Závod mezi obcemi Tučapy a Nemojany je v podstatě okruh dlouhý 5,2 kilometru a hlavní kategorie jej běží dvakrát. Přestože vede celý po silnici, rozhodně to není lehká trať. Nepříjemné je zejména stoupání v Nemojanech, letos se k tomu přidalo extrémní vedro, dusno a pro běžce skoro nedýchatelno.

Těžkým podmínkám závodníci chtě nechtě museli přizpůsobit taktiku. „Nemělo smysl se pokoušet běžet nějak rychle. Ostatně já vedro moc ráda nemám, tak jsem si závod jen odklusala,“ vystihla v cíli nejrychlejší žena Irena Pospíšilová z AK Drnovice.

Mnohonásobná vítězka závodu si to mohla dovolit. Ve startovní poli měla prakticky jedinou konkurentku, ovšem její mladší oddílová kolegyně Vendula Poláchová vyrazila na trať s drobným zdravotním handicapem a zaměřila se hlavně na zisk druhého místa.

Závod mužů byl zajímavější. Na startu se po delší pauze zaviněné zraněním opět objevil Tomáš Steiner, s nímž si to chtěl rozdat hlavně objev letošní sezony Tomáš Bohuslav. Mimo jiné před týdnem překvapivý absolutní vítěz Spešovského krosu (8,5 km). Držel se celý první okruh, ale pak už Steinerovu tempu nestačil a v závěru se musel soustředit na uhájení druhého místa před dotírajícím a takticky běžícím Ladislavem Sukem z Univerzity Brno. „Podle mě jsme začali moc rychle. Tomáš to trochu překopl. Srovnal jsem se s tím až ve druhém kole. Ale letos ani moc rychle běžet nešlo. Tam do kopců a zpátky pak proti silnému větru. Navíc vedro, a dost silné i na mě, takže jsem rád, že jsem přežil ve zdraví. A hlavně to konečně vypadá, že jsem v pořádku,“ poznamenal v cíli Tomáš Steiner.

Poražený jmenovec s jeho názorem na průběh závodu souhlasil. „Asi to bylo fakt příliš ostré. Ve druhém kole jsem toho měl opravdu dost. Vůbec jsem nečekal, že jsou na trati takové kopečky. Musel jsem i na pár vteřin přejít do chůze, abych se s tou krizí nějak vyrovnal. Ale nakonec jsem druhé místo uhájil, takže jsem spokojený,“ přiznal mladý Tomáš Bohuslav.

Tučapská desítka je zároveň i Memoriálem Františka Košťála, a také součástí Vyškovské běžecké tour. I letos obsahovala závody všech věkových kategorií od nejmenších dětí až po veterány. „Je nutné poděkovat novým pořadatelům za záchranu Tučapské desítky. Na to, že něco podobného pořádali poprvé, celou akci zvládli skvěle. Co skvěle. Fantasticky. Tak snad se Tučapy budou objevovat v termínovce i v příštích letech. Bylo by to moc dobře,“ chválil trenér drnovických běžců Zdeněk Smutný.

Dlouhých 34 let pořádal Tučapskou desítku legendární Vlastimil Brandýs ve spolupráci s TJ LRS Vyškov a obecními úřady Tučapy a Nemojany. Letos vše leželo na „bedrech“ obecního úřadu v Tučapech.

Výsledky:

Absolutní pořadí mužů: 1. Tomáš Steiner 37:44 min., 2. Tomáš Bohuslav (oba AK Drnovice) 38:19, 3. Ladislav Suk 38:38, 4. Lukáš Soural (oba VSK Univerzita Brno) 39:50, 5. Zdeněk Hochman (Orel Blučina) 39:55, 6. Lukáš Koudelka (AK Drnovice) 42:12.

Ženy: 1. Irena Pospíšilová 44:52, Vendula Polachová (obě AK Drnovice) 46:37, 3. Dagmar Vrajíková (Otrokovice) 49:12.

Kompletní výsledky včetně mládeže jsou na: www.akdrnovice.eu