Chybám kromě faktu, že sezona stále ještě začíná, nahrával i mimořádný význam zápasu. Brno je poslední a možnost, že by spadlo do druhé ligy, je pro klub i jeho fanoušky prostě nemyslitelná. Vyškovští si naopak na podzim posunuli laťku hodně vysoko, až k postupu do play off. I oboustranná počáteční nervozita proto byla pochopitelná.

Úvod lépe zvládli domácí. Nejprve sice zahrozili brejkem hosté, ale Mazal zřejmě zbytečně nahrával, když měl zkusit individuální průnik. Potom neproměnil „tutový" trestný kop domácí Dosedla, ale ve 20. minutě se prosadil těžší domácí roj a po autu dotlačil balon do brankoviště s pětkovou koncovkou Rozsívala. Dosedla se pak z kopu po pětce už nemýlil.

Naštěstí pro hosty jim domácí za pár minut nabídli korekci. Po vlastním prohraném mlýnu je potrestal pětkou Svoboda. „Prohráli jsme svými chybami. Byly chvíle, kdy jsme plnili herní věci, které jsme chtěli, ale po nich přicházely velké zkraty," láteřil nejen nad touto situací domácí kouč Otto Scheiner.

Srovnání skóre pak bylo pro Pantůčka z dvoubodového kopu z velkého úhlu i vzdálenosti neřešitelné. V poslední minutě poločasu z mnohem lepší pozice už přivedl hosty trojkovým trestným kopem do vedení. Kolem jednoho z rozhodujících okamžiků zápasu pak bylo hodně vzruchu. Ještě před přestávkou položil pětku Ondřej Kovář, ale rozhodčí se pro její uznání museli dost dlouho radit.

Ve druhém poločase se obrázek hry moc nezměnil. Oboustranná velká bojovnost, a také chyby, trestané i netrestané. Rozhodně zajímavý byl i vývoj skóre a domácí se prakticky pořád drželi „na dostřel". 49. minuta – 7:16, 51. – 14:16, 60. – 14:23, 65. – 21:23.

Konečné skóre stanovil v 76. minutě pětkou Jan Školař, ale stejně tak, jak je potom mohli hosté navýšit, mohli o ně i přijít. Domácí místo kopu a přiblížení se na pár metrů před pětkoviště zbrkle rozehráli a nadějnou poslední příležitost promarnili. Nakonec mohli ztratit i prémiový bod, ale Monček se z trestného kopu levačkou z pravé strany netrefil. „Náš výkon kolísal nahoru – dolů. To byla hlavní příčina porážky. Hosté chybovali také, ale my jsme toho neuměli využít. Pokud bychom dokázali hrát celý zápas disciplinovaně, tak myslím, že jsme se mohli prosadit. Jenže jsme se sami dostávali pod tlak," konstatoval trenér Dragonu, přičemž hodnocení vyškovského kouče Martina Hudáka se prakticky shodovalo. „V řešení standardních situací jsme byli horší, prostě se nám nedařily, takže rozhodla hlavně bojovnost. Bylo tam opravdu moc zkažených věcí. Dnes to hodně táhla třetí řada, Ondra Kovář, Neal Mendham, ale i střídající hráči, kteří to plnohodnotně nahradili," dodal Hudák s upozorněním, že opět citelně chyběl Martin Kovář na útokové spojce.

Tomu „vařili" nervy na střídačce. „Je to mnohem horší než hrát. Bezmocnost, když nemůžeš klukům pomoct. Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, že jsme byli lepší. Akorát jsme dělali spoustu chyb, ze kterých Brno těžilo," cenil si vítězství kapitán týmu, kterého v úterý čeká další kontrola natrženého svalu, po níž by měl přesněji znát délku své herní absence.

Kovářův post svěřili trenéři junioru Jiřímu Pantůčkovi. Kvality svého staršího spoluhráče sice ještě nemá, ale rozhodně ho může těšit uznání zkušeného odborníka Jiřího Šťastného. „Ta mlýnová spojka, ta desítka, byla výborná," chválil bývalý trenér Dragonu, jehož právě před touto sezonou Scheiner vystřídal.

Pantůček se významně podílel i na výsledku. Jeho pětka v 60. minutě a následný kop znamenaly rozhodující únik ve skóre. „Jen jsem si zaběhl a dostal jsem ideální přihrávku, ale nejdůležitější práci udělal Honza Školař, když v závěru položil pět bodů," skromně odmítal pochvaly a zadýchaný zároveň přiznal, že moc sil mu už nezbylo. „Bylo to hodně těžké, moc vydřené vítězství. Udělali jsme moc chyb. Na Brnu bylo hodně vidět, že sestoupit rozhodně nechce," dodal talentovaný vyškovský mladíček.

Dragon Brno – JIMI Vyškov 21:28

Poločas: 7:13. Body: Dosedla 6 (3×2), Rozsíval 5, Bednář 5, Buryánek 5 – Pantůček 13 (5, 2×3, 2), Svoboda 5, O. Kovář 5, J. Školař 5.

Vyškov: Doležel, J. Kovář, Vrána, Hejč, Trunečka, Mendham, Procházka, O. Kovář, J. Školař, Pantůček, Soural, Mazal, P. Pořízek, P. Školař, L. Svoboda – Brtníček, Merta, Juřínek, Monček, Jordánek, Podaný, Fialka.

Dragon: Kachlík, Kučera, Smrček, Richter, Buryánek, Rozsíval, Howelles, Luka, Dosedla, T. Svoboda, Burian, Žemlička, Bednář, Beránek, Janíček – Novosad, Sedlák, Zeman, Bastl.

Další výsledky: Slavia Praha – Brno-Bystrc 41:12, Sparta Praha – Mountfield Říčany 33:0, Praga Praha – Tatra Smíchov 28:10

Tabulka:

1. Praga 9 7 1 1 250:96 35
2. Sparta 9 6 0 3 309:142 30
3. Říčany 9 6 0 3 207:178 29
4. Tatra 9 5 1 3 230:125 28
5. Slavia 9 5 0 4 190:179 25
6. Vyškov 9 5 0 4 214:209 24
7. Bystrc 9 1 0 8 105:383 6
8. Dragon 9 0 0 9 111:304 2

Příští kolo: Vyškov – Sparta, sobota 12. 4. (10.00).