Z dvaašedesáti účastníků mělo čtyřiadvacet svůj národní koeficient vyšší než 2000 ELO bodů a minimálně deset hráčů má na kontě nějaký větší mezinárodní úspěch.

Tomu odpovídal i průběh soutěže, která v sále Katolického domu nakonec skončila velkým překvapením. Hned od počátku se ve vedení usadili favorité, nejvýše nasazení mistři Bernášek z Pardubic a Kaňovský z Grygova. „Ti čekají jen na svoje poslední potvrzení, tak zvaný bal, k zisku titulu šachového velmistra,“ zdůraznil Jan Gorčák z pořadatelského štábu Klubu šachistů TJ Bučovice.

Život se jim snažili znepříjemnit zvláště další nejvýše nasazení hráči, již trojnásobní vítězové Poháru z minulých ročníků, Plát z Třince a Sosna ze Zlína. Ale z vítězství se po devíti kolech nakonec radoval až sedmý nasazený podle startovní listiny mistr FIDE František Vrána ze Starého Města, který tak zopakoval svůj triumf z roku 2003. Stejný zisk 7,5 bodu, ale o jen jeden bodík horší pomocné hodnocení posunulo na druhé místo mezinárodního mistra Jana Bernáška a třetí cenu bral se sedmi body mistr David Kaňovský. Cenu pro nejlepšího juniora zaslouženě získal Vojtěch Plát (Třinec) na čtvrtém místě a nejlepšího žáka Marek Papay (SK Děčín), který byl pátý, přičemž oba získali 6,5 bodu.

Z hráčů vyškovského okresu svoji hrou nezklamali a svoji stabilní výkonnost potvrdili ziskem pěti bodů Zdeněk Kupčík z Vyškova na 19. místě, Petr Kunčar z Bučovic na 21. místě a Jaroslav Hejný z Brankovic na 23. místě. „Vzhledem k silnému elu nejlepších hráčů je dobrý i šestibodový zisk Veselovského z Karviné, Kičmera z Havířova, Koutného ze Zlína, Urbance a Kratochvíla z Lokomotivy Brno, Břečky z Mittalu Ostrava, Valenty ze Šumperka, děčínského Jandy. Ale já bych vyzvedl i naše, Michala Sysla na třicátém místě, Víťu Sedláře na pětačtyřicátem místě a našeho nejlepšího žáka Petra Smísitele, který byl šedesátý a uhrál slušných 2,5 bodu,“ pochválil Gorčák.

Nejlepší šachistkou byla vyhlášena mezinárodní mistryně Věra Medunová z Lokomotivy Brno.