Derby bylo tentokrát umocněno postavením soupeřů v tabulce druhé ligy. Oba v šesti kolech neztratili ani bod a hostující Bučovice byly před druhými Holubicemi v čele jen díky o tři sety lepšímu skóre.

Úvod ale žádnému dramatu nenasvědčoval. Domácí smetli sokoly z palubovky. „Byl to asi nejhorší set, co hrajeme druhou ligu. V poslední době je to takové naše specifikum, buď hrajeme hodně dobře, nebo hodně špatně. Bylo to, jako bychom trénovali a mysleli jsme si, že to půjde samo. Nicméně a paradoxně je lepší, když prohrajete 8:25 než v koncovce 23:25,“ komentoval nevydařený start trenér sokolů Zbyněk Čížek.

Do druhého setu změnil rozestavení a hosté si postupně vybojovali až pětibodový náskok. Ten Holubičtí sice dokázali srovnat na 19:19, ale koncovka patřila Bučovicím. Třetí dějství bylo opačné. Do brejku šli domácí (8:4), hosté dotáhli (22:21), aby se radovali Holubičtí.

Na čtvrtý set si dlouho dělali zálusk domácí (15:10, 23:21), jenže to už sokoli chytili dech a čtyřmi body sadu získali pro sebe. „To byl možná rozhodující moment celého zápasu. Hráli jsme dobře a do koncovky jsme šli z výhodnější pozice,“ posteskl si domácí hrající kouč Aleš Šmerda.

Jeho tým by si v tom případě připsal do tabulky tři body, ale tak se musel rvát o ten druhý. Nepovedlo se to, ale tie-break zvedal ze sedadel fandy obou táborů. Po vyrovnaném průběhu měli první mečbol domácí (15:14), pak ještě další dva a teprve potom mohli ukončit zápas hosté. „S naším prvním mečbolem jsme měli zacházet odvážněji. Duda měl balon na pásce a zahrál ho zadarmo prsty,“ upozornil Čížek.

Následovaly další nevyužité dva mečboly Holubic a pak při bučovickém vyhozená domácí smeč. „Z tolika tie-breaků jsme některý proměnit měli. Ale ještě víc nás musí mrzet ta zkažená koncovka čtvrtého setu. Mohlo být hotovo. S Bučovicemi jsou to vždycky těžké zápasy a je škoda, že takových soupeřů nemáme v soutěži víc,“ řekl po utkání prvoligové úrovně jeden z nejlepších aktérů, domácí Ján Namešanský.

"Mám radost z výhry a hlavně z toho, že jsme dokázali odvrátit tolik mečbolů. Ale je to samozřejmě i o štěstí,“ připustil Čížek.

V odpolední odvetě si favorizovaní hosté opět dovolili jedno zaváhání, ale jinak už měli zápas pod kontrolou. „Je velká škoda, že jsme nedotáhli ten čtvrtý set dopoledního zápasu. Odpoledne už byli hosté lepším týmem,“ konstatoval Šmerda.

TJ Holubice – Sokol Bučovice 2:3 (7, -20, 22, -23, -20) a 1:3 (-13, 20, -17, -20)

Holubice: Hanák, P. Handlíř, Hejna, M. Hovorka, Lukáš, Merta, Mrázek, Namešanský, Písařík, Russnák, Šmerda. Trenér (hrající): Aleš Šmerda.

Bučovice: Přikryl, Jelínek, Pavlovský, Bulko, Auer, Šimko, Neubauer, Duda, Mlčuch, Dítě, Nezdařil. Trenér: Zbyněk Čížek.

Další výsledky: Šlapanice – Slavia OU Ostrava 3:0, 3:0, Volejbal Ostrava – Hlučín 3:0, 3:2, Nový Jičín – Drásov 3:1, 1:3, Napajedla – TU Ostrava 3:2, 3:1.

Příští kolo – sobota 4. listopadu: Bučovice – Šlapanice (14.00 a 18.00), TU Ostrava – Holubice, (10.00 a 14.00).