Už třináctý ročník Vyškovského Mikulášského běhu byl opět i Memoriálem Milana Dvořáka. Ze startovní čáry vyrazilo bez jednoho 270 závodníků, někteří z nich ovšem s cílem jen tak se proběhnout. „Uznání a potlesk zaslouží nejen vítězové, ale všichni ti, kteří nelenili a zvítězili sami nad sebou a vydali se do souboje se soupeři a se všemi nástrahami, které jim rychlá trať stadionu a Smetanových sadů připravila,“ chválil účastníky vedoucí pořádajícího AHA a šéf organizace závodů Vyškov Jiří Hajzler.

Cestu do Vyškova si našli i reprezentanti běžeckých bašt Moravy a Slezska. Početná a také kvalitní byla výprava AK Šternberk, výborně své kluby a města reprezentovali závodníci z Blanska, Kyjova, Slavkova u Brna, tradičně byli dobří závodníci SKT Brankovice, k vidění byl i dres extraligové Dukly Praha, Hvězdy Pardubice a dnes už i AK Olomouc.

Vyškovský Mikulášský běh:
Ženy (4,8): 1. Irena Pospíšilová 19:10 min., 2. Lenka Hrabovská (obě AK Drnovice) 10:10, 3. Ema Klimentová (AK Šterberk) 20:26.

Muži (4,8): 1. Jiří Němeček (Hvězda Pardubice) 15:22 min., 2. Jan Berger (AK Olomouc) 16:22, 3. Josef Buček (nereg.) 16:46.

Kompletní výsledky: www.ahavyskov.cz

V hlavní kategorii mužů se očekával zejména souboj Vyškovana, ještě do konce listopadu hostujícího v Pardubicích, Jiřího Němečka s Janem Sadilem z Dukly Praha, mezi ženami byla jasnou favoritkou mnohonásobná vítězka Irena Pospíšilová z AK Drnovice.

Němeček i Pospíšilová na trati dlouhé 4,8 kilometru předpoklady naplnili. Oba vyhráli s velkým náskokem. Za Němečkem ovšem nedoběhl Sadil, ale největší překvapení závodu olomoucký mílař Jan Berger. Závodníkovi Dukly nakonec patřilo až páté místo. „Trať byla poměrně rychlá. Soupeře jsem měl především ze severu a je škoda, že chyběli závodníci brněnských klubů. Sice jsem se snažil běžet, jak to šlo, ale nikdo mě nenutil k lepšímu výkonu, tak to byl z mé strany spíš jen kvalitní trénink,“ řekl v cíli vítězný Němeček, který tak obhájil své loňské prvenství. Dokonce v na vteřinu stejném čase. „Přede mnou byl daleko vpředu vítěz závodu, za mnou zase další běžci hodně vzadu, takže taky jsem nemusel nijak zvlášť makat, abych si udržel druhé místo,“ potvrdil přátelskou atmosféru mítinku druhý Berger.

Němečka a některé jeho vyškovské soupeře čeká za týden mistrovství republiky v krosu v Dlouhoňovicích. „Tam mě Sadil asi prožene víc než tady, navíc už budou na startu i běžci z Brna a samozřejmě z celé republiky. Takže to bude těžká atletická robota,“ zdůraznil vítěz závodu.

Ve Smetanových sadech soupeřky příliš neprověřily ani už legendu tohoto závodu Irenu Pospíšilovou, která den před tím absolvovala těžký závod zimního Brněnského běžeckého poháru. „Po včerejším běhu v Brně mě bolelo celé tělo. Proto jsem byla ráda, že nemusím jít moc rychle a jen jsem si kvalitněji zatrénovala,“ přiznala vítězka.

Do cíle závodů nejmenších dětí dobíhali se závodníky i nezbední čerti. I v těchto závodech ale byly k vidění velmi dobré výkony. „Dalo se to čekat. Vždyť se v nich prezentovala plejáda vicemistrů Moravy a Slezska, v družstvech třeba z našeho AHAteamu mladších žáků,“ upozornil Jiří Hajzler.