Naštěstí ani nepříznivé počasí neodradilo vyznavače hry na černobílých políčkách k účasti na prestižním klání, přičemž bylo zcela zřejmé, že mnozí si vůbec nedělali „čáku" na nějaký titul nebo medaile. Prostě chtěli být u toho, zima – nezima. Letošní přebor dokonce zaznamenal rekordní účast šestadvaceti hráčů. „V loňském roce jsme turnaj přejmenovali na větrné Nečasovky a letos je klidně můžeme nazvat zimními, protože počasí je ještě horší než loni," konstatovala hlavní rozhodčí a samozřejmě také aktivní účastnice turnaje Radka Slepánková.

Ti méně odolní sice našli azyl v prostorách restaurace, ale většina partií se odehrála pod přístřeškem. A chladné ovzduší jakoby opravdu podporovalo bojovný charakter bleskového šachu. Partie se hrály na klasický čas pět minut pro oba hráče a od začátku se na špici „švýcarského systému" usadil host ze šachového klubu Hustopeče Ivan Markovič. Ligový hráč s nejvyšší kvalifikací ze všech přítomných – FIDE Mistr – dotáhl svou pouť do vítězného konce, i když v závěru zaváhal remízami s předsedou vyškovského okresního šachového svazu Janem Slepánkem a mladým talentem z Bučovic Danielem Markem a v posledním kole dokonce prohrál s Radkou Slepánkovou. „Přehlédl tah, po kterém neodvratně hrozil mat," radovala se jediná žena ve startovním poli.

Vítězi ztráty v celkovém pořadí neublížily a evidentně si z nich ani nedělal těžkou hlavu. „Byl to výborný turnaj. Pro mě takový bonbónek na konec sezony a jsem rád, že jsem se zúčastnil. Bylo to opravdu na poslední chvíli. Radka mně volala včera skoro před půlnocí," chválil pořadatele i soupeře vítězný favorit. Ten s kolegy z Hustopečí skončil druhý ve druhé lize za vítěznou Lokomotivou Brno A, přičemž měl ze svého týmu největší úspěšnost. Na čtvrté desce v jedenácti partiích vybojoval sedm bodů. Na Vyškovsko zatím velká síla.

Po kratičkém úvodním domlouvání, zda hrát třináct nebo patnáct kol, se hráči dohodli na třinácti a turnaj se rozběhl do slušného tempa. Za Ivanem Markovičem pak bylo pořádně těsno. Z okresních hráčů byl nakonec nejlepší Jaroslav Hejný mladší, který získal svůj první přebornický titul v „blickách". Stříbro těsně vybojoval Vlastimil Rozumek před obhájcem titulu Františkem Kejíkem, když mezi nimi rozhodovalo až třetí pomocné hodnocení. „Bleskovky, to je taková šachová loterie. Nikdo předem nemůže říct, že vyhraje. Neočekávané chyby postihují i ty nejlepší hráče. Takže jsem rád, že mně to vyšlo a navíc v tak silné a početné konkurenci. Na konec sezony to potěší," skromně odmítal ovace nový okresní přeborník.

Nejen jemu, ale i všem ostatním účastníkům poděkoval na závěr předseda OŠS. „Upřímně přiznávám, že i mně taková účast překvapila. Je vidět, že si Nečasovky získávají oblibu. Doufám, že tento trend bude pokračovat a příště se na to taky náležitě připravíme. Jsem rád, že turnaj proběhl hladce. Hlavní rozhodčí musela zasahovat jen jednou a osobně mě potěšilo, že se zůčastnili a prosadili mladí hráči," zhodnotil turnaj Jan Slepánek.

Okresní přebor v šachu

Bleskovky – výsledky:

1. Ivan Markovič (Hustopeče) 10 bodů/13 kol, 2. Jaroslav Hejný ml. 9 – přeborník okresu Vyškov v bleskové hře pro rok 2013, 3. Vlastimil Rozumek 8,5, 4. František Kejík (všichni MKS Vyškov) 8,5, 5. Daniel Marko (TJ Bučovice) 8, 6. Zdeněk Kupčík 7,5, 7. Václav Pech 7,5, 8. Radka Slepánková 7,5, 9. Robert Kudlička 7, 10. Jiří Jireš (všichni MKS Vyškov) 7 atd.