V minulé sezoně si z Blanska soupeři odváželi desetigólové příděly. Závěr letošního podzimu nabídl opak, po Amoru Vyškov nasázel Pro-STATICu deset gólů i další zástupce Vyškovska. Kloboučky v Blansku vyhráli 10:5 a potvrdily, že to s postupem do druhé ligy myslí vážně.

V blanenské hale v Údolní ulici se málem zopakoval výsledek z prvního kola, kdy Kloboučky v domácí vyškovské hale vyhrály 10:6. I tehdy v poločase vedly jen 5:4 a pak ovládly druhý poločas. Jenže tentokrát to měly mnohem těžší, i když byly výraznějším favoritem než v úvodu soutěže.

Tehdy doma byly stále ve vedení a Blanenští skóre dotahovali. V odvetě ale už v první minutě domácí po gólech Zdeňka Veselého a Dominika Šmerdy vedli 2:0. Střelecký zápis domácího brankáře Veselého vznikl poté, co se jeho dlouhý výhod „zatoulal“ po odrazu o hlubka hráčů a protějšího brankáře do sítě hostů. A když pak v páté minutě přidal Ondřej Paděra třetí gól, hodil trenér hostů Ladislav Štrublík na hřiště pomyslný ručník. Blanenský brankostroj přerušil oddechovým časem. „Mluvil k nám hodně zvýšeným hlasem. Pak jsme začali makat jako mančaft a naštěstí se nám podařilo skóre otočit ještě do přestávky. A druhý poločas už se hrál plně v naší režii,“ řekl Michal Jeřábek, ve velkém fotbale opora třetiligového MFK Vyškov.

Štrublíkův taktický tak vyšel a navíc vyměnil nejistého brankáře Josefa Buriánka za Libora Maryšlera. A v 11. minutě už na ukazateli skóre svítil stav 3:4. Domácí Jan Pšikal pak ještě dokázal srovnat, ale to už byl v podstatě poslední vážný odpor blanenského týmu. „Čekali jsme, že na nás vlítnou, ale góly jsme dávali my. A tak jsme měli hrát dál, jenže jsme začali dělat zbytečné chyby a prohráli jsme o pět gólů. Měli jsme být spíš zalezlí a čekat na rychlé brejky, což se nám od začátku dařilo. Ale díky těm chybám jsme je sami dostali do hry,“ litoval po utkání střelec druhého gólu Dominik Šmerda. „Měl jsem z něj radost, ale teď jsem spíš naštvanej. Když se prohraje nějaký můj gól nic neřeší,“ zdůraznil mladý futsalista a fotbalista.

V sedmnácté minutě vrátil Kloboučkám vedení jejich kapitán Lukáš Němec. Druhá půle byla prvních pět minut opatrná, protože vstřelený gól na jedné či druhé straně by byl pro další vývoj utkání mimořádně důležitý. „Bohužel opět se prosadil hostující kapitán a od stavu 4:6 Kloboučky dostaly křídla a zápas si užívaly. Ale stejně byl hlavní rozdíl v tom, že my jsme své své šance neproměňovali, zatímco pohledné kombinace hostů končily dalšími brankami. Konec zápasu se již jen dohrával,“ konstatoval vedoucí domácího mužstva Tomáš Srnský.

„Nebylo to tak lehké utkání, jak může napovídat výsledek. Naštěstí jsme dokázali napravit ten špatný začátek. Blansko má výborné hráče a určitě bychom to měli o hodně těžší, kdyby hrál můj bývalý spoluhráč z Vyškova Honza Koudelka. Druhá liga se rýsuje, ale hotová ještě není. Já mám futsal jako doplňkový sport. V zimě je to lepší než běhat někde v lese. Postup zatím neřeším, ale bylo by pro mě asi hodně náročné časově to skloubit s přípravou na třetí ligu. Uvidíme…,“ dodal Jeřábek.

Dvanácté kolo zároveň otevřelo odvetnou část divize a Kloboučky do bojů v nové roce půjdou s šestibodovým náskokem právě před Blanskem. Blansko se v pátek 11. ledna v Tišnově utká s rezervou Dolních Louček. Kloboučky o den později přivítají ve Vyškově Hustopeče.

Pro-STATIC Blansko - FC Kloboučky 5:10

Poločas: 4:5. Branky a nahrávky: 1. Veselý, 1. Šmerda (Bednář), 5. Paděra (Panovský), 16. Pšikal (Veselý), 39. Bednář (Pšikal) - 6. Němec (Selinger), 9. Němec, 10. Jeřábek (Selinger), 11. O. Vintr (Ševčík), 17. Němec (O. Vintr), 27. Němec (Selinger), 29. Selinger (Němec), 32. O. Vintr (Selinger), 38. Handlíř (Ševčík), 39. Ševčík (Selinger).

Blansko: Veselý – Bárta, Bednář, Panovský, Šmerda, Paděra. Přikal.

Kloboučky: Buriánek (6. Maryšler) - Němec, Jeřábek, Handlíř, O. Vintr, Ševčík, Tichý, Selinger, M. Nový. Trenér: Ladislav Štrublík