Zvítězil za 30 minut a 30 sekund. „Já ani netušil, že se tady běhá o rekordy trati," podivil se vítěz. „Mohl jsem to zkusit. Sice běžím vždycky naplno, ale rezervy tam byly, mohl jsem jít ještě rychleji," přiznal.

Tomáš Steiner z AK Drnovice v cíli ztrácel bez sekundy dvě minuty, takže se zaměřil jen na hlídání druhého místa před Martinem Kleiblem ze Slovanu Podlesí, který se v Nemojanech objevil také velmi nečekaně. „Do kopce to moc neumím a dolů jsem se kvůli zádům bál, takže jsem se ani moc nesnažil za Jirku zavěsit a jen jsem si kvalitně odtrénoval," glosoval svůj výkon Steiner.

Nemojská devítka
Muži: 1. Jiří Petr (Koválovice) – 30:30 minut, 2. Tomáš Steiner (AK Drnovice) – 32:29, Martin Kleibl (Slovan Podlesí) – 32:53.
Ženy: 1. Irena Pospíšilová (AK Drnovice) – 39:15, Zuzana Svobodová (AK Drnovice) – 39:18, Jana Matějíková (Liga 100 Olomouc) – 40:02.

Ženám vládla Irena Pospíšilová, která coby stávající traťová rekordmanka letos neměla v plánu běžet moc rychle, protože večer jela ještě na další závod na Slovensko. I tak čas 39:15 závodnici AK Drnovice stačil k triumfu.

Velmi dobře běžela Zuzana Svobodová ze stejného oddílu, která za ní zaostala jen o tři sekundy. „Zuzana mě pěkně hnala. Musela jsem v závěru hodně zrychlit, abych si první místo pohlídala," povídala Pospíšilová. „Mně se v Nemojanech tak dobře běhá. Nevím, čím to je. A to jen pobíhám po lese a speciálně netrénuji," usmívala se Svobodová. Třetí skončila Jana Matějíková z Ligy 100 Olomouc.

Devátý ročník Nemojské devítky se letos nově běžel jako Memoriál Ing. Miloslava Gábra a pořadatelé z AK Drnovice jej věnovali také památce Karla, Jiřiny a Zdeňka Smutných.

ZDENĚK SMUTNÝ