V prvním letním turnaji se domácí tým neprobojoval ani na stupně vítězů, Bučovičtí skončili druzí za bojovně naladěným Drásovem a ještě hůř, dokonce nedůstojně svému jménu i postavení v soutěžích, skončil největší favorit turnaje Volejbal Brno. Tým se čtyřmi extraligovými hráči v sestavě – nahrávačem Radimem Hruškou, univerzálem Lubošem Smrčinou a blokaři Tomášem Kubalcem a Martinem Plešingrem – skončil bez bodu poslední.

Do Holubic letos přijelo jedenáct týmů a pořadatelé je opět rozdělili do dvou výkonnostních skupin. Ve zmíněné silnější se proti extraligovému Brnu postavily vesměs týmy druhé ligy, ve slabší se utkala mužstva krajských soutěží. V hlavní skupině se hrálo na dva vítězné sety, v „dolní" jen na dva sety, takže zápasy končily i remízou.

Vše začalo soubojem dvou největších favoritů Bučovic a Volejbalu Brno. O dvě soutěže níž hrající Bučovice Brňany nakonec utahaly v tiebreaku. „Čtyřicet stupňů vedra a antuka smazávají výkonností rozdíly," řekl po boji trenér Bučovic Zbyněk Čížek.

Jeho tým tak byl na nejlepší cestě k obhájení loňského prvenství, jenže v klíčovém utkání s Drásovem nezvládl koncovky obou setů. V obou případech si do ní přinesl dvoubodové vedení. „My jsme si řekli, že výsledkově nebudeme turnaj vůbec hodnotit, ale na druhé straně si myslím, že jsme mohli bez problémů vyhrát. Ale nevadí. Ukázalo se, že cesta, kterou chceme jít, je správná. Noví hráči do mužstva dobře zapadli. Příjemně překvapený jsem z výkonů Jakuba Doležela na bloku. Na liberu se Radovan Dítě zápas od zápasu zlepšoval. Nezklamal ani Pavel Matějka a dobře nové úkoly zvládli někteří stávající hráči, kteří se posunuli na pro ně nové posty. Například Martin Vyhnáček na univerzálního nebo diagonálního hráče a blokař Filip Auer se velmi dobře předvedl v útoku," sdělil Čížek.

V klíčovém utkání si Drásovští na kurt přinesli víc chuti po vítězství, bylo vidět, že zápas berou i víc prestižně. Po turnaji to ve vítězné euforii ani netajili. „Přijeli jsme se třemi kluky, kteří vyšli z dorostu, a libera jsme nadraftovali až přímo tady v Holubicích. Chtěli jsme si hlavně dobře zahrát, vítězství je navíc a určitě je i pro nás samotné překvapením. Takže velká spokojenost a samozřejmě nás nejvíc těší výhra nad Bučovicemi, což se nám už hodně dlouho nepodařilo," radoval se jeden ze zkušenějších hráčů týmu Jaromír Uher.

Nutno říct, že všechny týmy hrály v silně kombinovaných sestavách. Domácím se dokonce v posledním zápase skupiny v derby s Bučovicemi úplně rozpadla a dohrávali v sedmi lidech. Hladká porážka ovšem psychiku mužstva nerozložila. „Já myslím, že to byl dobrý turnaj. Všichni byli jako jedna parta. My teď ještě moc netrénujeme a nejsme sehraní, ale to asi každý po sezoně. Na Bučovice jsme v daném stavu nestačili, ale v lize jim to vrátíme," odvážně a úsměvem ujistil mladík Martin Sankot, který by se v nadcházející sezoně chtěl prosadit do holubického základní kádru.

Žádnou tragédii ze čtvrtého místa nedělal ani jeho hrající trenér Aleš Šmerda, který tentokrát nastoupil jen v úvodních utkáních, a to ještě jen za B mužstvo. „U mě převážily povinnosti pořadatele. S turnajem jsme spokojení, vyšlo počasí, viděli jsme solidní výkony, hrálo se korektně. Takže na zahájení letní přípravy ideální akce," shrnul Šmerda.

V šestičlenné B skupině si nejlépe vedl Vyškov, když jediný bod ztratil remízou se svým konkurentem z krajské jedničky Sokolem Šlapanice. Tým, který ještě nedávno hrál druhou ligu, ovšem vítězství nijak nepřeceňuje. „Chybělo nám hodně hráčů a měli jsme tady nové kluky Josefa Graclíka, Marka Musila a Radka Helciho. Sehráváme se, určitě je to takové povzbuzení, ale uvidíme, co bude za dva týdny v Lulči. Do výkonnostně nižší skupiny jsme se přihlásili proto, že s druholigovými týmy by to pro nás v současném stadiu přípravy nebylo k ničemu. Takhle jsme si alespoň zahráli a vyzkoušeli jsme i různé herní varianty," pochvaloval si zkušený Zoltán Murányi.

Turnaj na antuce v Holubicích

Skupina A (týmy II. ligy) – výsledky: Drásov – Tesla Brno 2:0, Bučovice – Volejbal Brno 2:1, Volejbal Brno – Holubice 0:2, Bučovice – Tesla 2:0, Drásov – Holubice 2:1, Tesla – Holubice 2:1, Drásov – Bučovice 2:0, Volejbal Brno – Tesla 1:2, Bučovice – Holubice 2:0, Volejbal Brno – Drásov 0:2.

Pořadí: 1. Drásov 8 bodů, 2. Bučovice 6, 3. Tesla Brno 4, 4. Holubice 2, 5. Volejbal Brno 0.

Skupina B (týmy krajských soutěží) – z výsledků: Bučovice B – Vyškov 0:2, Holubice B – Šlapanice 1:1, Vyškov – Komárov 2:0, Holubice B – Bučovice B 2:0, Šlapanice – Vyškov 1:1, Holubice B – Vyškov 0:2, Komárov – Holubice B 1:1, Vyškov – Drásov B 2:0.

Pořadí: 1. Vyškov 9, 2. Šlapanice 8, 3. Holubice B 5, 4. Komárov 5, 5. Drásov B 4, 6. Bučovice B 0.