Co pro vás z této bilance vyplývá?
Pro zimní přestávku a přípravu máme hodně námětů. Čeká nás moře práce.

Jaké konkrétně, v čem byly největší problémy týmu?
Od ledna začneme hodně tvrdou fyzickou přípravu. To je základ, od kterého se bude odvíjet všechno ostatní. Jak se to projeví, to ukáže až čas. Ale to nejpodstatnější je, aby vůbec kluci na tréninky chodili. Pokud na tréninku nebude třicet lidí, tak to pořád bude špatné. V úzkém kádru, těch dvanácti až patnácti lidí, což bylo doposud, se extraliga hrát nedá. A tři tréninky za týden, to je vlastně jen udržovací systém. Uvidíme, kolik lidí bude ochotných zvýšené nároky akceptovat.

Jsou nějaké klady na tomto pohárovém půlroku?
Důležité je, že jsme se s hráči vzájemně seznámili a trochu si na sebe zvykli. Myslím, že kluci už vědí, co po nich chci a budu chtít. I já vím, co od koho mohu očekávat. Ale opakuji, pokud za hráče není adekvátní náhrada, pokud nebude silná lavička, tak problémy mohou trvat dál. V tuto chvíli je osm hráčů zraněných a netuším, jestli se do jara dají dohromady.

Ilustrační foto.
Nižší fotbalové soutěže znají své půlmistry, včetně překvapení ze Zbraslavi

Určitě jste zkoušel mladé hráče, jak dopadli?
Nemá cenu si nic namlouvat, spíš je to pro mě zklamání než přínos pro mužstvo. Určitě na sobě musí pořádně zapracovat, ale to se týká v podstatě všech hráčů.

Chyběly týmu zkušenosti, třeba hráče typu Neala Mendhama?
Určitě. Se všemi staršími hráči, kteří na podzim chyběli, jsem mluvil. Prakticky všichni chtějí na jaře pokračovat, ale podmiňují to zdravotním stavem. Takže to opravdu budeme vědět až před extraligou.

Popište váš osobní dojem z půlroční práce s mužstvem.
Překvapilo mě to spíš v tom negativním smyslu. Myslel jsem si, že přebírám hotový mančaft, ale je to tak, že pořád musíme všechno opakovat. I ty nejjednodušší věci. A to navíc děláme, jak jsem řekl, ve dvanácti patnácti lidech.

Mohelnice doma remizovala s Vyškovem
Vyškovští fotbalisté opět darovali soupeři náskok. Z Mohelnice přivezli jen bod

Plánujete do zimní přípravy i soustředění?
Chtěli jsme jet do Francie, ale nevyšlo to termínově. V Morkovicích to nebývalo špatné, ale je to hodně blízko. Potřeboval bych mužstvo dostat někam dál, odkud by se mně kluci nevraceli do práce nebo k rodinám. Abychom delší dobu zůstali pohromadě. Mělo by to být také jakési stmelovací soustředění pro partu. Chtěl bych tak čtyři pět dnů nebo alespoň prodloužený víkend. Možností je několik, máme něco v plánu, ale konkrétní termín ani oblast zatím určeny nejsou.

Ragbyová extraliga přejde od jara na nový systém jaro – podzim. Myslíte, že to je posun vpřed?
Uvidíme, už se to před lety zkoušelo, ale nemělo to nějaký velký ohlas. V našich klimatických podmínkách dohrávat soutěž koncem podzimu je problém. Play-off jsou nejlepší zápasy a dá se čekat, že se budu hrát ve velmi špatném počasí. Může pršet i sněžit, diváci se budou rozhodovat, zda na zápas jít, nebo ne. Já to za šťastnou věc nepovažuju, ale uvidí se, jaké budou praktické zkušenosti.

Pohár ČSRU 2017 - zápasy Jimi Vyškov
Základní část: Slavia – Vyškov 12:34, Vyškov – Dragon Brno 36:22, Sparta – Vyškov 69:16, Vyškov – Říčany 20:27, Vyškov – Tatra Smíchov 24:30, Praga Praha – Vyškov 42:20

O 5.–7. místo: Vyškov – Slavia nehráno, Dragon – Vyškov 36:24