Paradoxně se však jejich pozice v tabulce nijak výrazně nezlepšila. Mountfield Říčany totiž překvapivě vyhrál na Tatře Smíchov (28:27). „Mysleli jsme si, že zápas s Pragovkou bude klíčový pro náš bližší kontakt s elitní čtyřkou. Samozřejmě byl, ale bohužel Říčany výhrou na Tatře udrželi svůj náskok před námi. K Pragovce jsme díky bonusovým bodům měli dál. Musíme to brát tak, jak to je, a bojovat dál,“ sdělil trenér Vyškovanů Pavel Pala.

Ten naznačil, že by to mělo být podobným způsobem jako s Pragou. „Minulé utkání proti Spartě bylo z mého pohledu odehráno zbaběle. Klukům jsem vyčítal, že neměli chuť tvořit, že jenom čekali, co udělá soupeř. Chtěl jsem po nich, aby se nebáli, aby šli vítězství naproti, že nemůžeme jen bránit. Dnes se o to kluci pokoušeli. To, že byl špatný terén, že nám padaly balóny z rukou, to je druhá věc, to k tomu patří. Ale to hlavní bylo, že se pokoušeli tvořit od první do poslední minuty a nakonec se to vyplatilo. V posledních deseti minutách jsme drželi balón a díky tomu jsme dali dvě pětky. Kdyby se o to nepokoušeli, tak bychom to utkání nevyhráli. Dnes byla vidět snaha tvořit a něco uhrát,“ chválil Pala.

Samotné utkání se totiž vyvíjelo tak trochu, jako na houpačce. V sedmé minutě domácí vedli 8:0, ale v osmnácté prohrávali 8:9. Když pak domácí Radek Fialka v 55. minutě pětkou zvýšil na 23:9, zdálo se být rozhodnuto. Jenže o čtrnáct minut později bylo srovnáno na 23:23. „V té chvíli jsem si v duchu říkal, že jestli si to utkání necháme utéct, tak to bude blbé. (Tón jeho hlasu prozradil, že měl na mysli ostřejší výraz - pozn. red.) Pak jsme ještě ustáli jejich velký tlak, kdy měli příležitost blízko našeho brankoviště. Naštěstí jsme to všechno ubránili a na závěr se podařilo dát dvě pětky a to důležité utkání vyhrát,“ radoval se kouč Jimi.

Roman Šuster: Zápas jsme nezvládli

Jeho pražský protějšek Roman Šuster souhlasil, že zápas rozhodla až koncovka, ale také zdůraznil, že si celkový herní projev svého mužstva představoval jinak. „Zápas jsme nezvládli. Dělali jsme chyby, které vedly k tomu, že Vyškov měl převahu a koncovku jsme úplně pokazili. V celém zápase tam byla špatná rozhodnutí a hloupé individuální chyby. Minulý víkend jsme taky prohráli, na Tatře, ale výkon byl solidní. Dnes jsme byli málo agresivní a především v obraně,“ konstatoval kouč Pragy.

Vyškov se zejména v jarní části soutěže potýkal s velkými absencemi hráčů. Ty si částečně přenesl i do podzimu, ale situace se postupně stabilizuje. Jako další ze zraněných se do sestavy vrátil Václav Monček a přestože není ještě stoprocentně fit, vydržel hrát celých osmdesát minut. „Museli jsme improvizovat i na devítce. Tam musel nastoupit Petr Pořízek, protože dvě originál devítky Dan Němec a Kryštof Pittner nemohli hrát. Petr to má u mě těžké. Šibuju s ním sestavou, ale kam ho postavím, tam odvede velmi dobrý výkon. Dneska to na devítce proti Syrovému neměl jednoduché, ale zvládl to,“ upozornil Pala.

Výhra Říčan na Smíchově zamotala situaci v tabulce. „Vyhráli jsme, ale spíš to vypadá, jako kdyby nám čtvrté místo o kousíček odskočilo. O to víc budou důležitá následující utkání v Říčanech a doma s Tatrou. I jedna porážka nás může definitivně odsunout na páté místo. Ale budeme bojovat. Dnes to byl velký rozdíl oproti minulému týdnu. To v naší hře byla jen pasivita, dnes naopak snaha tvořit a něco uhrát,“ ocenil trenér Vyškova.

Vítězstvím ve Vyškově by si Praga prakticky zajistila účast v play-off. „Nechci říct, že dnes už se hrálo o účast v play-off, ale výsledek o tom může výrazně rozhodovat. Takže pro nás je to velké zklamání a velká komplikace. Příští víkend máme Spartu, to je jasně nejtěžší soupeř, a po pauze jedeme do Brna, kde to také nebude jednoduchý zápas,“ navázal na Palovu úvahu o dalších bojích o play-off Šuster.

Jimi Vyškov – Praga Praha 35:23

Poločas: 18:9. Body: Soural 10 (2x P), M. Pořízek 5 (P), Fialka 5 (P), Mazal 5 (P), Svoboda 5 (KP, TK), M. Kovář 3 (TK), Šenk 2 (KP) – Hopp 13 (3x TK, 2x KP), Syrový 5 (P), Zelena 5 (P). Rozhodčí: Heřman – Bednařík, Jíša. Bez ŽK: Diváků: 150.

Sestava Vyškova: Doležel, Jaroš, Májovský, Monček, Trunečka, M. Pořízek 69. Kopřiva), Brtníček, O. Kovář, P. Pořízek, M. Kovář, Soural, Mazal, Chalabala, Fialka, Svoboda (69. Šenk). Náhraníci: K. Školař st., Janský, Jordánek, Němec, Čela. Trenér: Pavel Pala.

Další výsledky 6. kola: Dragon Brno – Sparta Praha 12:54, Tatra Smíchov – Mountfield Říčany 27:28.

Tabulka:

1. Sparta 6 6 0 0 252:70 39

2. Tatra 6 3 1 2 249:159 24

3. Říčany 6 3 1 2 154:126 23

4. Praga 6 2 0 4 163:180 20

5. Vyškov 6 3 0 3 119:243 17

6. Dragon 6 0 2 4 121:277 4

Příští kolo - sobota 14. září: Říčany - Vyškov, Tatra - Dragon Brno, Praga – Sparta.