Svůj loňský mistrovský titul tak Vyškované neobhájí a tato možnost začala hrozit od prvních minut pražské odvety. Už ve třetí minutě položil pětku matador Roman Rygl a kop přesně trefil Karel Berounský. V deváté minutě přidal Rygl dalších pět bodů na 12:0. Prakticky ve stejném čase prvního souboje prohrával Jimi dokonce 0:14. „Bohužel jsme stejně jako doma zase zaspali začátek. Oni na nás vlétli pěkně zostra a dostali jsme dvě rychlé pětky. Tento úvod pak stanovil ráz celého utkání. Jednoduše řečeno, Tatra si prostě vedení hlídala,“ konstatoval trenér Vyškova Pavel Pala.

V prvním semifinálovém utkání play-off extraligy ragbistů porazil Jimi Vyškov Tatra Smíchov 39:33.
Ragbistům na Smíchově půjde o finále. Vyškov ztratil další hráče

Ve dvanácté minutě sice Martin Kovář deficit snížil úspěšným trestným kopem, jenže tentokrát nebyl signálem k otočení vývoje zápasu, ale jen k vyrovnání hry v poli. V utkání hraném ve vysokém tempu se pak prosadili oba leví křídelníci, nejprve smíchovský Daniel Stárka a poté i vyškovský Adam Soural.

ŠANCE ŽILA AŽ DO KONCE

Pro hosty nelichotivé skóre prvního poločasu stanovil úspěšným trestným kopem Karel Berounský. „Rozhodl vstup do utkání, kdy jsme si vytvořili dostatečný náskok. Kdybychom pak využili další šance, mohl pro nás být průběh utkání klidnější. Ale nepovedlo se nám to a Vyškov potom začal hodně bojovat. Vlastně až do konce to bylo vyrovnané otevřené utkání, protože postupový rozdíl byl v podstatě jeden trestný kop a jedna prokopnutá pětka,“ shodl se s Palou v celkovém hodnocení domácí kouč Filip Vacek.

Druhý poločas začal pro Vyškov stejně špatně jako první. Po čtyřech minutách navýšil pětkou vazač Tatry Vojtěch Havel na 27:8, což se ukázalo být pro další průběh rozhodující. „Soupeř byl lepší v tom, že udržel míče, prostě neztrácel balony tak snadno jako my. Přestože jsme v závěru měli víc ze hry, tak už jsme jen korigovali konečný výsledek. Dát další pětku, po které bychom mohli mít postup na dosah, se nám už nepodařilo. Myslím, že jsme odvedli výkon odpovídající našim aktuálním možnostem a neměli jsme takovou osobnost jako Tatra Romana Rygla. Pro mě to byl ten rozdílový hráč utkání. Hned na začátku dal velice důležité pětky, které si prakticky vypracoval sám,“ naznačil Pala příčiny porážky.

Ilustrační foto.
Meteorologové varují před rozsáhlými požáry. Letní standard, uklidňují hasiči

Absenci obhájce titulu ve finále za tragédii rozhodně nepovažuje. „Tatra byla hratelným soupeřem. Bohužel nám chybělo příliš mnoho hráčů a museli nastoupit i zranění. Například Chalabala hrál se zlomeným prstem na noze. V tomto stavu jsme asi víc chtít nemohli. Ústup to v žádném případě není. Mužstva jsou tak vyrovnaná, že finále mohl hrát každý ze semifinálové čtyřky. My tři roky po sobě hrajeme v play–off. Získali jsme stříbro a loni zlato. Letos se pokusíme o bronz. To je pořád dobrá úroveň,“ zdůraznil trenér Vyškova a přidal pochvalu vlastním fanouškům.

„Seděli nad naší střídačkou a náš kotel jsme slyšeli víc než domácí. I oni udělali dobrou atmosféru,“ dodal.

O titul se Tatra utká se Spartou, Vyškov si to rozdá o bronz s Pragou. Oba zápasy se budou hrát po reprezentační pauze v sobotu 24. června v Praze. „Spartě trochu odešla forma a navíc má nějaká zranění. Na podzim jsme ji porazili a víme, jak na ni hrát. Ale samozřejmě bude to otevřená záležitost a rozhodne to, kdo momentálně bude v lepším rozpoložení,“ sdělil k finálovým plánům Tatry Vacek.

Tatra Smíchov - Jimi Vyškov 27:13

Poločas: 22:8. Body: Rygl 10, Berounský 7, Stárka 5, Havel 5 – Soural 5, Trunečka 5, M. Kovář 3.

Sestava Vyškova: Doležel, Zemanovič (49. D. Jaroš), Vrána, Monček (48. Novák), Trunečka, Beneš (60. M. Školař), M. Pořízek, O. Kovář, P. Pořízek, M. Kovář, Soural, Mazal, Chalabala (47. Šenk), Gibala (49. Fialka), Podaný. Trenéři: Pavel Pala, Martin Hudák.

První utkání: Vyškov–Tatra 39:33, postupuje Tatra.

Druhé semifinále: Sparta–Praga 25:12 (10:5), první zápas 26:17, postupuje Sparta.

Finále: Sparta Praha – Tatra Smíchov, o 3. místo: Jimi Vyškov – Praga Praha, 24. června v Praze.