Pět tisíc metrů a příšerné vedro. Doslova infarktová kombinace pro většinu normálních smrtelníků. Ovšem pro třináctičlenné pole závodnic na vyškovském šampionátu České republiky včetně Ireny Pospíšilové krutá realita. Vyrovnala se s ní výborně, s časem 18:23,28 i osmým místem je po zásluze spokojená.

Běželo se až v sedm večer, přesto to asi bylo teplotně hodně kruté, že?

Popravdě řečeno, mně to vůbec nevadí, jsem na tohle počasí v podstatě zvyklá. Nejsem na to zas tak náchylná. Výhoda byla, že se závodilo až takhle v podvečer, přeci jen to už není tak strašné. Kdyby to bylo ve tři odpoledne, asi bych mluvila jinak.

Jak hodnotíte svůj výkon?

Já jsem spokojená, protože když jsme tady běžely s Jiřkou (Jiřina Kociánová, pozn. red.) před mistrovstvím tréninkově pět kilometrů, tak jsem to měla za 18:40. Teď jsem stlačila těch dvacet sekund dolů, to si myslím, že je pro mě docela dobré.

Domácí mistrovství a silné sokyně, jak těžké bylo s nimi držet krok?

Je to hodně o vůli, snažila jsem se, co to šlo. Chce to zatnout zuby, makat, dokud to jde, a držet se. Nic jednoduchého to ale nebylo.

Aby ne, většina ostatních má zaběhnutý lepší čas. Jakou jste na ně zvolila taktiku?

Snažila jsem se držet právě těch, které mají aspoň trochu srovnatelný čas nebo spíš o málo rychlejší. Přesto člověk neví, jak to bude probíhat, ale běželo se ve skupince, tedy alespoň kolem mě, to mně dost pomohlo. Nemusela jsem to táhnout a vysilovat se tak. Takže dobré.

Přišla na vás během závodu nějaká krize?

Ani ne. Vlastně až na ten závěr. To zrychlení tam prostě není, ztratila jsem tam minimálně jedno místo, soupeřka se držela za mnou a nakonec šla celkem lehce přede mne. Já už jsem neměla sílu se jí udržet.

Na váš závod už tribuna úplně zaplněná nevydržela. Nemrzí to?

Ani ne. Byli spíš někde naskládaní ve stínu, protože dnes to na tribuně asi nebylo úplně lehké. Ale slyšela jsem je, všichni pořádně povzbuzovali. Děkuji jim za to, pomohli moc.

Co říkáte na domácí mistrovství republiky?

Tak určitě ohromné. Úroveň skvělá, závodnická i divácká, atmosféra stojí za to. Vše bez chybičky, pořádně si to užijme.

Irena Pospíšilová

Dívčí jméno: Petříková

Věk: 29 let

Klub: AHA Vyškov

Disciplína na MČR: 5000 m

Výkon: 8. místo – 18:23,28