Brněnský mítink EKAG 2012 je největším atletickým závodem v Evropě a punc neoficiálního mistrovství Evropy mu patří zcela právem. Letos se zúčastnilo rekordních téměř 950 startujících z dvanácti států. Význam potvrdila svou přítomností olympijská vítězka z Londýna veslařka Mirka Knapková a mistryně Evropy na 400 m a sedmá žena olympiády v běhu na 400 m překážek Denisa Rosolová. A symbolicky také originální olympijská pochodeň, kterou přivezla výprava z Anglie.

Je nasnadě, že výprava AHA Vyškova patřila k nejskromnějším, čítala jen osm závodníků, nikoliv ovšem svými výkony. Kromě Navrátilových zlata ve výšce a stříbra v dálce a třetího místa Filali v dálce, byli ve svých věkových kategoriích Eliáš Urban (dálka), Jan Osolsobě (1500 m) a Jacob Gryc (60 m) čtvrtí, dvě pátá místa připojil Filip Zeman (60 a 150 m).

„Je to skvělý úspěch a vynikající výkony. Zejména Filipa Navrátila. V dálce svedl skvělý a sportovně nádherný souboj s absolutně nejlepším Evropanem Ukrajincem Viktorem Senčukem, který běžně skáče za sedm metrů. Filipa z prvního místa sesadil až pátým pokusem. Ve výšce Filip vyhrál a zkoušel na 192 centimetrů, tedy centimetr nad osobním rekordem, a málem se mu to povedlo. A to při tomto závodě hodně hustě pršelo a byla zima. Filip byl také vyhlášen mezi největšími osobnostmi mítinku, ale já musím pochválit všechny naše závodníky. V takové konkurenci odvedli opravdu mimořádné výkony, třebaže někteří na stupně vítězů nedosáhli," chválil vedoucí výpravy a trenér vyškovských skokanů Jiří Kalda.

Výkony mladých vyškovských talentů samozřejmě nemohli uniknout mládežnickým reprezentačním trenérům. Filip Navrátil tak nastoupí koncem září za český národní žákovský tým na mezistátním pětiutkání v Chorvatsku. Kromě našich a domácích závodníků se zúčastní výběry Slovenska, Slovinska a Maďarska.

Medaile žáků Aha Vyškov

Dívky ročník 2000 – výška: 1. Háčková 1.41 m, 2. Parásková (obě Praha) 1.38, 3. Anisa Filali 1.38.

Chlapci ročník 1997 – dálka: 1. Senčuk (Ukr.) 6.48 m, 2. Filip Navrátil 6.44. Výška: 1. Filip Navrátil 1.85.