Českému šampionátu ve Znojmě bude patřit poslední listopadový víkend. Co Vás v těch třech dnech vlastně čeká?

Docela těžké tři dny. Tedy pevně věřím, že celé tři dny. V každé váhové kategorii totiž nastupuje osm nejlepších boxerů z republiky, přičemž já nastupuji ve „své" kategorii těžká, tedy do jedenadevadesáti kilogramů. Každý den je jeden zápas formou náhlá smrt, takže pokud se chce sportovec dostat do finále, čekají ho tři zápasy. Nebo může vypadnout hned.

Je to tedy za dveřmi. Jak se cítíte?

Už pomalu přichází nervozita, ale spíš se soustředím na trénink, abych nic nenechal náhodě a případně nelitoval. Dávám do toho všechno.

Jaké jsou Vaše reálné šance a s jakým výsledkem nebo výkonem byste byl spokojený?

Minulý rok jsem byl bronzový a v semifinále jsem se cítil bodově lepší, než soupeř. Tím byl několikanásobný mistr ČR a domácí, bohužel vyhrál on. Tento rok už mám v boxu jméno skrz loňský bronz a také, že jsem začal nastupovat v nejvyšších soutěžích. Začal jsem spolupracovat s výborným trenérem, takže si myslím, že jsem technicky na vyšší úrovni. A jsem už i zkušenější.

Tomáš Ivachov
- Klub: DTJ Prostějov
- Věk: 23 let
- Bydliště: Vyškov
- Povolání: student Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, obor ochrana obyvatelstva (poslední ročník)

Podle vašich slov to vypadá, že myslíte dokonce i na titul.

Ano, podle mého názoru mám na zlato a je to jediný výsledek, s kterým budu spokojený. Je to také nejlepší možnost k tomu, dostat se do reprezentace, získat plat a sponzory a hlavně se utkat na turnajích se světovou špičkou.

Takže mistrovství berete i jako bránu do reprezentace? Jaký je klíč, aby se tam člověk dostal?

Přesně tak to je. Nejčastěji to jsou právě ti „zlatí" z republiky, ale i přesto v reprezentaci není obsazená každá váhová kategorie, je to opravdu úzký výběr. Takže určitě je potřeba něco předvést v celé sezoně a ukázat, že na to člověk má. Tohle by ale byl velký krok.

Vašim vysokým ambicím asi odpovídá i příprava. Jak dlouho probíhá a v jaké je fázi?

Příprava probíhá pořád, jak jen mi to čas dovolí, a snažím se využít všechny prostředky k tomu, abych ho měl co nejvíce. Trénuji většinou v průměru dvakrát až třikrát denně a asi jedenkrát týdně přestávka, záleží, jak si řekne tělo, a taky podle zápasů atd.

Když jsme u těch zápasů, o víkendu jste k jednomu přípravnému nastoupil, mám pravdu?

Ano, v sobotu jsem měl zápas v supertěžké váze s Markem Chmelou. Je to několikanásobný mistr ČR, který má přes sto zápasů. Podařilo se mi bodově vyhrát všechna kola 3:0.

Takže jste si asi ověřil, že forma přichází ve správný okamžik. Co Vás ještě čeká v posledním týdnu před mistrovstvím?

Je to tak, neměl jsem od léta zápas a potřeboval jsem si to ověřit. Přece jen zápas je jiný, než sparring, tam jsou menší rukavice, chybí helmy, je tam samozřejmě více adrenalinu a tak dále. V posledním týdnu si chci hlavně držet váhu, s čímž mám celkem problém. Taky trénovat, ale už jen lehce, nahromadit tak co nejvíce síly do zápasů.

Držet si váhu týden před mistrovstvím je stresující samo o sobě, ne? Jak to děláte?

Váhu se snažím redukovat už tak dva měsíce, chci, ať to je přirozené a ne na úkor vody, pak hrozí dehydratace, na to už jsem jednou doplatil. Snažím se jíst takovým způsobem, abych ztratil váhu na tukových zásobách, zároveň si udržel svaly a do toho měl energii na tréninky, takže je to celkem obtížné.

Jakou máte vlastně v oficiálních zápasech celkovou bilanci výher a proher. Počítáte to, děláte si zářezy na pažbě?

Asi dvacet zápasů a z toho patnáct výher. Ale prohry právě v interlize, tedy nejvyšší lize střední Evropy, takže záleží spíše na soupeřích než bilanci.

Kdo je vaším největším soupeřem na mistrovství a na co si musíte dávat pozor?

Největší soupeř je David Hošek, který je z Prahy a nyní je právě v reprezentaci v mé váhové kategorii. Jeho největší pozitivum je v síle úderu, jinak hraje nečistý box. Pokud mě neporazí k. o., myslím, že bych ho bodově měl „přejet". Dále je to Vasil Ducar, který mě loni v extralize porazil pravým hákem k. o. už na konci prvního kola.

Dá se nějak vyvarovat toho, aby se něco podobného opakovalo?

Letos jsem technicky vybavenější a věřím, že tohle už nehrozí. Můžu víc uplatnit svoji techniku, ale především moji hlavní zbraň, tedy rychlost. Dále je tam ještě Tomáš Vaneček, asi třikrát bronzový a o málo zkušenější, ale bez síly. Takže podle mého názoru my čtyři jsme favorité a bude se lámat chleba právě mezi námi, záleží také na losu.

Ten se dozvíte kdy? Skládá se nějak podle nasazení, či žebříčku?

Až v první den zápasů, tedy ve čtvrtek. Není to předem nijak dáno, je to čistě náhodné, takže hodně o štěstí. Nasazení jsou jen dva boxeři, pokud budou vyhrávat, utkají se až ve finále, to je David Hosek a Vasil Ducar. Ducar se na republice nikdy neumístil a správně bych měl být na řadě já. Ale bylo mi řečeno, že boxuje déle a má větší jméno. Toto je pro mě ale jen detail.

Takže vy si určitě vybírat nebudete, mám pravdu? Věříte si na kohokoli, nebo se budete víc soustředit na svůj výkon?

Máte pravdu. Musím se soustředit jen a jen na sebe, na své zdraví a pak vím, že mám na všechny soupeře a můžu na mistrovství bojovat opravdu všechny tři dny.

Kdy se budete přesouvat do Znojma? Znáte tamní prostředí a otestujete si předem pořádně mistrovský ring?

Záleží, jak to naplánuje trenér, ale nejspíš až v den zápasu nebo den předem. Prostředí znám, boxoval jsem tam právě s Vasilem Ducarem. Ring si nepotřebuji ozkoušet, rozměry musí být určitě všude stejné a určitě už je mám v hlavě.