Pobavit se florbalem přijelo čtyřiadvacet mužstev s více než dvěma sty hráči. A přišly stovky diváků. Na rozmary povětří se pořadatelé připravili a poté, co začalo pršet, se závěr turnaje přemístil z venkovních hřišť v areálu Orla do haly. „Ještě v týdnu před OPEN FAIR to vypadalo, že letošní ročník bude s počasím bojovat opravdu hodně. Abych neopustil terminologii, chtěli jsme s ním uhrát remízu a ono se povedlo jasné vítězství. V hale jsme strávili jen tři nedělní hodinky,“ usmíval se po turnaji jeden z jeho hlavních pořadatelů David Mach.

Ten a jeho kolegové i letos připravili turnaj pro tři kategorie po osmi týmech. Jako první se utkaly děti ze základních škol. Vyrovnanou soutěž, kdy všechny rozhodující boje skončily až na samostatné nájezdy, vyhráli žáci ŽS Komenského Slavkov. Ale neměli to jednoduché. Vítěz jedné základních skupin, Němčice na Hané, musel kvůli odpolední školní akademii odjet, a o přepuštěné semifinálové místo hráli Slavkovští se školou Nádražní Vyškov. Slavkov vyhrál a pak také všechno další.

Sobota byla vyhrazena turnaji družstev složených z neregistrovaných florbalistů, přičemž vítěz si mohl zahrát v nedělním klání soutěžních týmů. Toto právo si vybojovali Čmeláci výhrou nad Retro Stars 3:0. „V takto poskládané opravdu retro sestavě se potkáme jednou za rok, vlastně ani to ne. Takže s hrou i výsledkem je spokojenost. Čmelákům jsme museli nechat výhru a postup, nedělní hra se nedá s organizací spojit… Ale ne, teď vážně. Čmeláci byli nejlepší a titul si zasloužili. Kvalitu pak potvrdili i mezi profíky,“ přiznal Mach, tentokrát z pozice poraženého finalisty.

Ilustrační foto.
Fotbalisté Vyškova pokračují bez koncovky. I v Uherském Brodě proto prohráli

V turnaji soutěžních týmů si to rozdali dva tradiční rivalové Ivanovice na Hané s ohhájci titulu Aligátory Bučovice. Šťastnější byli Ivanovičtí a vítězstvím 2:0 srovnali s Bučovicemi počet turnajových primátů na 2:2. „Oni nás v regionální lize porážejí. Tam jsou favority, my jsme v lize i letos skončili uprostřed tabulky. Ale tady vědí, že mají škodnou v revíru. I když zůstáváme u fair play, tak je tu vždycky taková ta správná zdravá rivalita. Oni hrají chytrý, konstruktivní florbal, kombinačně dokáží rozebrat téměř každého soupeře. Ale tady na malém hřišti si myslím, že jsme se svým důraznějším a dynamickým florbalem lepší my. Takže jim tady oplácíme porážky z ligy, ale snášejí to dobře,“ radoval se kapitán vítězných Ivanovic David Hedvík.

Na závěr si aktéři slíbili, že se určitě ve Vyškově sjedou i v příštím roce. „Chceme trochu víc dostat tento sport do Vyškova, na florbalové mapě republiky Vyškov prakticky chybí a to je velká chyba. Víkend potvrdil, že jdeme po správné cestě, zájem o OPEN FAIR je čím dál větší a my čím dál větší organizační blázni bez zábran,“ komentoval jeden ze spokojených organizátorů Michal Večeřa.

„My si na OPEN FAIR jezdíme zlepšit náladu po lize a vždycky se sem těšíme. První místo je bonus navíc. A organizátoři? Ti to mají vždycky perfektně připravené a atmosféra je vynikající,“ za všechny zúčastněné poděkoval „otcům“ turnaje Hedvík.

Výsledky:
Turnaj základních škol
Finále: ZŠ Komenského Slavkov – ZŠ Drnovice 3:2 s.n. O 3. místo: ZŠ Purkyňova Vyškov – ZŠ Ivanovice na Hané 2:1 s.n. Florbaloví šamani (dovednostní soutěže): ZŠ Němčice nad Hanou. Cena Fair Play: ZŠ Ivanovice na Hané.

Turnaj amatérských týmů
Finále: Čmeláci – Retro Stars 3:0. O 3. místo: Pretorians Žďánice – Orel Grand Selection 0:3. Florbaloví šamani: Rafani Pístovice. Cena Fair Play: FNF Atom Říčany.

Turnaj registrovaných hráčů ČFBU
Finále: Ivanovice – Bučovice 2:0. O 3. místo: Slavkov – Čmeláci 1:3. Florbaloví šamani: Black Arrows Brankovice. Cena Fair Play: FBC Rousínov.