Všechny děti, které holdují šachové hře, měly možnost prověřit své umění na tradičním turnaji. Toto šachové klání pořádá Dům dětí a mládeže pravidelně každý měsíc.

„Soutěže se mohly zúčastnit všechny děti z šachových kroužků ve Vyškově, ale i kdokoliv z veřejnosti, i když není členem některého z oddílů,“ informovala předsedkyně šachového klubu DDM ve Vyškově Radka Slepánková.

Současně je to i náborový turnaj, ale tentokrát nikdo z nových příznivců nepřišel. „Velmi dobře se však vedlo Tomášovi Florusovi, který hraje teprve dva měsíce a z pěti kol získal polovinu bodů, tedy dva půl, což je pěkné,“ podotkla Radka Slepánková.

Turnaje se účastnilo podle předpokladu dohromady dvacet dětí, z nichž tři byly dívky. Tento počet soutěžících bývá zhruba stejný každý měsíc. Na šachisty tak čekal švýcarský systém hry na pět kol, kde se tvořily bodové skupiny a podle toho se spolu soupeři utkali.

Nejstarším hráčem byl Jiří Zuzaňák a nejmladšími byli kluci navštěvující letos první třídu Jan Jireš, Jakub Nehera nebo také Radek Zabloudil.

A komu se tedy vedlo tentokrát nejlépe? Prvenství získal Jiří Zuzaňák se čtyřmi a půl body, druhé místo obsadil Jiří Jireš se čtyřmi body a třinácti pomocnými, třetí příčku vybojoval Jan Bosoň, který měl stejný počet bodů jako třetí Jireš, ale pomocných deset. Čtvrtý pak skončil se tři a půl body Ondřej Bar a Jan Čermák se třemi body byl pátý.

Mezi pravidelné účastníky tohoto turnaje patří právě první pětice nejlepších. „Nejvíce dětí chodících soutěžit je ve věku dvanáct až čtrnáct let, ale teď bývá hodně i mladších,“ sdělila Slepánková.

S výsledy a s výkony tak byli všichni spokojeni. „Děti zase bojovaly a soutěžily o každé místo. Tím, že se hraje jen na pět kol a někdo prohraje právě v tom pátém, může to znamenat posun v celkovém žebříčku třeba i o sedm míst. Ale z časových důvodů to jinak nejde,“ zhodnotila šachové klání Slepánková.