Čeští reprezentanti se s garanty projektu sešli na dvoudenním kempu v areálu Břve v Hostivicích. Český olympijský výbor sezval učitele už po osmé. Na semináři si vyzkoušeli modelovou hodinu s disciplínami víceboje a dozvěděli se, jak děti motivovat ke sportu.

Tělocvikáře zaujala třeba přednáška a ukázka Radima Jebavého z Fakulty tělesné výchovy a sportu. „Připravil si téma týkající se rozvoje silových schopností u dětí na základní škole. Šlo o posilování s vlastním tělem,“ líčí manažer Sazka Olympijského víceboje Petr Marinčič. „Zájem byl i o semináře předních českých fyzioterapeutů. Učitelé studovali, jak si všímat špatného postavení těla, nevhodné obuvi, či jak dětem pomoci správně zrelaxovat,“ dodává.

Na sedmdesát učitelů z České republiky se také dozvědělo víc o práci Českého olympijského výboru směrem k dětem. „Prezentovali jsme jim, že to není jen Sazka Olympijský víceboj, ale každý rok pro mládež připravujeme i Olympiádu dětí a mládeže, Evropský olympijský festival mládeže a další,“ vysvětluje manažerka komunikace Olympiády dětí a mládeže a projektu Česko sportuje Daniela Marková.

To se potvrdilo na letošní olympiádě v Brně. Patnáctiletý Tomáš Kratochvíl, který skočil nový rekord ve skoku do dálky, začal s atletikou díky Odznaku všestrannosti Sazka Olympijského víceboje.

Brněnští volejbalisté se ve středu postavili Charkovu. Na snímku Pražák a Handlíř (Brno), Synytsia a Ostapenko (Charkov).
Brno přejelo Charkov a nakročilo do osmifinále Vyzývacího poháru

Učitele navštívil i akreditovaný profesionální kouč pro osobní rozvoj a fitness trenér David Huf, který si přichystal motivační přednášku a cvičení. Do Hostivic dorazila také Tereza Vyhnálková ze sponzorské společnosti Sazka. „Je hrozně fajn, že i generální partner projektu má zájem na tom, abychom vzdělávali učitele,“ myslí si Marková.

Dvoudenní akce se zúčastnili i vyučující z jihomoravských škol. „Akce mě nesmírně nabila energií. Dozvěděla jsem se zajímavé věci a dostala nový impuls do každodenní práce,“ pochvaluje si Olga Stavělíková ze základní školy v Bučovicích.

Nejvíc ji zaujaly přednášky fyzioterapeutů. „Poučili nás, že si máme u dětí všímat vadného držení těla a upozornit na problém rodiče, dokud je čas,“ upřesňuje Stavělíková.

Pochvalovala si i účast českých olympioniků. „Najednou vedle sebe máte sportovce, které normálně vídáte v televizi a zjistíte, že jsou to úplně obyčejní lidé. Atmosféra byla slvělá,“ usmívá se.

Sazka Olympijský víceboj vznikl jako společná aktivita Českého olympijského výboru a společnosti Sazka na podporu zdravého životního stylu. Projekt je určený všem dětem základních škol a odpovídajících stupňů šestiletých nebo osmiletých gymnázií. Cílem je přivést ke sportování co nejvíce dětí, ukázat jim sport jako zábavu a přirozený životní styl.

Adéla Hanzlíčková
Zpět do hry jsem už nechtěla, vypráví bronzová zápasnice Hanzlíčková