To přinesl šestý ročník Nemojské devítky. Memoriál Karla, Jiřiny a Zdeňka Smutných opět pořádně prověřil fyzickou kondici běžců. Ačkoli v přijatelném lesním „chládku", čtyři a půl kilometru nahoru a po obrátce stejně dlouhý sešup dolů je velkou zkouškou. „Chvílemi je to strašné, nemáte šanci si kdekoli na trati ani na chvilku odpočinout," prohlásil vyškovský Jiří Němeček.

Pozvánka na akci, jejíž trať vede po lesní silnici z Nemojan směrem na Tři Javory a zpět, zněla znovu lákavě. „Nádherně je tam celý rok, ale v horkém létě právě tam najdete ideální podmínky pro běhání. Navíc člověk nemusí řešit ani žádný protivítr," připomněl hlavní pořadatel akce Zdeněk Smutný. Radost mu kromě povedené organizace udělal i Martin Kučera.

Čím? Neskutečným výkonem a novým rekordem závodu. Dvaatřicetiletý člen VSK Univerzita Brno poprvé v historii Nemojské devítky srazil výsledný čas pod půl hodiny. „Vůbec se s ním nedalo běžet, od začátku nasadil neuvěřitelné tempo. Já v kopci většinou trochu ztrácím, ale i tak on byl úplně někde jinde. Ani jsem se s ním nesnažil držet, běžel jsme si svoje. Když to přeženete nahoru, zatuhnou vám nohy a nejde to pak ani dolů," uvedl klubový kolega vítěze, jinak vyškovský Tomáš Steiner. Nakonec na Kučeru ztratil jako druhý v cíli více než dvě minuty.

Naopak hodně dramatický byl finiš o třetí pozici. Prakticky celých devět kilometrů ji držel zástupce biatlonu Prostějov Pavel Dvořák. Ale na poslední chvíli o ni přišel. Na cílové čáře si ji o jedinou sekundu přivlastnil už zmíněný Jiří Němeček z AHA Vyškov. „Při seběhu jsem ho viděl daleko před sebou a říkal si, že tuhle ztrátu už nestáhnu, že na něho nemám. Ale zvládl jsem to. Kdyby mi někdo udělal něco podobného, asi bych se na něho slušně řečeno zlobil. Omlouvám se, je to sport," okomentoval.

Ženská vítězka byla ještě dominantnější než u mužů Kučera. Silvie Divišová z Moravského Krumlova neměla konkurenci, vyškovské Marii Hynštové nadělila téměř dvě a půl minuty. Po skvělé druhé polovině trati se v cíli jako třetí objevila Lenka Suráková z AHA Vyškov.

Nemojská devítka – výsledky:

Tři Javory a zpět, 9 km

Muži: 1. Martin Kučera 29:44, 2. Tomáš Steiner (oba VSK Univerzita Brno), 3. Jiří Němeček (AHA Vyškov) 33:05, 4. Pavel Dvořák (Biatlon Prostějov) 33:06, 5. Josef Sedláček (Bike Kamík Tučapy) 33:30, …

Ženy: 1. Silvie Divišová (Mor. Krumlov) 40:45, 2. Marie Hynštová (Vyškov) 43:07, 3. Lenka Suráková (AHA Vyškov) 43:16, 4. Veronika Brázdová (Kroměříž) 46:26, 5. Anna Málková (AHA) 46:42.