Po šestce a devítce je na řadě pětka. Pro atletického laika možná trochu divná posloupnost čísel, pro zasvěcené ale jasná věc. Jde o Nemojské běžecké léto a jeho jednotlivé závody. Ten třetí měl v sobotu na programu nové pokračování. „Všichni se tu cítí v rodinném prostředí jako doma. A to je moc dobře. I my pořadatelé z toho máme opravdu velkou radost," zdůraznil výjimečnou atmosféru měření fyzických sil v Nemojanech jeho organizátor Zdeněk Smutný.

Po zkušenostech z předešlých dvou prázdninových podniků na stejném místě se trochu obával, že rtuť teploměru zase vystoupá povážlivě vysoko. „Už předem jsem s hrůzou čekal, zda bude opět takové vedro jako na předchozích závodech. To se doslova vařil na slunci asfalt. Ale tentokrát byla příroda milostivá," konstatoval.

To stejné ve sportovním slova smyslu se ovšem dá jen těžko říct o Ireně Pospíšilové a reálných šancích jejích soupeřek. Žena, hájící barvy AK Drnovice, se do pětikilometrové trati pustila od prvních metrů naplno a sokyně nestíhaly. Tedy až na jednu, švábenická Martina Vévodová působící v AK Perná se přeci jen držela. Ale jen do obrátky.

Při návratu, tedy ve druhé polovině závodu, už byla vytáhlá běžkyně, kterou si veřejnost pamatuje i pod jménem Petříková, dominantní. A to nejen co se v cíli druhé Vévodové týče, ale také dosavadního rekordu Nemojské pětky. Jejího vlastního, pokořila ho o více než minutu a půl. „Do obrátky jsme šly s Martinou spolu, pak jsem ale nechtěla čekat na finiš, tak jsem to zrychlila a chtěla utéct. Podařilo se to, zvládla jsem to, ale to už jsem šla opravdu naplno," okomentoval vítězka svůj triumf. Výsledný čas nakonec stlačila těsně pod devatenáct minut.

Vévodová ztratila šestadvacet vteřin a pak se hodně dlouho čekalo na třetí v pořadí. Pomyslný bronz nakonec ukořistila Klára Řečinská z Olomouce.

Nechybělo moc a AK Drnovice mohl slavit dvojnásobné prvenství. Přesně řečeno čtrnáct vteřin. Právě s takovým odstupem totiž doběhl Jiří Matoušek za vítězným Pavlem Hrdinou z AK Perná. U něho se stopky zastavily na hodnotě 16:23. „Rozhodl jsem se to rozběhnout hned naplno, jen jsem zapomněl, jak je tohle zrádná trať, a dolů to pak bylo pořádně cítit, ještě že jsem měl dostatečný náskok," připomněl náročný profil trasy jeho vítěz.

Letní běžecké závody v Nemojanech jsou známé náročným profilem. Nemojská pětka znamená dva a půl kilometru stoupání a poté stejně dlouhý seběh zpátky do cíle. Takovou zkoušku přijeli v sobotu složit závodníci nejen z blízkého okolí. Foto: Zdeněk Smutný

Nemojská pětka
Muži (5 km): 1. Pavel Hrdina (AK Perná) 16:23, 2. Jiří Matoušek (AK Drnovice) 16:37, 3. Milan Wurst (Hore Dole) 16:50, …
Ženy (5 km): 1. Irena Pospíšilová (AK Drnovice) 18:55 – rekord trati, 2. Martina Vévodová (AK Perná) 19:21, 3. Klára Řečinská (Olomouc) 21:25.
Žáci (800 m): 1. Marek Kalous (AHA Vyškov) 2:23.
Žačky (800 m): 1. Kateřina Müllerová (AK Drnovice) 2:47.