Z pětice okresních týmů zapojených v aktuálně probíhajících soutěžích nebude v akci jediný, divizní Pivovar Vyškov sehraje svůj zápas s béčkem Helasu v Brně až 22. února. Ostatní mají výhodu domácího prostředí.

Do zřejmě klíčového období z hlediska možností záchrany vstoupí Lazor-Domus zápasem s Tomsonem Brno. Ten jen v tabulce o dvě příčky před ním. „Je určitě silnější, než napovídá jeho umístění. Ale právě tímto utkáním zahajujeme jakousi minisérii se soupeři, s nimiž prostě musíme bodovat a tím je můžeme dostihnout," zdůraznil význam dnešního souboje trenér týmu Josef Lička starší.

Tomu sice bude stále chybět syn Martin, ale jinak má důvody k optimismu. Do týmu se vrátil kanonýr Jiří Růžička a hostování v Pivovaru ukončil další ostrostřelec Dominik Urbančok. Herní projev týmu s nimi šel nahoru, i když v posledním utkání s Tokou Brno v jeho hale ještě bodový efekt nepřinesl. „Náš výkon proti favorizovanému soupeři nebyl špatný, snad poprvé jsme hráli velice zodpovědně v obraně a nebýt několika chyb při rozehrávkách, mohl být výsledek mnohem příjemnější. Pokud takový výkon dokážeme zopakovat, a já věřím, že ano, a ještě k tomu zlepšíme koncovku, můžeme se v soutěži zachránit," dodal Lička.

Teoreticky mnohem snadnější úkol stojí před druholigovým Amorem. FK Sistemo Volfířov je v tabulce pod ním a v jeho hale si v podzimním utkání Vyškovští otevřeli střelnici a vyhráli vysoko 12:6. Tým sice bude postrádat distancovaného hrajícího trenéra Tomáše Galiu, který ale za sebe sehnal překvapivou náhradu. Tedy na střídačku. „Já asi vůbec nebudu ve Vyškově, takže jsme se dohodli, že koučovat bude Méďa. Já mu věřím, že jako kouč mě dokáže nahradit," odhalil významný taktický tah Galia.

Oblíbený vyškovský futsalový „aktivista", funkcionář i hráč Petr Nedvěd informaci upřesnil. Společný nápad vznikl na zpáteční cestě z vítězného tažení v minulém kole ze Šumperka. Připustil sice určitou osobní sázku, ale nabízející se podtext recese odmítl. „Tomáš je vykartovaný, a když na zápas přijde, půjde maximálně do hlediště. Veškerou zodpovědnost přebírám já. Věřím, že vyhrajeme. Byl jsem na zápase u nich, takže vím, co asi od nich lze čekat," plánuje prozatímní kouč Amoru.

Kormidla se ujal už na středečním tréninku. „Nacvičili jsme nový signál „méďa" a chceme s ním soupeře překvapit," jen poodhalil jeden z trumfů nového kouče nejlepší kanonýr Amoru Milan Ševčík. I on ale ujistil, že jinak zůstává hlavním cílem zápas vyhrát. V Třešti se na vítězství Amoru podílel pěti brankami a počítá s tím, že si ho soupeř nyní bude hledět mnohem víc. „Nastřílet pět gólů, to se mně asi nepodaří. Určitě sledují i tabulku střelců, takže osobní obrana by mě nepřekvapila. Navíc oni nejsou tak slabí. Myslím, že u nich jsme je trochu zaskočili. Doma to určitě bude těžší zápas," ujistila opora Amoru.

Tým FK Sistemo Volfířov reprezentuje vesničku v okrese Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji. Své domácí zápasy ale hraje ve sportovní hale v Třešti. V soutěži je také nováčkem, ale dostal se do ní ryze sportovní cestou. Vyhrál jihočeskou divizi. „Myslím si, že to nebude tak jednoznačné utkání jako u nich. Oni hrají dobrý útočný futsal, takže to pro diváky může být zajímavé. My jsme v posledních dvou zápasech hráli výborně a měli bychom dobrou formu potvrdit. Trochu úskalí vidím v tom, abychom je nepodcenili, ale věřím, že si to kluci nedovolí," zdůraznil prezident klubu Antonín Petlach.

Klubový šéf potvrdil, že „dal razítko" i na zmíněnou trenérskou rošádu. „Domluvili si to spolu a mně to nevadí. Ani nevím, jak si rozdělí úkoly, když přijde i Tomáš. Ale základní cíl je daný, ať už mužstvo bude řídit ten či onen, vyhrát," zdůraznil Petlach.

Okresní futsalovou nabídku doplňují zápasy Sokola Bučovice a FC Kloboučky v krajském přeboru, viz rubrika kam za sportem.

Divize:

Lazor-Domus Vyškov – Tomson Brno

Pátek 7. 2., 20.00 hodin.

II. liga:

Amor Vyškov – FC Volfířov

Sobota 8. 2. 20.00 hodin.

Oba zápasy se hrají v hale ŽS Purkyňova.