Do semifinále se kvalifikovala nejlepší čtveřice týmů po základní části extraligy. Druhou dvojici tvoří obhájce titulu Praga Praha a Sparta Praha. Hraje se na jedno utkání, takže lépe postavené týmy si vybojovaly výhodu domácího prostředí.

Ve Vyškově se tedy utkají druhý se třetím. Vyškovským ovšem k lepší pozici pomohla kontumace březnového domácího utkání právě s Tatrou. Ta na hřišti zvítězila, jenže v její sestavě neoprávněně nastoupil Vojtěch Mára, který byl v trestu. „Tohle může zápas trochu vyhrotit. Ale spíš ze strany hostů. Uvidíme, ale doufám, že na hřišti to bude férový boj," sdělil člen domácího trenérského tandemu Pavel Pala, který tým vede s Martinem Hudákem.

Domácí vyběhnou na trávník v osvědčené sestavě z uplynulých kol. Otazník visí pouze nad startem Václava Mončeka, který se zranil v zápase s Pragou a v tomto týdnu stále ještě netrénoval. Dlouhodobě chybějí Radek Vrána, Petr Pořízek a Petr Podaný. „Březnový prohraný zápas s Tatrou jsme si rozebrali a chceme se poučit z chyb, které jsme v něm udělali. Tatra už v něm hrála úplně jiné ragby, než na jaké jsme u ní byli zvyklí. Projevuje se práce nové trenérské dvojice Filip Vacek–Jan Čiverný. Takže to bude velice těžké utkání," dodal Pala.

Hosté by měli přijet kompletní a netají se přáním odvézt si z Vyškova postup. „Když jsme s Filipem k mužstvu před sezonou nastupovali, byl hlavní otázkou cíl mužstva. Odpověď tehdy zněla jednoznačně: vybojovat titul. Na tom se nic nemění. Postupem do semifinále jsme splnili předpoklady, které ve Vyškově chceme potvrdit," zcela bez alibismu odhalil vyškovské plány Tatry Vackův asistent Čiverný.

Praga nebo Sparta

Sebevědomí hostů má velice zdravý podklad. Pokud pomineme kontumaci zápasu ve Vyškově, tak má Tatra za sebou šňůru devíti vítězství v řadě, když na jaře vyhrála i na hřišti vedoucí Pragy 31:15. Poslední porážku Smíchovští utrpěli právě s lídrem základní části, a to už 27. září loňského roku. „Je to jako v jiných sportech, v play-off se hraje úplně jinak než v základní části. Proto jsme měli speciální přípravu a hlavně bylo cítit, jak se hráči na zápas těší. Vyškovský tým samozřejmě trochu známě a čekáme, že se bude chtít prosadit svojí největší zbraní, tedy pohyblivým a rychlým protiútokem," dodal Čiverný.

Ve druhém pražském semifinále je vysokým favoritem Praga. Se Spartou odehrála oba zápasy základní části extraligy už na podzim a oba jasně vyhrála. Doma 48:21 a na Spartě 40:24. Vyškovské utkání by mělo určit jejího soupeře pro finále. To a zápas o třetí místo se budou hrát už za týden a lépe postavené týmy po základní části si i v těchto soubojích udržují výhodu domácího prostředí. Vyškov tedy pojede do Prahy na Pragovku nebo se doma utká se Spartou.

Extraliga

Semifinále, 23. května, 14.00 hodin

JIMI RC Vyškov – RC Tatra Smíchov

Areál J. Navrátila, Purkyňova ul.

Výsledky v základní části: Tatra – Vyškov 12:20 (7:10), Vyškov – Tatra 14:21 (9:8) – utkání bylo kontumováno ve prospěch Vyškova.

Druhé utkání:

RC Praga Praha – RC Sparta Praha

Termín finále a zápasu o 3. místo: 30. května.