AHA Vyškov bude mít díky mužům letos přívlastek „prvoligový". Do těžkých bojů národní ligy se pustí příští týden, ale už v sobotu pojedou do Olomouce jejich mladší kolegové. Prvním kolem zvedne oponu třídílné mistrovství Moravy a Slezska juniorů a juniorek. „Máme kvalitní a konkurenceschopné týmy, které pokud budou jezdit ve slušném počtu, mohou překvapit i daleko zkušenější soupeře," prohlásil vedoucí družstev Luboš Stloukal.

Větší ambice mají určitě mladí pánové. K optimismu je opravňují neustále stoupající výkony čtveřice Filip Navrátil, Tomáš Fišer, Zdeněk Ščudla a Pavel Dolejš. „O jejich vystoupení se to bude celé opírat, je to nejsilnější čtverka, která by měla stát za to. Loni ještě tito kluci a dnes už gymnazisté hostovali v juniorském týmu Hodonína. Získali republikový bronz a jsou stále lepší," objasnil šéf klubu Jiří Hajzler.

Jmenované kvarteto doplňují nadějní odchovanci Jan Osolsobě, Václav Schýbal, Jakob Gryc a další. Na hostování přišly také nové tváře, a to jak junioři, tak i věkem ještě dorostenci, kteří mohou v této partě pobýt minimálně dva roky. Jde o přínosnou vzájemnou výpomoc s Moravskou Slavií Brno.

Možnost vměstnat se po seriálu o třech částech do elitní trojky, která získá vstupenku na finálový republikový šampionát, tu podle všeho je. Vedení AHA o něm ale zatím nepřemýšlí. „Jestliže se všechno sejde aspoň trochu příznivě, druhé housle tam hrát nebudeme. Postupovým místem se ale teď nezaobíráme, snažíme se zajistit ekonomickou stránku věci. Člověk řeší spíš věci přežití. Ale vidím to tak, že družstev je tam hodně, síly budou rozděleny. Toho bychom mohli využít a nebýt na tom vůbec špatně," přeci jen navnadil Hajzler.

U slečen už jsou předpoklady o poznání skromnější. Kvalita a zkušenost nechybí, jména jako Eva Šenková, Denisa Hubáčková, Pavlína Zahradníčková či Denisa Jelínková se mezi dlouholeté talenty do budoucna rozhodně počítají, ale myslet na přední příčky se zdá být více než odvážné. Nic na tom nemění fakt několika posil opět ze spřátelené brněnské Moravské Slavie.

Vyškovský ručník předčasně hozený do atletického ringu ale budete vyhlížet marně. „Většina z nich svoji výkonností loni s přehledem bodovala i v soutěžích dospělých, můžou se prosadit i tady. Navíc z Brna přišly kvalitní závodnice. Kluci asi míří výš než holky, ale uvidíme. Nezbývá než držet palce a po víkendu uvidíme, jak se naše mládež v konkurenci nejlepších týmů Moravy a Slezska prosadí," uzavřel prognózy Stloukal.

Sobotní premiéra mládežnických celků v hanácké metropoli je přitom jen aperitiv před úvodem prvoligových bitev vyškovských mužů, kteří skočí po hlavě mezi elitní společnost za týden v Břeclavi.

Mistrovství Moravy a Slezska

Junioři a juniorky (11 týmů)

Kola: 10. 5. Olomouc, 25. 5. Břeclav, 13. 9. Třinec.

Systém: 11 týmů, 3 postupující do MČR

Junioři a dorostenci AHA:

Tomáš Fišer, Filip Navrátil, Zdeněk Ščudla, Jan Osolsobě, Pavel Dolejš, Ivan Pletz, Jan Konečný, Václav Schýbal, Jakub Wachtel, Jakub Ondriska, Martin Wagner, Jakub Šenk, Jakob Gryc, David Zbořil, Tomáš Bui, Adam Koláček, Aleš Konečný, Erdenetsogt Itgemjlekh.

Juniory a dorostenky AHA:

Denisa Hubáčková, Eva Šenková, Kateřina Zouharová, Klaudie Grycová, Dagmar Dvořáková, Kristina Osolsobě, Denisa Jelínková, Hana Prochová, Anna Frebergerová, Andrea Pešťálová, Petra Juřenčáková, Saša Havránková, Kateřina Vespálcová.