V Bučovicích mu dal základy tohoto náročného sportu trenér Josef Sedlák a pro Duráka je účast na šampionátu zatím vrcholem jeho sportovní kariéry. Nominaci si musel musel vybojovat v domácí kvalifikaci. Po několika medailích z mistrovství České republiky ze žákovských a juniorských kategorií tak udělal další velký krok ve své sportovním rozvoji.

„V rámci premiéry měl Mirek za úkol především podpořit družstvo na vybraných nářadích a neabsolvoval tedy celý šestiboj. Na koni na šíř se mu příliš nedařilo a se známkou 8.866 bodu rozhodně nemohl být spokojený, ale ostatní nářadí už vyšla. Zejména na kruzích se známkou 12.100 dokonce sahal po účasti ve finále, ale ta mu nakonec těsně unikla. Známky 11.800 na bradlech a 11,433 na hrazdě jsou velmi solidním výsledkem a Mirek se tak za svoji premiérovou účast na evropském mistrovství rozhodně nemusí stydět,“ komentoval Durákovy výkony předseda oddílu sportovní gymnastiky Sokola Bučovice Petr Stavělík.

Alois Špičák, FC Bučovice, trenér
Alois Špičák trénoval třiatřicet let. Svým následníkům nezávidí

Závodu se nezúčastnilo několik silnějších soupeřů, kteří dali z důvodů omezení spojených s covid-19 přednost domácí přípravě. Přesto je desáté místo družstva slušným výsledkem. Téměř nadšení bylo po soutěži cítit i z bučovického odchovance.

„Vždycky jde zacvičit lépe, vím, kde byly chyby, ale já jsem hrozně spokojený a prostě jsem si to užil. Pro mě byla odměna se na závod dostat, nikdy jsem nezažil takovou soutěžní energii a atmosféru, taky jsem měl možnost na živo vidět ostatní borce a rozhodně je to motivace,“ zdůraznil současný závodník Sokola Brno I.

Mistrovství proběhlo za přísných zdravotních opatření. Česká výprava odletěla do Turecka vojenským speciálem díky pochopení a souhlasu vlády České republiky. Po příletu museli všichni zúčastnění absolvovat testy na covid-19, které byly u všech členů výpravy negativní a gymnasté tak mohli absolvovat kompletní závodní program.

„Ceníme si, že náš kluk se stále zlepšuje a dotáhl to tak vysoko. Věříme, že Mirkovi se bude dařit i v budoucnosti, že si zajistí stálé místo v naší reprezentaci. Jeho výkony určitě mají své kořeny v bučovické tělocvičně a jsou výsledkem trpělivé trenérské práce našeho trenéra Josefa Sedláka a samozřejmě i současného trenéra Petra Hedvábného, který se Mirka ujal po jeho přechodu do Brna,“ upozornil Stavělík.