Oblastní přebor druhé třídy má za sebou podle všeho klíčový duel celého ročníku. V něm Vyškovští hostili Černovice a šlo o souboj dvou nejžhavějších aspirantů na zisk titulu. Domácím přitom v hale Za Parkem „stačila" i remíza, protože z prvního vzájemného setkání odešli jako vítězové. „Bylo to hratelné, chybělo tak málo. Moc nás to všechny mrzí," hlesl předseda domácího klubu Jiří Fojt.

Šéfům týmu přibyly vrásky na čele už před zápasem. Hodně těžká situace totiž vznikla kolem sestavy mužstva. „Měli jsme hodně velké absence a nastoupili jsme v osmi. Sice soupeř na tom nebyl o moc líp, ale v tomto složení měl značnou výškovou převahu a to se projevilo hlavně při doskocích a zakončení obecně," podotkl trenér Richard Beránek.

Kouč postrádal kvůli zdravotním potížím Petra Madžarova. „Štve mě to a ne málo. Dlouho jsem si pohrával s myšlenkou, že do toho nakonec přes problémy půjdu, ale nešlo to. Už jsem se klukům omlouval, samozřejmě mě to mrzí," zmínil zkušený matador.

Dál nemohl být k dispozici Jiří Pešek a obvyklý kapitán Aleš Zeman. S podlomeným zdravím do důležité bitvy naskočil David Slouka a těsně po nemoci musel zápasovou zátěž zvládnout Matúš Zavacký. Z původního vyškovského kádru a tradiční podoby základní šestky tak nezůstal prakticky kámen na kameni.

Že to bude mít i důsledek přímo na palubovce, se ukázalo už v první čtvrtině. Už po ní hosté z Černovic získali pětibodový náskok a do poločasu jej ještě o tři body navýšili. „Hráčské ztráty tady byly hodně citelné. V útoku jsme ztrácely jednoduché míče, v obraně jsme si po výpomoci nedokázali dobře přebrat hráče a tím soupeř dával jednoduché koše. A pak ty doskoky," kroutil hlavou se zvýšenou teplotou hrající Slouka.

Ve druhé půli ovšem přišlo vyškovské zlepšení. Domácí začali bodové manko postupně umazávat a těsně před koncem se dokonce dostali do vedení. Ještě do poslední minuty tak šli s jednobodovým náskokem, který ale až do závěrečné sirény neudrželi.

Rozhodující akce dobře vypovídala o největší sobotní slabině Vyškova. Brňané dostali možnost zakončit svůj útok i na druhý, třetí pokus, přičemž napočtvrté už míč bezedným košem prolétl. „V této fázi jsme ztratili zbytečně moc balónů v útoku, a když v obraně nedokážeme několikrát po sobě doskočit a uklidnit situaci, nemohlo to ani dopadnout jinak. Pak už jsme začali panikařit," pověděl Slouka.

Ještě zbyl čas na poslední akci, ale ani po oddechovém čase už další zvrat ve skóre nepřišel. „Něco jsme narychlo vymysleli, ale tenhle závěrečný útok už byl ve stresu a musím říct, že nám na konci chybělo i trochu štěstí, a to na obou stranách hřiště. Stál proti nám hodně vyrovnaný soupeř a my je nedokázali přetlačit," okomentoval nejtěsnější porážku svého mužstva 52:53 kouč Beránek.

Neúspěch znamená ztrátu kontaktu s Brňany a hráči tak mohou jen doufat, že Černovice ve zbytku sezony nečekaně klopýtnou. Aktuálně je Vyškov dokonce až čtvrtý, ale to jen proto, že plánované nedělní domácí utkání s Černovicemi B bylo přesunuto.

Náhradní termín

Odložené utkání s oddílovou rezervou stejného protivníka se bude hrát ve čtvrtek od 18.00 hodin. „Požádali o to s odůvodněním, že se vůbec nedali dohromady, bylo jich docela málo a vůbec by nepřijeli. Svaz by tak stejně zápas přesunul na jiný termín. Tak jsme nabídli už tento týden, ať se to odehraje hladce," popsal Fojt.

Ambice domácích? Jasná výhra a malá odveta za víkend. „Nevím, jak to bude se mnou, jestli budu moct nastoupit. Ani nedokážu odhadnout, kdo dál z kluků už bude v pořádku. Ale pokud se to s marodkou trochu zlepší a nebude někoho limitovat přeci jen nevšední čas zápasu, tak by se mělo vyhrát," uzavřel nejlepší vyškovský sobotní střelec David Slouka.

Oblastní přebor II. třídy: BK Vyškov – SKB Černovice 52:53 (11:16, 12:15, 15:12, 14:10)

Body: Slouka 13, M. Kaňa 11, Zavacký 9, Sláma 8, Švarc 6, Červenka 3, J. Beránek 2.

Další utkání: BK Vyškov – SKB Černovice B, čtvrtek 2. dubna, 18.00 hodin