Před šesti lety zvedl jako kapitán reprezentační šestnáctky trofej pro vítěze divize B. O dva roky později pak mezi hráči do osmnácti let získal ve stejné soutěži stříbrnou medaili. Basketbalista brněnského mmcité Marián Hrabovský doufá, že si za dospělou reprezentaci jednou zahraje. „Je to asi sen každého hráče. Cesta do ní však vede pouze přes tvrdou práci," říká.

Vytáhlý basketbalista prošel reprezentačními výběry do šestnácti, osmnácti i dvaceti let. Jako kapitán pak dovedl v šestnácti letech svůj tým až ke zlatým medailím. „Zvedat jako první trofej pro vítěze byl krásný pocit a nikdy na něj nezapomenu. Navíc jsem navštívil spoustu zemí, poznal hráče z jiných klubů a získal spoustu zkušeností," vzpomíná Hrabovský.

MLADÝ, STARÝ

Rád by si někdy vyzkoušel i zahraniční angažmá, v současnosti nad ním však příliš nepřemýšlí. „Soustředím se na dokončení vysoké školy," vysvětluje dvaadvacetiletý basketbalista.

Dlouhodobě hraje za brněnské mmcité, letos příležitostně hostuje ve Zlíně. „V Brně hraji skoro od začátku. I když patřím mezi mladší hráče, služebně jsem skoro nejstarší. Letos netrávím na hřišti tolik času, kolik bych chtěl. Hledám však chyby u sebe, makám na tréninku a snažím se prosazovat v první lize," přemítá Hrabovský.

BASKETBALOVÉ ZAČÁTKY

I když nyní hraje jako křídlo, dříve nastupoval jako pivot. „V mládežnických kategoriích mě na tomto postu využívali, protože jsem byl docela vysoký. Loni jsem v první lize zkusil hrát také jako rozehrávač. Škoda, že jsem si tento post nezkusil dřív, protože by mě bavil asi nejvíc," povídá vyškovský rodák.

Basketbal hraje už od první třídy. „Můj táta jej hrál taky. Do basketbalu nás chodila polovina třídy. Kamarádi postupně odpadávali, ale já u něj zůstal dodnes. Začínal jsem v Basketbalové škole mládeže Brno a poté si mě vyhlédnul trenér Zdeněk Janík z Jihomoravského centra basketbalu Brno. Tento kouč mi dal asi nejvíc a začal jsem pod ním hrát extraligu, ve které nastupuji stále," líčí Hrabovský.

Jeho mmcité se v letošní sezoně příliš nedaří, po sobotní prohře v Jindřichově Hradci se krčí na posledním místě v nejvyšší basketbalové soutěži. „Myslím si, že v zápasech nedokážeme naplno využít náš potenciál. Měli jsme dlouhodobě zraněného kapitána. Teď už je v pořádku, tak doufám, že se naše výkony zlepší a přidáme nějaké výhry," dodává brněnské křídlo.

PATRIK EL-TALABÁNI