Domácí nezopakovali uvolněný a hravý výkon z posledního podzimního dvojzápasu, v němž coby druhý tým v Drásově převálcovali tehdy vedoucí domácí Sokol dvakrát 3:0. Souboj s Palkovicemi skončil zápasovým i bodovým smírem.

První utkání rozjeli domácí tak, jak se na favorita sluší. Dva sety byly hladkou záležitostí a třetí se dlouho vyvíjel stejně. Jenže za stavu 18:12, který by tak vyspělé mužstvo mělo bez problémů dovést do vítězného konce, přišel sporný míč, hádky s rozhodčím a hlavně prohraná sada. Následně pak i ztracený bod. „Prostě jsme soupeři z dopoledního utkání darovali bod. Po dobrém zahájení jsme si mysleli, že to přijde samo. Je nepřípustné prohrát set, když na sety vedete 2:0 a ve třetím 18:12. A pak ve čtvrtém setu vedeme 8:3 a máme být v pohodě. Ale místo toho dostaneme žlutou a červenou kartu," kritizoval kouč Zbyněk Čížek. Červenal se Petr Nezdařil. Naštěstí domácí pak zvládli dramatický tiebreak a zajistili si alespoň dvoubodové vítězství. „Za prvé je třeba říct, že Palkovice nehrály zase tak úplně špatně, ale za druhé, že my neudržíme koncentraci. Jestliže vedeme v setu o tolik bodů, tak to přece nemůžeme prohrát," potvrdil příčiny bučovických problémů v dopoledním duelu zkušený Ivo Dubš. Bohužel opakovaly se i v odvetě.

V úvodu odpoledního zápasu byla na Čížkově týmu jasně vidět enormní snaha dokázat, že je pánem situace. Jenže elán hráčům vydržel jen set a půl. Obrat opět nastal za vysokého vedení domácích (17:12). Poněkud chladný a tentokrát i nezvykle často chybující bučovický tým stačil už jen srovnat na 2:2. Koncovku tiebreaku tentokrát lépe zvládli hosté.

Bučovičtí sice v průběhu poslední zkrácené sady vždy o bod nebo dva vedli, ale za stavu 13:12 nevyšel útok Nezdařilovi a pak už domácí jen odvraceli mečboly soupeře. Vyjma čtvrtého. „Odpolední utkání jsme zase začali dobře, ale pak nám nevyšly změny v sestavě. Bohužel hráči neplnili taktické pokyny a musím uznat, že soupeř byl lepší. Škoda toho bodového balónu Nezdařila, ale stejně se u nás nenašel takový hráč, jakého měli hosté. Plichta svým výkonem jednoznačně vévodil a byl nejlepším hráčem zápasu. Palkovice vyhrály zaslouženě, za vítězstvím šly větší bojovností," konstatoval Čížek.

Je ale zajímavé, že ani hosté nehráli to, co si před zápasem naplánovali. „Abych řekl pravdu, nedodrželi jsme taktiku, kterou jsme si řekli. Ta byla neriskovat, nepustit je do hry třeba zkaženým servisem nebo chybami. Prostě se s nimi nemůžeme nepřetahovat. Na střídání je nás málo, takže jsme se s nimi nemohli rovnat ani kvalitou na jednotlivých postech. Ale myslím, že jsme je uspali," řekl po zápase hrající trenér Palkovic Filip Hanák.

Hosté se s úzkým kádrem potýkají už od začátku toho ročníku. Také do Bučovic přijeli jen se dvěma hráči na lavičce. O výsledku si předem velké iluze nedělali. „Chceme být důstojným soupeřem, každý získaný set nebo dokonce bod bude jakási nadstavba," říkal Hanák před odjezdem. Po dvojzápasu byl s neplánovaným tříbodovým ziskem a hlavně výkonem velmi spokojený. „Vlastně pořád hrajeme v základní sestavě a většinou se přizpůsobujeme hře soupeře, slabému i silnému. Bodově nám to zatím vychází," usmíval se velice spokojený palkovický kouč, a také jedna z velkých postav zápasů.

Bučovičtí nejsou zvyklí doma prohrávat, natož v sezoně už podruhé. Na podzim podlehli v derby Holubicím. Nestranný divák si ovšem mohl zápas užít, protože nabídl hodně z volejbalového menu, včetně dramatických koncovek obou zápasů. Škoda, že k rozhodně vysoké sportovní úrovni víc nepřispěli rozhodčí, na čemž se shodly oba tábory. „Byli nejhorším článkem na hřišti, i když neříkám, že poškozovali jen nás. Ale možná nás vyhecovali k takovému výkonu," dodal Hanák.

Holubice zákony derby nepřipustily¶

Jeden ztracený set, ale jinak spanilá jízda. Volejbalisté Holubic žádné překvapení v souboji s posledními Šlapanicemi nepřipustili. Nováček druhé ligy přijel s nulou v kolonce vítězství, nula v ní zůstala.

Hosté avizovali, že Holubice považují za výjimečnějšího soupeře než ostatní. „Jsou kousek od Šlapanic, takže jakési regionální derby to je," řekl trenér šlapanických sokolů Zdeněk Kadlc. Bylo ale spíš jen přáním, aby platilo „okřídlené", že favorit derby nevyhrává.

Ve čtyřech ze sedmi setů hosté neuhráli dvacet bodů, což je ve volejbale považováno za debakl. „Set můžete ztratit, i když máte výraznou převahu. Jinak jsme v utkání žádné problémy neměli. Hráli jsme v pohodě a byla to naprosto hladká záležitost," zestručnil své hodnocení zápasu hrající trenér domácího celku Aleš Šmerda.

II. liga – sk. C

Sokol Bučovice – Sokol Palkovice 3:2

(20, 19, –21, –22, 13), 2:3 (13, –28, –25, 17, –17).
Sestava: Jambor, Mikula, Auer, Zajíček, Vyhnáček, Dubš, J. Hovorka, Sedlík, Nezdařil.

TJ Holubice – Sokol Šlapanice 3:0

(17, 15, 22), 3:1 (23, 20, –18, 13)
Sestava: Namešanský, Šmerda, Matuška, Balík, Pisařík, Hejna, Bláha, T. Hanzlík, Sankot.

Další výsledky:

Drásov – Hlučín 3:1, 3:1
Znojmo – Litovel 0:3, 2:3
Polanka nad Odrou – VŠB Ostrava 3:0, 1:3.