Na pokladnách Masarykova okruhu jsou v prodeji stále všechny typy vstupenek. Zájemci si je mohou koupit na přírodní tribuny a poslední kusy také na sedadlové. „Ceny víkendových lístků začínají na dvou tisících třech stech korunách,“ přiblížil tajemník Spolku pro GP ČR Adam Svoboda. Spolek je pořadatelem brěnských závodů. 

Svoboda věří, že přijde víc návštěvníků než v minulých dvou letech, kdy je odrazoval déšť. Loni organizátoři registrovali takřka dvě stě tisíc návštěvníků za tři dny.

jezdci Karel Abraham, Jakub Kornfeil a Filip Salač při tradiční návštěvě Dětské nemocnice v Brně.
Divoké karty v Brně si moc vážím, říká Salač

Diváky dopraví na motocyklové závody od pátku do neděle zdarma autobusy. Linka 400 pojede na automotodrom z Mendlova náměstí. „Nejprve budou jezdit po sedmi až deseti minutách. V neděli po minutě, dvou. Minimálně z poloviny to budou autobusy s klimatizací,“ přislíbil provozní ředitel brněnského dopravního podniku Jan Seitl. Cesta potrvá ve špičce asi půl hodiny. Druhá linka X pak zajistí dopravu kolem okruhu a mezi parkovišti a kempy.

Lidé, kteří se dopraví na místo sami, za parkování auta za den zaplatí dvě stě korun, za motorku o padesát méně. „Pro diváky jsme zajistili parkování v těsné blízkosti automotodromu,“ zmínila ředitelka okruhu Ivana Ulmanová.

Pozor si musí dát řidiči při sjezdu z D1 kvůli zúžení do dvou pruhů. „Pokud chtějí sjet na Kývalce ve směru od Prahy, nabádáme, aby jeli celou dobu v pravém pruhu, jinak nesjedou,“ uvedl krajský policejní ředitel Leoš Tržil. U závodiště a v kempech celkem policisté odslouží dva tisíce směn.

Přípravy na motocyklovou Velkou cenu na Masarykově okruhu zahrnují také natírání obrubníků v bravách trikolory.
Grand Prix: obrubníky natírají podruhé za dva měsíce. Musí zářit, zní z okruhu

Fandům se podepíší hvězdy, na nebi zaburácí Gripeny

Na surfech se loni jezdilo nejen před Moto GP, ale také při festivalu Ignis Brunensis. Na snímku Jakub Kornfeil.Zdroj: Deník / Attila RacekBrno – Na motorových surfech budou brázdit ve čtvrtek v poledne vodní plochu Horního rybníka v Popůvkách na Brněnsku motocykloví závodníci kategorie Moto GP. „Dorazí například Karel Abraham, Johann Zarco nebo Fabio Quartararo,“ zmínil mluvčí Automotodromu Brno Petr Boháč.

Jde o část doprovodného programu k brněnské motocyklové Velké ceně, která se koná na Masarykově okruhu od pátku do neděle.

Od šesti hodin v podvečer si nadšenci motocyklového sportu přijdou pro podpis světových hvězd do brněnské Galerie Vaňkovka. Na tamním centrálním náměstíčku začne autogramiáda s domácími závodníky i zahraničními hvězdami. „Příchozí mohou při podpisu závodníkům také neformálně položit otázku,“ přiblížil Boháč.

Už ve středu dopoledne čeští motocykloví závodníci Karel Abraham, Jakub Kornfeil a Filip Salač potěšili návštěvou pacienty v brněnské dětské nemocnici.

V neděli okolo půl druhé přeletí nad Masarykovým okruhem stíhací letouny Gripen. „Letos zazní také státní hymna, kterou zazpívá operní pěvkyně Andrea Kalivodová,“ uvedla ředitelka automotodromu Ivana Ulmanová.

Ilustrační foto.
Rozpočet motocyklové GP: chybí 31 milionů. Víc letos nedáme, tvrdí ministerstvo

Potíže bývají s opilci, říká k Velké ceně mluvčí strážníků Ghanem


Brno – Bezpečnost ve městě budou jako každý rok při velké ceně hlídat brněnští strážníci. „Návštěvníkům doporučujeme využít městskou hromadnou dopravu, v neděli hrozí dlouhé kolony,“ říká jejich mluvčí Jakub Ghanem.

Na co se zaměříte?
Značný díl pozornosti musíme věnovat dopravě. Zejména v neděli bývá provoz už od ranních hodin velmi silný. Stejně tak podvečerní odjezd návštěvníků pravidelně provází stání či popojíždění v kolonách.

Obáváte se něčeho?
Ne, jelikož se na tuhle akci pečlivě připravujeme několik měsíců dopředu. Pokud ale s něčím v minulosti problémy byly, pak se jednalo především o rušení nočního klidu, drobné neshody a tradičně velké množství opilých lidí v nočních ulicích.

Kolik lidí bude hlídat?
V terénu posílíme oproti běžným víkendům o dvě stě strážníků. Zapojí se také specializované útvary.

Jaká budou dopravní opatření?
Kromě okolí Masarykova okruhu, Žebětína a Bystrce se dotknou především centra Brna. V dřívějších letech motoristé vjížděli do historického jádra a obyvatele rušil i hřmot motorů. Zájem proto budeme soustřeďovat zejména na pěší zónu. Zvýšenou přítomnost hlídek využijeme i k dohledu na dodržování nočního klidu.

Motocyklový závodník Karel Abraham.
Závody v Brně si užívám, ale mám větší zodpovědnost, vysvětluje Abraham