„Vyškov si florbalovou akci zaslouží. Chceme, aby se u nás dobře cítili hráči i diváci, a věříme, že vznikne nová tradice," pověděl jeden z dua organizátorů David Mach. Těsně před vypuknutím turnaje nám prozradil více.

Jak se zrodil nápad na florbalový turnaj ve Vyškově?

Ta myšlenka je stará nebo spíš mladá několik let. Víte, na Vyškovsku máte hned pět florbalových klubů oficiálně přihlášených v ČFBU a krásné haly ve Slavkově či Rousínově. Ale vůbec v těchto výčtech nefiguruje Vyškov. Nemá ani mužský tým, ani tu nejsou pořádné kryté florbalové prostory. Tak jsme to chtěli aspoň trochu změnit.

V hale se ale hrát nebude, jde o turnaj pod otevřeným nebem na vyškovské orlovně…

Přesně tak, chodíme tam hrát s kamarády jen tak nezávazně už nějaké to léto a pokaždé si říkám, jak je to tam úžasné. Moderní hřiště, krásný areál, výborné sociální zázemí, to vše v blízkosti historického okolí zámku a zámecké zahrady. Je to areál Orla Vyškov, tak jsme se pokusili domluvit s místním vedoucím Jaroslavem Zbořilem a on nám vyšel ve všem vstříc. A tak to díky němu všechno odstartovalo.

OPEN FAIR VYŠKOV 2015
Areál Orel Vyškov - umělé hřiště pod otevřeným nebem
Kdy: sobota 13. června
Účastníci: Aligators Bučovice B, Sokol Ivanovice na Hané, Ezamont Slavkov, Euro nářadí Rousínov, Black Arrows Brankovice, Čmeláci (vítěz amatérské části)
Program: 8.00 základní skupiny, 11.30 semifinále, 13.00 utkání o 5. místo, 13.30 utkání o 3. místo, 14.00 utkání o 1. místo
Bližší informace, live přenos: facebook.com/o­penfairvyskov

Jak těžké bylo dostat na jedno hřiště zástupce všech klubů Vyškovska, co hrají ČFBU?

Hodně těžké. Přeci jen je už nějaký ten týden nebo spíš měsíc po konci sezony, moc se asi netrénuje a červnové počasí už přeci jen vybízí k dovoleným a volnu. Ale všem se ten nápad líbil, pár vedoucích týmů řeklo okamžitě ano, jiní museli zjistit stavy volných hráčů. Každopádně nakonec kývly Bučovice, Slavkov, Rousínov, Brankovice i Ivanovice. Možná nám pomohlo, že někteří se chystají ještě na konci června na populární brněnský Hummel Cup, dříve Open Game.

Čerpali jste třeba u této známé brněnské akce i inspiraci na pořadatelství vašeho turnaje?

Ani ne, to si nemyslím, jsou přeci jen svou rozsáhlostí naprosto někde jinde. Hummel je pro desítky, a vlastně už i stovku týmů, a navíc vše se odehrává v hale. My chceme florbalovým nadšencům dát něco unikátního tím, že se bude bojovat pod otevřeným nebem v těsné blízkosti diváků. Nezastíráme, že propojení s Hummel Cupem by nás do budoucna těšilo, ale jsme samostatná jednotka OPEN FAIR a tou chceme také zůstat.

Mimochodem proč název Open Fair?

Přemýšleli jsme nad krátkým a výstižným názvem a kolega David Dengler přišel s tímto skvělým nápadem. Okamžitě mě nadchnul, protože to dokonale vyjadřuje, čím se chceme odlišovat a co tím turnajem vlastně chceme říct. Je to spojení open air, tedy hry pod otevřeným nebem, a fair play, tedy férové hry v přátelském duchu. Takovou akci chceme dělat.

Jmenoval jste pět týmů. Ti budou hrát každý s každým?

Ne, bude jich vlastně šest. Už dopředu jsme avizovali, že bychom chtěli přeci jen turnaj amatérů a profi hráčů nějak propojit. Takže vítězové turnaje neregistrovaných florbalistů z minulé soboty, parta, která si říká Čmeláci, má šanci postavit se právě zkušeným matadorům ze soutěží ČFBU. Je to pokus, uvidíme, jak se ta myšlenka chytne pro příští roky.

Říkáte pro příští roky, takže nejde o jednorázovou­ akci?

Určitě z toho chceme mít seriál na pokračování, který se bude nějak vyvíjet, žít vlastním životem, vylepšovat, rozšiřovat. V tomto nultém ročníku jsme se striktně drželi jednodenních turnajů a regionu Vyškovska, v příštím roce už bychom tyto hranice rádi prolomili a udělali postupně z Open Fair nejen sportovní, ale také společenskou a kulturní akci na celý víkend či několik víkendů.

Jak to tedy bude vše na orlovně vypadat?

Ráno nejprve vyřídíme všechny oficiality, týmy budou rozlosovány do dvou tříčlenných skupin a chvíli po osmé by měl začít první zápas. Základní skupiny by měly skončit kolem půl dvanácté a po chvilce odpočinku a malém doprovodném programu začne play-off. Budou se hrát semifinále a pak zápasy o páté, třetí a první místo. Boj o titul by měl odstartovat ve dvě hodiny odpoledne.

Při klání amatérů jste se minulý týden potýkali s tropickými teplotami. Teď se očekávají znovu a mají se přidat i letní silné bouřky. Jste na to připraveni?

Máte pravdu, že minulý týden bylo opravdu pekelně, ale zvládlo se to, všichni si to pořádně užili a zároveň se shodli, že je to lepší, než kdyby pršelo. Přeci jenom Open Fair je unikát, hrajeme pod otevřeným nebem a hřiště je s umělým gumovým povrchem. Jak navlhne, nebude jednoduché ho rychle dostat do původního stavu. Máme připravenu i mokrou variantu v hale v Nádražní ulici, děkujeme za ni, ale věříme, že nám počasí bude přát. Ať je zase klidně teplo, lepší než ještě docela zima z konce května. A bouřky určitě počkají až do neděle. Vlastně ani hřmět na hřišti nemusí, klademe přeci důraz na fair play. Měl by vyhrát hlavně florbal.

Chystáte nějaké překvapení? Pozvěte na vyškovskou orlovnu diváky.

Já myslím, že náš turnaj je jedno velké překvapení. Ale ano, určitě ještě nějaký ten trumf v rukávu máme. Třeba pivní překvapení pro ty, kteří přijdou včas. Dál bychom rádi mezi zápasy vložili i nějakou soutěž. A probíhalo i jednání o vzácné návštěvě jednoho známého hokejisty, mistra světa. Nemohl by hrát, není registrovaný, ale jeho přítomnost by ten náš den ještě více zpestřila. Asi se to nepovede, tak budeme mít o to větší motivaci pro příští rok.

Je na co se těšit i herně?

Každopádně, to tu totiž ještě nebylo. Už jsme o tom mluvili, tohle týmové obsazení se na jednom hřišti ještě nikdy nepotkalo. Bude to něco zcela nového, kvalitou hry i umístěním hřiště. Bude to stát za to, přijďte. A kdo to nestihne, na internetu může sledovat náš přímý přenos. Odkaz najdete na našich facebookových stránkách.