V přípravě na zahájení jihomoravského oblastního přeboru Pelikans Bučovice vyhráli v Bratislavě nad týmem Fightings Flies 13:9. „Bylo to výrazné povzbuzení do sezony, protože bratislavské mouchy jsme porazili vůbec poprvé. A oni hrávají naše soutěže na jižní Moravě. Kluci hráli velmi soustředěně až do šesté směny, kdy jsme možná ukolébáni stavem 10:1 polevili. Soupeř toho ihned využil a snížil stav na 10:6. Ale včas jsme se vzpamatovali a v deváté směně skončil zápas 13:9 pro nás," vrátil se k jedinému přípravnému zápasu prezident Pelikans Lubomír Vykoukal.

V Brně v utkání proti Moravské besedě už šlo o body do tabulky. Brňané byli od počátku zápasu nebezpečnější než soupeř z Bratislavy. Pelikáni sice udělali hned na začátku tři body, soupeř ale rychle vyrovnal. Bučovickým hráčům dělal problémy bývalý extraligový nadhazovač soupeře a další body nepřidali. Po několika chybách se domácí dostali do vedení 7:3.

Pelikáni začali bodovat po střídání soupeřova nadhazovače. Chytili se na pálce a během dvou směn otočili zápas a porazili zkušeného soupeře 19:7. „V zápase se ukázala rozhodující převaha nadhazovačů. Oba naši, Ondřej Vykoukal a Adam Gartšík, podali lepší výkon než nadhazovači soupeřů. Baseball je ale kolektivní hra, a tak je jasné, že i zbytek týmu musel pro vítězství podat dobrý výkon," chválil Vykoukal.

POZVÁNKA PRO TALENTY

Novou sezonu odstartovala i ostatní družstva bučovického klubu. Kromě mužů mají pelikáni tři družstva žáků, do sedmi, devíti a třinácti let. O týmy plné nováčků se starají trenéři Tomáš a Ondřej Vykoukalovi, Alena Gottvaldová a Martina Vašíčková. Nejmladší družstvo prohrálo úvodní dva zápasy s Draky Brno a Hrochy Brno, třináctiletí podlehli Pipasu Brno. Tohoto soupeře porazili devítiletí.

Právě do těchto družstev zvou pelikáni zájemce o baseball. Stačí přijít na některý z úterních nebo čtvrtečních tréninků na hřiště u základní školy 711 v Bučovicích. „Nejlépe je začít již v pěti letech a hrát zjednodušenou variantu baseballu. My sami hledáme talenty i na základních školách. Například ve Slavkově jsme uspořádali soutěž v hodu do dálky pro žáky prvních až třetích tříd. Děti si také vyzkoušely zahrát opravdový baseball. A bylo vidět, že je to hodně bavilo. Ukázalo se tam hned několik talentů, které by u nás mohly hrát závodně," dodal předseda bučovických baseballových Pelikans.

Další mistrovské utkání sehrají muži v neděli v Blansku, na domácím hřišti se poprvé představí za týden. V sobotu 8. května přivítají právě bratislavské Fightings Flies.