Na tradičním místě v hale Za parkem si Zimní Orel Cup opět zahrálo deset družstev. Většinou závodní futsalisté z Vyškovska se rozdělili do týmů kamarádů a jejich hostů. Jednotlivé sestavy slibovaly kvalitní futsal, protože se to v nich jen hemžilo jmény s ligovou minulostí z velkého fotbalu a futsalu.

Třeba domácí Jan Pánek (Drnovice, Helas Brno), Roman Smutný (Drnovice, Zbrojovka), Daniel Přerovský (Zbrojovka), Dominik Urbančok (Znojmo, Vítkovice), Jan Hromek (Zbrojovka, Slovácko), Aleš Vlach (Tango Brno), Jiří Lerch (Helas Brno) a další.

Úvodní boje ve dvou pětičlenných skupinách i čtvrtfinále v podstatě žádné velké překvapení nepřinesly. Snad jen Belmondo, mužstvo bývalých i současných fotbalistů MFK Vyškov, postoupilo na úkor silných sokolů z Bučovic. Dvěma góly pomohl do semifinále bývalý hráč MFK Lukáš Koláček. „Teď hraju v Čechovicích první A třídu. Ta mně už stačí, je to pro mě mnohem klidnější. Ale Vyškov a Blansko, kde jsem potom hrál třetí ligu, stále sleduju a fandím jim,“ zavzpomínal „Kolco“.

Vyškovský zimní stadion.
Novému stadionu už chybí jen restaurace. V lednu se dočká kolaudace

Jeho tým pak zastavil cestu do finále i favorizovanému mužstvu Kouřovody Kadov, jehož základ tvořil soutěžní Brikety-pelety Štěpán se silnou dvojicí Jan Pánek-Jaroslav Kolečkář, Romanem Smutným, či Stanislavem Píškem. „Dali nám dva šťastné góly a v brance měli výborného Tomáše Holáska, který jim vychytal penalty. Já sám sice ještě hraju fotbal v Rajhradicích, ale bavím mě to i s píšťalkou. Pískám futsalovou divizi a nižší fotbalové soutěže,“ konstatoval Roman Smutný.

Holásek v postupovém rozstřelu chytil penaltu Pánkovi a Lerchovi, a také proto si po turnaji odnesl cenu pro nejlepšího brankáře.

Také druhé semifinále musely rozhodnout penalty, protože v základní šestnáctiminutové době gól nepadl. Young Boys v rozstřelu oplatil loňskou finálovou porážku obhájci Přemkům.

„Nějaký konkrétní cíl, samozřejmě kromě postupu ze skupiny, jsme neměli. Tým máme poskládaný z kluků, kteří se známe už odmalinka. Myslím, že rozhodlo to, že jsme měli vynikajícího brankáře Marka Fürsta a nejlepšího střelce celého turnaje Lukáše Rogožana. To byli naši klíčoví hráči,“ chválil Tomáš Horváth, jehož tým ve finále s Belmondem po vyrovnaném průběhu nakonec vyhrál jasně 4:0.

Základ mužstva utvořili mladí futsalisté divizního Brikety-Pelety Štěpán. „Tento turnaj byl trochu jiný než minulé ročníky, protože tu nebyly tradiční týmy jako West nebo Amor. Přijela spousta pro mě neznámých hráčů, nevěděl jsem, co můžu čekat. Ale všechno proběhlo perfektně,“ ocenil kamarádskou atmosféru celého klání Petr Nedvěd.

Zimní Orel Cup
Skupina A: 1. Přemci 10 bodů, 2. Belmondo 9, 3. Young Boys 7, 4. Orli Vyškov 3, 5. Orli Dobročkovice 0
Skupina B: 1. Kouřovody Kadov 8 (14:4), 2. Kopyta z Ostravy 8 (14:5), 3. Dynamo Bučovice 8 (9:3), 4. Jukebox 3, 5. Tequilla Invictus 0
Čtvrtfinále: Přemci – Jukebox 3:0, Kopyta – Young Boys 0:0, pok. kopy 5:6, Belmondo – Dynamo Bučovice 3:1, Kouřovody – Orli Vyškov 3:0
Semifinále: Přemci – Young Boys 0:0, p. k. 4:5, Belmondo – Kouřovody 2:2, p. k. 2:1
O 3. místo: Kouřovody – Přemci 3:3, p. k. 4:5
Finále: Young Boys – Belmondo 4:0
Nejlepší střelec turnaje: Lukáš Rogožan (Young Boys) 11 gólů
Nejlepší brankář: Tomáš Holásek (Belmondo)
Sestava Young Boys: Marek Fürst – Tomáš Horváth, Martin Šoupal, Jan Sedlmajer, Lukáš Rogožan, Matěj Rozehnal, Josef Vondřich, Miroslav Kroutil

Posbíráno na střídačkách

Dominik Urbančok (Přemci, hráč 1. SC Znojmo, na podzim hostoval ve Vítkovicích):
„Chtěli jsme obhájit titul. Nepovedlo se, ale nevadí, nám to, pobavili jsme se dobře. A to byl cíl turnaje. Já jsem se vrátil na zimní přípravu do Znojma. Co bude po ní, to zatím nevím, ale není vyloučeno, že zůstanu.“

Daniel Přerovský (Dynamo Bučovice, hráč MFK Vyškov):
„Na začátku třetí ligy jsem byl zraněný a dostával jsem se do toho v průběhu podzimu. Jenže stejně to nebylo ono, když se rozehráváte v mistrácích. Teď hlavně musím udělat celou zimní přípravu a v tom případě si myslím, že to bude dobré. K druhé lize nemáme daleko…“

Jan Kopáček (Kouřovody, brankář MFK Vyškov):
„Vracím se do Vyškova. Absolvuju celou zimní přípravu a chci se poprat o dres brankářské jedničky.“
(V penaltovém rozstřelu o třetí místo chytil Jaroslavu Kolečkářovi rozhodující penaltu a sám ji proti stejnému protivníku proměnil).

Petr Nedvěd (Orli Vyškov):
„Ve čtvrtfinále jsem šel za stavu 0:0 sám na branku, ale měl jsem svázané nohy. Byla tam nějaká sázka. Ale my jsme svůj cíl splnili už postupem ze skupiny.“

Trenér fotbalistů MFK Vyškov Jan Trousil.
ANKETA: Co přinesl sportovní rok 2017