Kolik týmů se šampionátu účastní a jaký je jeho hrací systém?

Startuje osm týmů a systém je vyřazovací. Tedy od čtvrtfinále až do finále. Český tým se v prvním kole utká s Kyprem.

Jakou pozici má tento šampionát ve struktuře evropských mistrovství národních týmů?

I v ragby je kategorie do dvaceti let, tedy U20, velmi důležitá a sledovaná. Pro všechny hráče je to obrovská příležitost dosáhnout dobrého výsledku a získat tak možnost hrát ragby profesionálně v zahraničí.

Organizovali jste někdy v minulosti podobně významnou akci?

Pro nás je to velká výzva, nikdy jsme neorganizovali utkání takového významu, natož tak turnaj, včetně finále a zápasu o třetí místo. Dokonce si myslím, že i pro město Vyškov to bude historicky první mistrovství Evropy. Doufám, že výjimečnost této akce se významně projeví na zájmu veřejnosti.

Jaké důvody převážily pro to, svěřit pořadatelství mistrovství a jeho závěr do Vyškova?

Pořadatelem mistrovství je Česká ragbyová unie. V loňském roce se konalo v Čechách, takže letos je řada na Moravě. My v současné době nabízíme ve Vyškově jedno z nejlepších hřišť v republice, a to jak trávník, tak i zázemí. Proto asi volba místa pro konání finále a utkání o třetí místo byla celkem jednoznačná. Hlavním organizátorem je generální sekretář České ragbyové unie Pavel Myšák. Já jako první viceprezident ČSRU kontroluji jen dodržení rozpočtu. ČSRU organizuje ubytování, stravování a dopravu. Areály pro zápasy mají samozřejmě na triku kluby.

Hledali jste organizační zkušenosti či inspiraci třeba někde v cizině?

Vzhledem k tomu, že ragby ve světě je podstatně populárnější a navštěvovanější než v České republice, nemůžeme toto ME srovnávat se světovými akcemi. Samozřejmě jsme se těmito světovými akcemi inspirovali a budeme se snažit uspořádat zajímavou a divácky atraktivní sportovní akci.

Kolik lidí bude mít váš organizační štáb? Kdo jej bude šéfovat?

Organizací šampionátu se zabývá celý výkonný výbor klubu, to znamená šest lidí. Na praktické přípravě ale pracuje daleko více našich členů od žáčků až k veteránům. Chceme opravit celý areál, ploty a okolí, a také vymalovat interiér kabin. Členové klubu budou samozřejmě působit jako organizátoři přímo při konání mistrovství. Ve spolupráci s městem Vyškov jsme instalovali nové osvětlení a využijeme také nové ozvučení. Generální sponzor klubu JIMI CZ instaloval na hrací plochu kamerový systém a na takové úrovni bude mít světovou premiéru speciální software pro analýzu sportu vyvinutého právě JIMI CZ.

Bude akce pro klub finančně přínosná, anebo naopak půjdou veškeré náklady z vašich prostředků? Pomáhá vám s finančním zajištěním město Vyškov?

Ekonomika celé akce je pro nás zatím velkým tajemstvím, výsledek bude záviset na zájmu sponzorů a zejména na divácké návštěvnosti. Každopádně chceme udělat opravdu super zajímavou ragbyovou akci, z části i srovnatelnou s akcemi v zahraničí. V den konání finále a utkání o třetí místo bude na hřišti speciální pochodová kapela, která bude hrát před utkáními a zahraje také hymny týmů. VIP hosty, kteří provedou slavnostní výkop finále, dopraví na hřiště helikoptéra, v prodeji budou kvalitní programy, které budou slosovány v zajímavé tombole. V areálu bude kvalitní občerstvení a snad i dobrá ragbyová nálada a dobré počasí

Jakou si představujete návštěvnost a jakou sumu si mají rezervovat fanoušci na vstupné? Budou k mání třeba „balíčky" na více zápasů?

Doufáme v opravdu velkou návštěvnost, hlavně v druhý hrací den, protože většina lidí už by měla být zpět z dovolené. Zajímavý program snad přitáhne laickou veřejnost a snad přijedou i ragbyoví příznivci nejen z Moravy. Cena lístku je daná ČSRU, tedy 100 korun dospělí a děti polovinu. V ceně jsou vždy dvě utkání.

Kdo sestavuje český národní tým a jaké zastoupení bude mít RC JIMI?

Trenérem národního týmu ČR U20 je zajímavý člověk. Polák Tomasz Putra. Už přes dvacet let žije ve Francii, kde trénoval ligová profesionální mužstva. U nás má na starosti áčko i dvacítku. Z našeho klubu povolal trojlístek David Brtníček, Jiří Pantůček a Jan Školař.

Které země patří k favoritům? A tipnete si, jak dopadnou naši?

Favoritem je Česká republika a věřím, že vyhrajeme.

Program ME20

Neděle 24. sprna:

Čtvrtfinále: ČR – Kypr (Bystrc, 14.00), Ukrajina – Moldavsko (Bystrc, 16.00), Švýcarsko – Maďarsko (Vyškov, 14.00), Lucembursko – Lotyšsko (Vyškov, 16.30).

Středa 27. srpna:

Semifinále: Bystrc a Dragon Brno, 18.30

Skupina o 5. – 8. místo: Bystrc a Dragon Brno, 16.00

Sobota 30. srpna:

Zápasy o 7. a 5. místo: Dragon Brno, 10.00 a 12.30

Zápas o 3. místo a finále: Vyškov 14.00 a 16.00