Extraligový úvod absolvují v sobotu na hřišti úřadujícího mistra Mountfieldu Říčany. Tedy nejtěžší možný úvod, ale takový asi bude pro Vyškovské celý letošní ročník jejich mistrovské soutěže. Připomeňme, že v té minulé skončili poslední a že přes léto se v rozložení sil v českém ragby zas tak moc nezměnilo.

„Chceme odstartovat dobrým výsledkem, což platí, i kdybychom v Říčanech nevyhráli. V mužstvu došlo k velkým změnám, včetně postu trenéra, takže teď je potřeba všechny ty změny sladit v nový herní systém. To bude trvat delší dobu. Stále platí, že máme nejmladší mužstvo v celé extralize, takže mým přáním pro tento ročník je vybudovat dobrý tým pro další sezonu," řekl loňský asistent Martin Hudák, který se trenérského kormidla ujal po pracovně zaneprázdněném Dušanu Lodesovi.

Nový kouč tedy pracuje s osmi hráči, kteří přešli z juniorky. Jsou to: Petr Podaný, Nikolas Božek, Lukáš Chalabala, Ondřej Formánek, Lukáš Gron, Patrik Menoušek, Filip Musil a Marek Jordánek, přičemž někteří z nich si už mužskou extraligu loni zahráli. „Jsou to mladí šikovní kluci, ale jejich adaptace v týmu bude určitě nějakou dobu trvat. Stabilně v základu mají největší šanci hrát Jordánek, Chalabala, Menoušek a Božek," dodal Hudák.

Kromě jmenovaných je novou tváří na postu tříčtvrtky Ladislav Mazal, z Anglie se vrátil Jiří Beneš, po delší pauze začali hrát Martin Hejč a Petr Zabloudil.

Hudák se naopak už musí obejít bez služeb dosavadního kapitána Luboše Orla. Pásku na rukávu bude nosit Martin Kovář a nástup mládí vystihuje i obsazení funkce jeho zástupce Petrem Pořízkem.

„Já myslím, že pro mě se tím nic nemění, prostě chci hrát dobře. V Říčanech to budeme mít těžké, ale pokusíme se překvapit. Důležité bude, jak rychle se sehrajeme, protože změn v kádru je opravdu dost," řekl nový kapitán.

Ten byl v létě spolu s bratrem Ondřejem, Radkem Vránou a Lukášem Chalabalou oporou české reprezentace do dvaceti let, která na pražském mistrovství Evropy dosáhla skvělého úspěchu, když skončila druhá za Polskem. Martin ale turnaj absolvoval s nedoléčeným zraněním kotníku, pro které nedohrál jarní extraligu, a zcela fit není ani před výkopem jejího nového ročníku. „V Praze jsem nehrál celé zápasy, vždycky asi šedesát minut. Kotník pořád cítím, ale snažím se hrát na sto procent. Věřím, že se to postupně dá do pořádku," vysvětlil Martin Kovář.

Loni Vyškovské zachránil v extralize až verdikt svazové valné hromady, který zrušil nesmyslné zúžení ligy na šest týmů. V novém ročníku čeká sešup mužstvo z posledního místa, sedmý pak sehraje baráž s druhým celkem z první ligy. Těmto starostem by se Vyškovští chtěli vyhnout, přičemž útok na vyšší pozice by byl velmi milým překvapením. „Ale zatím si jiný cíl než záchranu extraligy dávat nemůžeme. Mužstvo se mění za pochodu. Na druhé straně věřím, že na záchranu tým má i v tomto složení. Nyní ještě chceme posílit trenérský post a k Martinu Hudákovi přidat i někoho trochu zkušenějšího," zveřejnil klubové cíle předseda RC JIMI Jiří Vinter, který je přesvědčený o dobré perspektivě současného širšího kádru.

„Obnovili jsme B mužstvo, které je jakousi směsicí mládí a starších hráčů, přičemž rádi přivítáme i naše další bývalé ragbisty. Určitě se tak zkvalitní celý tréninkový proces. A pokud bude zájem, a ten nyní jen, nevylučuji ani přihlášení béčka do soutěže," dodal Vinter.

Kulaté výročí

Extraliga má na podzim na pořadu jen pět kol. To druhé se Spartou Praha sehrají Vyškovští netradičně už pátek 28. září. Důvodem jsou oslavy šedesátého výročí založení ragby ve městě. Už den před tím od 18.00 hodin proběhne v nových kabinách oficiální slavnostní program, v pátek se bude převážně hrát. Sportovní program začne v 10.00 hodin výkopem ragbyových legend, na něj naváže turnaj mládežnických družstev, od 11.15 hodin to bude zápas sedmnáctiletých kadetů, letošních mistrů republiky, proti Tatře Smíchov. Od 14.00 budou hrát muži o extraligové body se Spartou a zlatým hřebem bude od 16.30 hodin exhibiční střetnutí výběru Vyškova s týmem z Nového Zélandu.

RC JIMI Vyškov

Realizační tým:

Hlavní trenér: Martin Hudák, trenéři: Dušan Lodes, Pavel Pala.

Lékař: Rostislav Verner.

Kustodi: Eduard Sakmauer, Ladislav Kovář.

Podzimní los:

kolo – 22. 9.: Říčany – JIMI Vyškov (SO 14.00)kolo – 28. 9.: JIMI – Sparta (PÁ 28.9. 14.00)kolo – 13. 10.: Havířov – JIMIkolo – 20. 10.: JIMI – Pragakolo – 27. 10.: Slavia – JIMI