Nehrála se extraliga, ale jen Pohár ČSRU. Přestože akcie měl držet v rukou Vyškov, na lepší umístění nakonec dosáhli domácí Brňané.

Úvod posledního zápasu sezony sice lépe vyšel Dragonu, který se hned v první minutě ujal vedení pětkou Daniela Sedláka. Jenže pak začali běhat hosté a v poločase se zdálo být rozhodnuto. Vyškov vedl o čtrnáct bodů. „Rychlé vedení nás trochu uspokojilo. Vyškov se chytil a ve druhé části poločasu nás přehrával. V přestávce jsme si něco řekli a taky jsme trošku pozměnili sestavu. Zvedli jsme se, a i když to bylo drama až do konce, tak jsme dokázali výsledek otočit a dojít si pro vítězství,“ chválil své svěřence trenér Brna Martin Javůrek.

Naopak hosté si asi byli až příliš jistí. Navíc již od osmé minuty hráli proti oslabenému soupeři, když za oplácení viděl červenou kartu domácí Martin Beránek. A na začátku druhého poločasu dokonce zvýšili 24:5.„Došly nám fyzické síly, ale ještě víc je pro mě nepochopitelné, s jakým přístupem jsme ten druhý poločas odehráli. Vždyť v takovém zápase jde o prestiž. Oni sice měli štěstí, vyšlo jim všechno, na co chytili, ale taky na nás po přestávce pořádně vlétli. A nám kromě sil a silnější střídačky chyběla i bojovnost,“ viděl příčiny obratu trenér hostů Milan Wognitsch.

Útočník Martin Zaťovič.
Zaťovič se vrací do reprezentace. Erat se k národnímu týmu připojí v prosinci

Větší význam zápasu pro domácí podtrhly i zaplněné ochozy cacovického stadionu. Navíc se hrálo od devatenácti hodin, tedy pod reflektory. „Pod světly mají zápasy vždycky zvláštní atmosféru. Ale stejně mě překvapilo, kolik přišlo lidí. Bylo to víc než pět set, opticky plný dům, tolik fandů tady ještě nikdy nebylo. Děkuju divákům, budeme přemýšlet, jestli nebudeme večer hrávat pravidelně,“ radoval se z výsledku i počtu přihlížejících prezident Dragonu Jiří Valášek.

Pro oba týmy tak skončila sezona. Na jaře se už bude hrát o extraligové body. Po dvou výhrách v poháru (Dragon zvítězil i v Praze nad Slavií 33:19) jako nováček jsou Brňané mnohem optimističtější. „Mezi extraligou a národní ligou je veliký výkonnostní rozdíl. Dobrými výsledky jsme se chtěli z nižší soutěže, řekl bych, odrazit, a to se povedlo. Zatím sice nemůžeme pomýšlel na špici, ale budeme chtít držet na se dostřel play-off,“ naznačil extraligové plány Javůrek.

On i jeho vyškovský kolega převzali mužstva na začátku podzimu. Wognitsch ale má úplně jiné dilema. „Pro zimní přestávku a přípravu máme hodně námětů. Čekal jsem, že mužstvo bude kompaktnější, vyzrálejší, ale čeká nás moře práce,“ konstatoval trenér Vyškova.

Pohár České ragbyové unie vyvrcholí v sobotu v Praze na Markétě, kde se nejprve utkají o bronz Říčany se Smíchovem a po nich Sparta s Pragou o pohárovou trofej.

Dragon Brno – Jimi Vyškov 36:24
Poločas: 5:19. Body: Sedlák 15 (3x P), Šidla 6 (3x 2) Buryánek 5 (P), Šenk 5 (P), Schütz 5 (P) – Jordánek 5 (P), Soural 5 (P), O. Kovář 5 (P), J. Školař 5 (P), M. Kovář 4 (2x 2).

Dragon
: Zedka, Kučera, Sedlák, Harviščák, Sklenský, Tieber, Žemlička, Dlouhý, Schütz, Šidla, Wronka, Šenk, Beránek, Hlaváč, Skoupý – Šlegr, Buryánek, Lelovský, Weber, Korček, Pochlopeň, Janec. Trenér: Martin Javůrek.
Jimi: Kopřiva, M. Pořízek, Vinter, Monček, Novák, P. Pořízek, Jordánek, O. Kovář, J. Školař, M. Kovář, Gibala, Chalabala, Juřínek, Fialka, Soural – Janský, Mazal, Svoboda, Šmakal, Šenk. Trenér: Milan Wognitsch.