Jednou ze stabilních atletických akcí prázdninového charakteru vyškovského regionu hostil o víkendu stadion Za Parkem. Právě tam měl v sobotu start i cíl tradiční Běh kolem Vyškova. „Všichni se na něj těší a zase tu byla skvělá atmosféra. Co slyším od účastníků, je to příjemné zpestření léta," konstatoval ředitel závodu Josef Kunc.

Čtyřiadvacátý ročník měl to správné ovzduší. A to nejen kvůli rtuti, která na teploměru nevystoupala tak vysoko, jak tomu bývalo už tak nějak po předešlých zkušenostech zvykem. „Došlo to tak daleko, že jsme před dvěma lety dělali u Radslavic občerstvovací stanici, ale dnes není třeba. Abych řekl pravdu, vyvinulo se to naopak, ještě v pátek jsme se trochu báli, že by mohlo pršet nebo přijde i nějaká bouřka," prozradil.

Jeden problém tak sám zmizel. Druhý už ale závod, který pořádá TJ Liga rekreačních sportů s AHA Vyškov a je zařazen do seriálů Dlouhé míle a Vyškovská běžecká tour, přeci jen trochu zasáhl.

Křížení termínů

Na ranní prezenci nebylo tak rušno, jak jsou organizátoři zvyklí. Od benjamínků až po dospělé, tedy pro všechny vypsané věkové zápolení dohromady se počet vyšplhal jen těsně nad stovku. „Čekali jsme to, bohužel se nám kříží termín s některými závody v jiných regionech. Největší odliv běžců asi způsobil večerní běh v Blansku," podotkl Kunc.

Ale nikomu na stadionu to nakonec nevadilo. Navíc, když na výkonnostní kvalitě to nebylo nikterak zásadně poznat. Přispěli k tomu i vítězové hlavních kategorií Irena Pospíšilová a Tomáš Steiner. Oba doběhli jako nejrychlejší s velkým náskokem a zaslouženě se radovali z prvenství.

Domácí Tomáš Steiner, který ale hájí klubové barvy VSK Univerzita Brno, nadělil na dvanáctikilometrové trati v okolí Vyškova druhému Lukáši Koudelkovi z Drnovic téměř minutu. Přesto úplně spokojený nebyl. „Nebylo to ode mě takové, jaké jsem čekal. Trochu jsem se závodem protrápil. Měl jsem tak v určité části problémy i sám se sebou," prohlásil. S téměř pravidelným minutovým odstupem skončil třetí Vlastimil Lysák z Mikulova a čtvrtý vyškovský Milan Adamec běhající za MKS Ostrava.

Vítězná maminka

Souboj ženského pohlaví na necelých osmi kilometrech pro sebe brzy rozhodla Irena Pospíšilová a navázala tak na svoje úspěchy v tomto závodu z doby ještě před mateřskou dovolenou. Znalci si ji budou pamatovat jako Petříkovou. „Běželo se mi dobře, toto počasí mi vyhovuje, nemám si na co stěžovat. Zdraví mi drží, forma snad stoupá, myslím, že je to všechno v pořádku," podělila se o bezprostřední dojmy v cíli.

Dlouholetý pilíř vyškovské ženské atletiky Lenka Suráková za ní zaostala o čtyřicet vteřin. „Běžela jsem uvolněně, mám prázdninový režim, jen pár tréninků do týdne a jinak odpočívám. Kdybych byla v plném režimu, asi by byla Irena k poražení, ale takhle má naběhané víc než já a nemám na ni. Kousek mi ale chyběl na Karolínu Zádrapovou, už jsem se nedokázala hecnout," zmínila třetí v pořadí. Na druhé místo se vklínila nadějná juniorka reprezentující AK Drnovice.

Běh kolem Vyškova – Vyškovská 12

Muži (12 km): 1. Tomáš Steiner (VSK Univerzita Brno) 43:56, 2. Lukáš Koudelka (AK Drnovice) 44:44, 3. Vlastimil Lysák (Mikulov) 45:43, 4. Milan Adamec (MKS Ostrava) 46:47, 5. Richard Strnad (AK Drnovice) 47:24, 6. Leopold Spáčil (Letovice) 48:23, 7. Lukáš Matoušek (Nezamyslice) 48:28, 8. Martin Skyba (FIT-online) 49:25, 9. Jiří Sedlák (Vyškov) 49:54, 10. Jaroslav Jurča 51:00,…

Ženy (7,7 km): 1. Irena Pospíšilová (AHA) 32:56, 2. Karolína Zádrapová (Drnovice) 33:22, 3. Lenka Suráková (AHA) 33:37, 4. Marie Hynštová (AK Drnovice) 34:53, 5. Veronika Brázdová (Kroměříž) 35:22, 6. Simona Pampová (AHA) 35:53, 7. Dana Szabová (LRS Vyškov) 39:14, 8. Lucie Ševčíková (Luleč) 39:36, 9. Anna Málková 40:00, 10. Lenka Slabáková 43:08, …

Vítězové jednotlivých kategorií

Benjamínci dívky: Sára Procházková. Benjamínci chlapci: Václav Zezula (oba Přísnotice). Předškoláci dívky: Lucie Kniesová (Blansko). Předškoláci chlapci: Filip Vychroň (Vyškov). Přípravka dívky: Eliška Fleková (Pozořice). Přípravka chlapci: Tomáš Pleva (AHA). Nejmladší žákyně: Anna Halasová (Drnovice). Nejmladší žáci: Jakub Derka. Mladší žákyně: Klára Strnadová (oba AHA). Mladší žáci: Milan Chaloupka (Brno). Starší žákyně: Karolína Jelínková. Starší žáci: Dominik Papp (oba AHA Vyškov).

Dorostenky, juniorky: Karolína Zádrapová (AK Drnovice). Dorostenci, junioři: Marek Hrabal (Rousínov). Ženy A (ročník narození 80–94): Irena Pospíšilová (AHA). Ženy B (70–79): Hana Millerová (AK Drnovice). Ženy C (60–69): Dana Szabová. Ženy D (59 a starší): Marie Hynštová. Muži A (75–94): Tomáš Steiner (VSK Uni Brno). Muži B (65–74): Richard Strnad (AK Drnovice). Muži C (55–64): Leopold Spáčil (Letovice). Muži D (45–54): Svatopluk Kudlička. Muži E (44 a starší): Jiří Bubeník (oba LRS Vyškov).