Vyškovské dění královské hry má před sebou hodně zajímavé dopoledne. Derby. Kdysi Sportovní klub alias dnešní MKS Vyškov C proti městskému „béčku". Přesně takové obsazení nabídne nedělní duel krajského přeboru druhé třídy, v němž můžou vyhrát jen domácí.

„Potřebovalo by vyhrát spíš céčko, protože poslední mistrovský zápas v závěru smolně pokazilo posledními dvěma partiemi," připomněl poslední nezdar šéf vyškovského šachového klubu Stanislav Vémola.

Hledat favorita ale není vůbec jednoduché. „Je to hodně vyrovnané, těžko si na někoho vsadit. I ta družstva totiž byla před sezonou postavena tak, aby na tom byla výkonnostně podobně. Obě hrají ve středu tabulky, ani podle toho to nepoznáte. Někomu snad napoví jen to, že tým C hraje skoro pořád ve stejném složení, zatímco v béčku se sestava většinou trochu mění," připomněl.

Kdo se tedy za bílými a černými kameny představí? Podle názvu třetí celek Vyškova je složen v drtivé většině z odchovanců Sportovního klubu při DDM. Tedy těch, kteří si prošli šachovými kroužky pořádanými pod hlavičkou Domu dětí a mládeže Vyškov a u tohoto vznešeného sportovního odvětví zůstali. Doplní je jejich dlouhodobí vedoucí Jan Slepánek a Radka Slepánková. A jeho členové nejsou bez talentu, například jména dorostenců Jiří Jireš a Jan Čermák už minimálně v krajských soutěžích něco znamenají.

A na druhé straně? Tam je zkušeností na rozdávání. Renomovaná jména regionálního šachu, to je společnost s označením MKS Vyškov B. Možná i proto nečekejte vyhecovanou nervózní atmosféru u každé partie. „Není to žádná liga, prostě si zahrajeme se známými a proti známým. Co vím, tak céčko se hráčsky ustálilo, nudné to v neděli nebude," prohlásil hráč Tomáš Čermák.

Jedním dechem ovšem dodal, že výsledek jemu ani jeho týmu nebude lhostejný. „V sezoně se mně i nám všem daří tak na půl, mohlo by to být lepší, to platí samozřejmě vždycky. Navíc vás pěkně naštve, když nad šachovnicí sedíte šest hodin a prohrajete. Ztratíte sebedůvěru, body z ela, všechno pro šachy důležitého. Takže zase nejde říct, že nám vůbec nepůjde o to, jak to dopadne," dodal.

Ve svých řadách bude mít B mužstvo i jednu opravdovou vyškovskou ikonu, třiaosmdesátiletého šachového harcovníka Miroslava Jandla. „Je to nejstarší aktivní hráč na Vyškovsku, naše velká opora na třetí šachovnici. Jeho původním mateřským klubem je Rousínovec, který kdysi hrával i kvalifikaci o národní ligu," představil osobnost Vémola.

Nutno připomenout, že elitní výběr Vyškova je letos nováčkem v krajském přeboru první třídy, kde si po třech zápasech drží desátou pozici z tuctu týmů. Klub přesto teď žije něčím jiným, a to vzájemným utkáním rezervních celků. Hraje se v Besedním domě ve Vyškově, první figurky by měly vyrazit do černobílých bitev kolem půl desáté. Vítězný tým bude znám těsně po poledni.

Krajský přebor II. třídy

Neděle, 9.30 hodin

MKS Vyškov C–MKS Vyškov B

Tabulka:

Kuřim B 2 1 0 15.5 7
Lipovec C 2 1 0 14.0 7
Rudice 2 1 0 14.0 7
Boskovice 2 0 1 14.0 6
Vyškov B 1 2 0 12.5 5
Vyškov C 1 1 1 12.5 4
Jevíčko 1 1 1 12.0 4
Tišnov 0 3 0 12.0 3
Sloup 0 2 1 10.5 2
Blansko 0 1 2 11.0 1
Lipovec B 0 1 2 9.5 1
Adamov 0 0 3 6.5 0