ale na některé z akcí přijeli velmi dobří běžci republikové úrovně, zejména bratři Kučerové z Univerzity Brno. A samozřejmě i domácí Tomáš Steiner se k této úrovni také blíží. I ženy předvedly velmi kvalitní výkony, hlavně Irena Pospíšilová z AHA Vyškov a v závěru sezony také Karolína Zádrapová z AK Drnovice, ale nejvíc nás potěšil počet žen, které se závodů zúčastnily.

Trenér atletů AK Drnovice Zdeněk Smutný.

Kolik lidí se staralo o to, aby vše klapalo jak má?

Především je nutné zdůraznit, že bez podpory Jihomoravského kraje a obětavých pořadatelů jednotlivých závodů by se nemohlo všechno podařit tak, jak se nakonec povedlo. V každém závodě měl hlavní pořadatel svůj organizační štáb včetně rozhodčích a do toho jsme nijak nezasahovali. My potřebovali vždy jen rychle výsledky, aby se s nimi mohlo pracovat, a to se nám všude podařilo.

Asi počítáte s uspořádáním druhého ročníku, přinese nějaké novinky?

Pochvaly za organizaci soutěže od většiny účastníků nás zavazují pro příští rok a budeme chtít v obdobném duchu, pokud se nám vše zdaří zajistit tak, jako v letošním roce, pokračovat. Není naším cílem zvyšovat počet závodů v seriálu, protože již tak je podobných soutěží v okolí velké množství. Velký počet závodů by znemožnil účast těch běžců, kteří startují i na jiných seriálech, protože starty by kolidovaly s jinými akcemi. A toho se chceme vyvarovat. Určitě ale do Vyškovské tour 2015 přidáme jednu akci, která tam rozhodně patří, a tou je Běh pístovickou riviérou.

Byli jste jako pořadatelé spokojeni s účastí a co v tomto směru očekáváte od příštího ročníku?

Zůstaneme u systému hodnocení, tedy z deseti závodů se do celkového pořadí bude počítat zase jen šest nejlepších výsledků. Tím pádem by se nám mohlo podařit zvednout počet závodníků, kteří seriál budou absolvovat, a to je naším velkým cílem. Už i tak se v celém seriálu postavilo přes 350 dospělých běžců ke startu v součtu všech kategorií a to je myslím slušné číslo. Věřím, že se nám povede přilákat i další vytrvalce a na závodech se jich objeví zase o něco víc. To je hlavní cíl celého seriálu. Přitáhnout mezi nás další nové běžce a ukázat jim, jak se dovedeme společně během bavit.

Neuvažujete třeba o tom zorganizovat podobnou dlouhodobou soutěž i pro kategorie mládeže?

My jsme Vyškovskou běžeckou tour zorganizovali letos velmi narychlo, když AHA Vyškov zrušilo okresní soutěž pro dospělé závodníky. Nechtěli jsme, aby se úplně rozpadla běžecká komunita na Vyškovsku. Pro některé běžce zejména starších kategorií je to příležitost, jak se setkat s kamarády, se kterými závodí řadu let a jinak by se nesešli. Navíc je to motivuje i k pravidelné sportovní činnosti a bez možnosti závodit poblíž domova by se asi nepřinutili tak trénovat. A ještě je to pro řadu z nich velmi silná životní náplň, na kterou se celoročně nesmírně těší.

A ta mládež?

Pro mládež má AHA Vyškov celoroční soutěž, byť značně zkrácenou. Není naším cílem vytvářet pro ně nějakou konkurenci. Věřím, že oni Dlouhou míli pro děti a mládež budou organizovat dál. Proto nemáme v úmyslu zatím pro děti nic podobného jako pro dospělé běžce organizovat.

Vyškovská běžecká tour 2014 – výsledky:

Muži A (1975 a mladší, 124 účastníků): 1. Steiner Tomáš (AK Drnovice), 2. Lysák Vlastimil (CBASE-CYKLO Mikulov), 3. Koudelka Lukáš (AK Drnovice), 4. Adamec Milan (MK Seitl Ostrava), 5. Pataki Patrik (Drnovice), 6. Šitka Josef (MK Seitl Ostrava), 7. Mrázek Petrn(SK Hasiči Brno), 8. Müller Tomáš (AK Drnovice), 9. Vychron Aleš (HAWKS), 10. Kučera Martin (VSK Univerzita Brno).

Muži B ( 1974 – 1965, 47): 1. Strnad Richard, 2. Halas Petr (oba AK Drnovice), 3. Barták Miroslav (Ski Team Mokrá).

Muži C (1964 – 1955, 46): 1. Spáčil Leopold (Letovice), 2. Skyba Martin (Fit online Brno), 3. Smutný Zdeněk (AK Drnovice).

Muži D (1954 – 1945, 25): 1. Kudlička Svatopluk (LRS Vyškov), Šlancar Lubomír (ZŠ Nikolčice), 3. Frank Pavel (LRS Vyškov).

Muži E (1944 a starší, 10): 1. Bubeník Jiří (LRS Vyškov), 2. Štrajt Jiří (AK Drnovice), 3. Holý Josef (AC Moravská Slavia Brno).

Ženy F (1980 a mladší, 48): 1. Pospíšílová Irena (AHA Vyškov), 2. Zádrapová Karolína (AK Drnovice),

3. Brázdová Veronika (Kroměříž), 4. Šitková Terezie, 5. Poláčková Pavlína (obě AK Drnovice), 5. Vévodová Martina (AK Perná), 7. Suráková Lenka, 8. Hrabovská Lenka, 9. Machalová Denisa (všechny AK Drnovice), 10. Chmelková Kristýna (TJ Liga 100 Olomouc).

Ženy G (1979 – 1970, 34): 1. Divišová Silvie, 2. Müllerová Hana (obě AK Drnovice), 3. Ševčíková Lucie (Sokol Luleč).

Ženy H ( 1969 – 1960, 16): 1. Hanáková Miroslava (Sokol Bučovice), 2. Szabová Dana (LRS Vyškov),

3. Málková Anna (Orel Vyškov).

Ženy CH (1959 a starší, 8): 1. Hynštová Marie (AK Drnovice), 2. Hrozová Milena (LRS Vyškov / Orel Vyškov), 3. Jurošková Miluše (Business Link).