Co to znamená, navázat na vydařený podzim?

Pokusit se vybojovat postup do extraligy, tedy nejvyšší domácí soutěže.

Jaká k tomu vede cesta?

První tři týmy ze šesti základních skupin postoupily do předkvalifikačních skupin. Naše trojice, tedy ještě Junior Brno a Svitavy, se spojila se skupinou F. Nyní nás tedy čekají zápasy s Bílovcem, Ostravou a Zlínem, protože vzájemná utkání ze základních skupin se započítávají. My jsme si z naší přinesli nejvíc bodů a jsme druzí za Bílovcem, který byl suverénem své skupiny. První dva celky z každé předkvalifikační skupiny postoupí do finálové kvalifikace a doplní je dva nejslabší celky extraligy. Závěrečná kvalifikace se bude hrát vylučovacím K.O. systémem. Dva nejlepší postoupí do nejvyšší soutěže.

Budete v rozhodujících bojích sezony kompletní?

Bohužel ne. Dlouhodobě nám budou chybět dvě zraněné hráčky základní sestavy, Eva Šmídová a Tereza Kůsová, a v úvodním dvoukole z rodinných důvodů i Veronika Vyplelová. To je citelné oslabení, ale pokud máme dokázat, že jsme silný tým, musíme se s tím vyrovnat. Šanci dostanou některé mladší hráčky.

Stihnou Šmídová s Kůsovou alespoň závěr kvalifikace?

Osobně si myslím, že ne, a rozhodně ani nebudeme nic uspěchávat. Jak jsem řekl, bude to jakýsi test tohoto družstva. Bylo by špatné, kdybychom se neúčastí dvou hráček měli sesypat. A je tu ještě jedna věc. O extraligu se chceme pokusit, ale hlavní prioritou je, aby toto družstvo postoupilo do krajského přeboru první třídy žen. Takže obě jmenované hráčky asi budeme šetřit až na tento úkol.

Co víte o soupeřích? Bílovec má v tabulce větší náskok, je tedy favoritem?

Ano, Bílovec se zdá být nejsilnější, ale hrávali jsme s ním a poráželi jsme jej. Bude také záležet, jak ke kvalifikaci přistoupí. Má dost hráček, které tímto rokem v juniorkách skončí. Obecně se dá říct, že soupeře známe. A také proto vidím šanci postoupit dál.

Proběhla nějaká speciální příprava?

Prakticky ne. Jen na začátku roku jsme odehráli silně obsazený velký turnaj v Ostravě. Potom už jsme vzhledem ke zraněním spíš doléčovali šrámy a rehabilitovali. Ale věřím, že na kvalifikaci jsme připraveni solidně.

Posuňme se v čase. Vybojovali jste postup do extraligy, co bude dál?

Dobrá otázka, protože pak by opravdu nastala doba přemýšlení, jestli jít výš, nebo ne. Každý jistě tuší, že to není jen otázka sportovní, ale také finanční a organizační. Za sebe říkám, že by se tato šance měla využít, protože se třeba dalších dvacet let nemusí opakovat. Je potřeba zdůraznit, že už teď je to mimořádný úspěch, a mohu potvrdit, že holky nechtějí usnout na vavřínech. Je to pro ně velká výzva, kam se až mohou výkonnostně posunout. Ale raději nepředbíhejme, zatím jsme na začátku cesty a musíme se věnovat přípravě na nejbližší zápasy.

I. liga juniorek - 2. část soutěže, skupina o 1.–6. místo (E+F) – 1. a 2. kolo:

Volejbal Vyškov – ŠSK Bílovec

Neděle 7. února, 10.00 a 14.00 hodin, sportovní hala v Nádražní ulici.

Další los Vyškovanek: 14. 2. TJ Ostrava B – Vyškov, 27. 2. Vyškov – VSC Zlín, 5. 3. ŠSK Bílovec – Vyškov, 20. 3. Vyškov – TJ Ostrava B, 27. 3. VSC Zlín – Vyškov.