Lulečský preclík jsou běžecké závody pro širokou veřejnost. Přestože už nastal čas dovolených a táborů, jsou mezi závodníky velmi oblíbené, což dokazuje i letošní hojná účast dětí i dospělých. Na návsi v Lulči vcelku příjemné počasí přivítalo běžce všech věkových kategorií.

Lulečský preclík 2018
Výsledky hlavních kategorií:
Muži: 1. Tomáš Steiner (AK Drnovice) 4:50 min, 2. Stanislav Juránek (Orel Židenice) 4:54, 3. Petr Hrabovský (AK Drnovice) 4:56 atd.

Ženy: 1. Anežka Langhammerová (Orel Židenice) 5:53, 2. Lenka Hrabovská 5:55, 3. Nina Bartoňková (obě AK Drnovice) 6:08 atd.


Závod společně uspořádaly Orel jednota Vyškov, obec Luleč, SDH Luleč a Sokol Luleč a je součástí Vyškovské běžecké tour dospělých a mládeže a také celostátní Orelské běžecké ligy. „Jde nám především o to, aby se u nás všichni dobře cítili a byli spokojení. Ale také jsme rozšířili ve spolupráci s AK Drnovice a Orlem Vyškov Vyškovskou běžeckou tour o kategorie mládeže, ať mají děti větší motivaci k účasti na závodech. Dospělí už mají za sebou po Lulči šestý závod z jedenácti, mládeži se teď započítával teprve druhý ze šesti,“ zdůraznil šéf pořadatelského sboru Petr Halas.

Ilustrační foto.
V Drysicích staví relaxační zónu

Ten sám jako ředitel závodu nastoupil na start po dlouhé době a tradičně bez rozcvičení. Nebyl na něj čas. Přesto vybojoval čtvrté místo mezi čtyřicátníky.

Hlavní kategorii mužů ovládl podle očekávání běžec AK Drnovice Tomáš Steiner. Po skvělém výkonu navíc doběhl v novém traťovém rekordu 4:50 min. „Nešlo mi o to, se s někým vézt. Běžel jsem si své tempo a udělal jsem dobře. Hlavně mě potěšilo, že jsem to zvládl tak rychle a ještě bez větších problémů,“ pokyvoval v cíli spokojeně hlavou vítězný Steiner.

Za velké překvapení se dá označit třetí místo jeho oddílového kolegy Petra Hrabovského. Mocným finišem v závěru smetl řadu favoritů a vybojoval třetí místo. „Bývalý sprinter se nezapře,“ poznamenal trenér drnovických běžců Zdeněk Smutný. „Samotného mě překvapilo, že jsem mohl ještě finišovat. Sice už jsem šel nadoraz, ale je vidět, že mám něco natrénované,“ radoval se Hrabovský.

Ženy o metu nejvyšší bojovaly až do cíle. Rozhodnutí přišlo ve stoupání po kostkách ve druhém kole. Tam si Anežka Langhammerová z Orla Židenice vytvořila drobný náskok, který před domácím duem Lenka Hrabovská – Nina Bartoňková udržela až do konce. „Myslela jsem, že už je to při náběhu do druhého kola rozhodnuté. Jenže Anežka to tam napálila a já už se jí nedokázala udržet. Ve finiši jsem sice něco stáhla, ale už se to nedalo stihnout,“ nepřímo pogratulovala vítězce „stříbrná“ Hrabovská. „Já to strašně překopla. Něco tak krátkého jsem v životě neběžela, a ta rychlost na začátku se pak podepsala na mém výkonu ve druhé polovině závodu. Ale je to dobrá zkušenost,“ přiznala třetí Bartoňková.

Výjimečnost závodů vystihují i další ohlasy za cílovou páskou. „Jako obvykle pořadatelům všechno klapalo na jedničku. My jsme s výsledky spokojení a já hlavně s účastí mládeže. Jsou to především závody pro radost z pohybu a pro dobrou náladu. A ta byla vidět všude kolem,“ chválil Smutný. „Museli jsme vzít děti z tábora a přijet na závody. Lulečský preclík se prostě nesmí vynechat, i kdyby trakaře padaly!“ ještě lépe vystihla smysl závodu další drnovická běžkyně Lenka Trojancová. Její dcery na stupních vítězů pro ni byl bonus navíc. Monika byla ve své kategorii třetí, Iveta vyhrála mezi staršími žákyněmi.

Bouldering. Ilustrační foto.
Mládež se vyřádí na balvanu. Pořídí jej bučovičtí sokoli