Stručně se dá shrnout, že v prvním utkání vedoucí tým tabulky Vyškovanky deklasoval, aby mu to v odvetě domácí celek oplatil. „Pořád si myslím, že jsme mohli i první zápas vyhrát 3:0 a z dvojzápasu tak získat plný počet šesti bodů. Jenže totéž si možná myslí i soupeř. Takže to asi byla spravedlivá remíza," komentoval „plichtu" trenér domácích volejbalistek Vladimír Golda.

Tomu se v týdnu družstvo pro nemoci a zranění prakticky rozpadlo a do veledůležitého zápasu šlo bez tréninku. Katastrofálnímu úvodu se tak ani nelze divit. Jeho svěřenkyně velmi rychle prohrávaly 1:6 a v celé sadě uhrály jen dvanáct bodů. „Nehráli jsme špatný volejbal, ale pořád jsme za soupeřem byli o krok pozadu, chyběl nám lepší pohyb a také jistější provádění základních úderů. Karta se začala obracet ve třetím setu. Vedli jsme 18:13, ale najednou přišel totální zkrat a set jsme prohráli. Škoda, už tohle mohl být začátek obratu a možná že jsme mohli vyhrát aspoň za dva body," posteskl si Golda.

Přestávka mezi zápasy Vyškovankám prospěla. Do odvety od prvních míčů nasadily svoji nejsilnější zbraň, velkou bojovnost, a vyrovnané dva sety získaly pro sebe. Ve druhém sice prohrávaly 12:16, ale druhou část vyhrály jasně 13:2. „Pomohl nám oddechový čas, který jsem si vzal. Po něm nám začal vycházet především servis a definitivně jsme převzali otěže zápasu do svých rukou. Třetí set holky hladce vyhrály a celkově je musím pochválit za to, jak se dokázaly zvednout. Vzhledem k tomu, s jakým torzem jsme hráli, musím brát i jedno vítězství. A myslím si, že nakonec ani Bílovec nemusí moc litovat, protože uhrál tři body venku," dodal trenér vyškovských juniorek.

Hostující kouč Petr Mičulka ale spokojený nebyl a otevřeně přiznal, že očekával větší bodový import. „Počítal jsem, že uhrajeme víc a v odvetě jsme určitě měli vyhrát alespoň dva sety. Jenže v závěru už se naše holky nedokázaly víc vyhecovat, aby dění na palubovce otočily. Nám vyšel první zápas, Vyškovu skoro stejným způsobem odveta. Začali jsme agresivně a s tvrdým servisem, s čímž si Vyškov nevědět rady. Navíc na co jsme sáhli, to se nám podařilo. Pak to bylo naopak. Už v prvním utkání domácí doplnili sestavu o další hráčku a trochu změnili styl hry. Ten zápas jsme ještě zachránili. Ve druhém jsme se dlouho přetahovali, ale Vyškov si koncovku uhrál," zhodnotil souboj kouč Bílovce.

Ve druhém dvoukole pojedou Vyškovanky do Ostravy a podle tabulky by měly být favoritkami. Golda ale upozorňuje, že klíčovou roli v tomto směru sehraje zdravotní stav jeho hráček. Statistiky k utkání jsou v rubrice volejbal.

Trénink na derby

Druhá liga mužů se vrhla do své finální části. Holubice, které ve svých posledních vystoupeních senzačně dvakrát porazily vedoucí ŠSK Beskydy, ovšem měly volno a mohly v klidu trénovat na klíčové souboje jarní části s Bučovicemi.

Jako lepší trénink nakonec vyzněly i zápasy bučovických sokolů s Novým Jičínem. Domácí tým nastoupil jen se šesti hráči, ale dění na palubovce suverénně ovládal. „Ano, víceméně jsme v tréninkovém tempu získali plných šest bodů. Určité komplikace jsme si způsobili jen ve druhém setu druhého zápasu, jinak to bylo naprosto hladké. Opravdu už to byla jakási příprava na Holubice," připustil trenér Zbyněk Čížek.

Ten v týmu po delší době přivítal staronového hráče Martina Cabana, který si domů odskočil ze studií v USA.

Zmíněné okresní derby druhé ligy se bude hrát již v sobotu na holubické palubovce a v sázce je druhé místo v tabulce. Bučovičtí hosté si do boje přinesou šestibodový náskok, který ale nažhavený domácí tým bude jistě chtít snížit, ne-li docela vymazat.

I. liga juniorek - nadstavba o 1.–6. místo:

Volejbal Vyškov – ŠSK Bílovec 0:3 (-12, –17, –21), 3:0 (22,18,14), sestava: Petra Bilíčková, Barbora Lusková, Petra Mikulčíková, Klára Suchánová, Hana Volešová, Veronika Vyplelová, Monika Žítková.

Další výsledky: Svitavy – TJ Ostrava B 3:0 (17, 12, 12), 3:0 (9, 9 ,15), Junior Brno – VSK Zlín 3:1 (-25, 18, 18, 12), 3:2 (-21, 17, 21, –20, 12).

Příští kolo: TJ Ostrava B – Volejbal Vyškov, neděle 14. 2. (11.00 a 15.00).

II. liga mužů:

Sokol Bučovice – TJ Nový Jičín 3:0 (20, 19, 13), 3:0 (15, 25, 21), sestava: Bulko, Nezdařil, Duda, Hanzlík, Šimko, Caban.

Další výsledky: Beskydy – Hulín 3:0 (17, 23, 14), 3:0 (20, 22, 14), Hlučín – Polanka n. O. 1:3 (17, –13, –20, –21), 3:0 (20, 17, 17), Drásov – VŠB Ostrava 3:1 (26, –24, 22, 12), 3:2 (21, –21, –22, 15, 14).

Příští kolo: TJ Holubice – Sokol Bučovice, sobota 13. 2. (11.00 a 15.00).