Podle tabulky i výsledku prvního vzájemného zápasu byl Jimi Vyškov v prestižním souboji favoritem. Dokazoval to ale jen v prvním poločase, příčemž ani s ním nebyl trenér Pavel Pala příliš spokojený. „Jsem rád, že jsme splnili cíl, tedy vyhrát za pět bodů. To, že jsme Dragonu nakonec nedovolili odvézt ani bod, je super a navíc. S výkonem jako takovým ale moc spokojený nejsem. Hodně jsme chybovali, neudrželi jsme balon a platí to i o první půlce. V ní jsme sice dali tři pětky, ale výkon nebyl optimální. Byli jsme velmi efektivní, třikrát jsme se dostali k nějaké vážnější akci a třikrát jsme položili. Vytěžili jsme z minima maximum,“ připustil šéf vyškovské lavičky v pozápasovém hodnocení.

Poločas jeho svěřenci vyhráli s jednadvacetibodovým náskokem, který se ukázal být rozhodující. Brňané ve druhém poločase skóre dotahovali, ale na body nakonec nedosáhli. „V přestávce jsme si řekli, že budeme hrát v klidu. Tak, abychom přidali další body, aby z toho nebylo nějaké drama. Jenže přesně to se nakonec stalo,“ posteskl si vyškovský kouč.

Jimi Vyškov - Dragon Brno 28:16
Poločas: 21:6. Pětky: 4:1. Body: Monček 10 (2x 5), M. Kovář 6 (3x 2), Mazal 5, Soural 5, M. Gibala 2 - Skoupý 16.

Snahu hostů uhrát lepší výsledek překazil rozdílový hráč utkání Martin Kovář. Dvěma přesnými dlouhými kopy uvolnil své spoluhráče, kteří už neměli problém položit pětky. „Z mého pohledu to bylo vyrovnané utkání. Chvíli jsme měli navrch my, chvíli oni a myslím, že se víc hrálo na jejich polovině. Jsem přesvědčený, že nás svojí šikovností porazil Martin Kovář,“ shrnul své hodnocení trenér Dragonu Martin Javůrek.

„Já většinou jednotlivce nevyzvedávám, ale tentokrát musím pochválit kapitána Martina Kováře, který měl dva geniální záblesky, kdy křížnými kopy daroval přesně do ruky pětku v prvním poločase Vaškovi Mončekovi a ve druhém v klíčovém okamžiku celého zápasu Adamovi Souralovi. Stačilo jen dobře zpracovat balón a položit. Tyto momenty utkání rozhodly,“ potvrdil Pala Javůrkův názor.

Jihomoravské derby a zápas Říčany – Slavia (43:10) uzavřely jarní část extraligy, která se letos hraje systémem jaro – podzim. Jedenácté kolo je na pořadu 8. září, kdy ale Vyškovu vychází volný los. Dragon přivítá Slavii a Vyškované za tímto soupeřem pojedou o týden později.

Oba jihomoravské týmy půjdou do závěrečné fáze z pozic, které se daly očekávat. „Do jara jsme vstupovali se záměrem konsolidovat mužstvo kádrově, což se povedlo tak zhruba napůl. Někteří kluci totiž upřednostňovali své soukromé záležitosti, jako školy nebo zaměstnání, ale nakonec je pozitivní, že u ragby zůstávají dál. Spoustu utkání jsme proto nehráli v optimální sestavě. Kdybychom měli o nějaké vítězství víc, byl bych spokojený. A určitě jsme mohli nasbírat nějaké bonusové body. I to by mně stačilo. V několika zápasech jsme k nim měli velmi blízko,“ ohlédl se za soutěžním jarem vyškovský lodivod.

Ilustrační foto.
Fotbalisté Bučovic se loučili s krajským přeborem. Remízou v derby s Rousínovem

Hodnocení z Dragonu je téměř totožné. „Byl bych spokojenější, kdyby tam bylo nějaké vítězství navíc, ale v podstatě naše umístění odpovídá tomu, co jsem očekával. Beru to tak, že v tomto novém systému soutěže (ze sedmi týmů postoupí do play-off šest - pozn. red.) je to stále otevřené. Do čtvrtfinále bychom se měli dostat a budeme hrát se třetím na jeho hřišti. Sezonu tak rozhodne jediný zápas. Takže na ten se budeme v klidu připravovat,“ konstatoval Javůrek.