„Druhou ligu hrát zatím nemůžeme. Je to také finančně hodně náročnější soutěž a hlavně na ni nemáme dostatečný kádr hráček, vždyť kraj jsme odehrály převážně v osmi lidech, " vysvětlila neúčast v baráži hrající trenérka družstva Jitka Paulová.

Ale jisté vítězství v krajském přeboru naznačuje, že byste ve druhé lize herně nehrály druhé housle. Proč nevěříte současnému kádru?

Současnému kádru věřím, kdybych nevěřila, tak se v krajském přeboru potácíme. Hrajeme spolu již dlouho a také víme, že bychom se v druhé lize neztratily, ale musely bychom mít na všechny posty alternativní hráčky, když ne lepší. Není v mých silách je do Křenovic přivést, protože nenabízíme žádné „spropitné". Paradoxem je, že v době, kdy mladé holky z Brna přišly a měly nás posílit, tak jsme sestoupily. Až takový je výkonnostní rozdíl mezi juniorskou ligou a dospělou soutěží.

Co třeba doplnění z vlastní líhně?

Máme mladé hráčky v B týmu hrající krajský přebor druhé třídy. Ještě jsou další mladé hráčky v juniorkách a v C družstvu, tak zvaný KOS tým, který hraje současně okresní soutěže. Také je problémem věková hranice u žen 21 roků pro střídavý start mezi A a B týmem. Nastoupí-li v soutěži za A tým dvaadvacetiletá hráčka, nemůže již na jaře hrát za B tým nižší krajskou soutěž, ve které by se více vyhrála. Výstižně lze stav pojmenovat: „Křenovický volejbal má mladé hráčky, avšak výkonnostně ne do druhé ligy."

V jaké sestavě jste nastupovaly nejčastěji? Které hráčky byste označila za opory?

Nerada bych někoho upřednostnila, protože každá z nás dokáže jednou zazářit a podruhé hrát „pod psa". Mohla by o tom vyprávět naše nejmladší hráčka základní šestky Katy Tesařová. Vidím, že z ní roste výborná volejbalistka, ovšem až poté, co stabilizuje výkony na své horní hranici možností. Pak bude opravdovým lídrem našeho týmu. Když nastala nedávno sněhová kalamita a nás stálo na hřišti proti Univerzitě jen šest starších statečných, dokázaly jsme také vybojovat vítězství. Nepostradatelnou pro nás je ovšem nahrávačka Petra Světlíková, která nás neustále nutí hrát na síti kombinačně a rychle a vždy se slovy: „To musíš stihnout." Každá hráčka má v týmu svoje nezastupitelné místo, svoji nenapodobitelnou roli a jak všechny říkáme: „Dášo, kdybychom tě neměly, tak si tě musíme vymyslet."

Jaký vlastně byl letošní ročník přeboru? Které ze soupeřek považujete za nejlepší?

Nejlépe jsme si zahrály s Moravskou Slavií, dva pětisetové zápasy, s Juliánovem a samozřejmě i Břeclaví alias DDM Brno. Ovšem i klasické derby, a to hned nadvakrát Křenovice versus Šlapanice Sokol a Šlapanice Gymnázium, nabídlo velmi vyrovnané sety. A také správně jiskřilo díky fanouškům i rozhodčím. Diváckou kulisu na Sokole můžeme hráčkám jen závidět, u nás chodí na volejbal jen pár nejvěrnějších příznivců.

Jaký bude program družstva v pauze do staru podzimních soutěží? Co plánujete na volejbalové léto?

Čekají nás antukové turnaje, začínáme Velkou cenou Brna, krajským kolem seniorek v Břeclavi, na které navazuje mistrovství ČR v Dobřichovicích, před mistrovstvím ještě prověření formy na domácím červnovém turnaji. Neměly bychom také chybět na Vranovském létě, na 60. ročníku v Dřevěnicích a samozřejmě koncem srpna v Česticích na národním finále vesnických družstev. Mezitím se najdou ještě volné termíny na možnost zahrát si i mixy na květnovém turnaji rodin, který pořádá Orel a na Salámovém turnaji v Hruškách. I na tyto sportovní akce se velice těším, protože je to jedna z mála možností zahrát si se synem Michalem a našimi společnými kamarády. V září pořádáme přípravný turnaj ve sportovní hale o Pohár obce Křenovice.

Kde najdete motivaci pro krajský přebor, když zřejmě zase o postupu nebude řeč?

Sportovní léto uzavřeme právě domácím pohárem a v nové sezoně nás čeká obhajoba prvního místa. To je dobrá motivace, tím spíš, že si myslím, že letos nás asi bude stát více sil. A budu spokojená, když tým zůstane spolu a rád, a bude hrát pěkný volejbal a pokolikáté už ustojí bouřku bez následků, která se rok co rok nenadále přežene, protože každá z nás má samozřejmě svoji pravdu.

Krajský přebor I. třídy žen

Konečná tabulka:

1. Křenovice 36 28 8 93:41 82
2. MS Brno 36 26 10 87:49 74
3. Juliánov 36 25 11 87:50 74
4. G. Šlapanice 36 21 15 82:61 66
5. Břeclav (DDM) 36 23 13 80:57 65
6. S. Šlapanice 36 21 15 79:65 63
7. Univ. Brno 36 15 21 61:69 47
8. SG. L. Daňka 36 15 21 50:75 43
9. Junior Brno 36 4 32 25:100 14
10. Újezd u Brna 36 2 34 27:104 12

Kádr družstva:

Milena Černá, Lucie Černá, Eva Leblová, Dagmar Maňasová, Lenka Robešová, Petra Světlíková, Kateřina Tesařová, Ivana Zelená, Martina Konečná, Jitka Paulová. Dlouhodobé zranění do hry nepustilo Renatu Bugárovou.