Nezáleží, zda je člověk zkušený běžec, nebo úplný nováček, na tréninky skupiny může přijít kdokoliv. „Tempo tréninku a běhu určujeme podle výkonnosti a nováčky připravíme od začátku. Ve skupině je v současné době dvacet začátečníku, kteří se do toho teprve dostávají. Při běhání se rozdělíme na dvě až tři skupiny, vždy se kouč přizpůsobí ostatním. Také jim radí, jak správně dýchat a pohybovat rukama," uvedl zakladatel a trenér skupiny Petr Urban.

Kromě běžeckých tréninků čekají na zájemce taky cvičení v uzavřených prostorách, například core, insanity nebo TRX. „V posilovně se zaměřujeme třeba na horní polovinu těla. Snažíme se zlepšit vytrvalost, občas jdeme plavat nebo kondičně na kola. Na každý typ tréninku už máme kouče s certifikátem. Scházíme se třikrát týdně a buď běháme, nebo jsme vevnitř. Ven chodíme za každého počasí," vysvětlil Urban.

Tréninková skupina připravuje nadšence na překážkové závody Spartan, Army run, Predator, ale také na obyčejné běžecké závody nebo triatlon. „Většina jich je českých a slovenských. Například závody Spartan se však konají po celém světě. Jsou to extrémní sporty, ve kterých nejde pouze o běh. Účastníci musí překonat trať s překážkami. Vyskytují se na ní třeba různé stěny, voda, kladina, hod oštěpem či plazení se pod ostnatým drátem," přemítal trenér skupiny.

O členy se stará trio certifikovaných koučů. Mimo Urbana skupinu trénují Ladislav Sedláček a Ivana Rozehnalová. „Ta se zaměřuje na core cvičení a TRX, Láďa má na starosti crossfit, silový a běžecký trénink. Já se specializuji především na běh, kondiční cvičení a techniku na překážky," přiblížil Urban.

Podle Urbana je však těžké říct, jak dlouho trvá, než si naprostý nováček na extrémní podmínky zvykne a dokáže závodit s dobrými výsledky. „Záleží na stavbě těla, ale především člověk musí chtít. Například já jsem začal v březnu s tréninky a v říjnu jsem letěl na mistrovství světa. Někteří hubení si zvykají rychle, i když v životě nic nedělali. Mohou však mít problémy po psychické stránce a nedokáží se smířit s tím, že mají vlézt do bláta," podotkl.

Vyškovská skupina funguje od října a zatím v ní trénuje přes třicet nadšenců. „V srpnu jsem se připravoval na mistrovství světa a chodil jsem si nakupovat různá magnézia do fitness obchodů ve Vyškově. Bavili jsme se o tom, jestli by mi udělali reklamu a došli k závěru, že taková skupina ve městě není. Zjistili jsme, že zájem je, a proto jsem kontaktoval Spartan Race, který souhlasil s vytvořením vyškovské odnože. Výhoda je, že našim členům vyřizujeme registrace, dopravu i ubytování na závodech," zdůraznil Urban.

PATRIK EL-TALABÁNI