Oblastní přebor druhé třídy má na programu další dvě kola, pro vyškovské borce zcela výjimečná. Podle všeho rozhodnou o klubovém výsledku celé sezony. „Vypadá to, že budeme komplet, tak snad to klapne," prohlásil trenér Richard Beránek. Cože se má povést? Sobotní bitva v Tišnově a nedělní mise v Blansku.

Beránkovi svěřenci drží lichotivou druhou příčku jen bodík za letošním suverénem ze Zlína. A aby to tak zůstalo, nezbývá, než to nepřehánět se zdvořilostí a své víkendové hostitele obrat o body. „Nic si nebudeme nalhávat, jsou to klíčové zápasy. Oba soupeři se na nás můžou dotáhnout a naopak, když vyhrajeme, tak jim možná nadobro odskočíme. Hlavně Tišnov je potřeba k sobě nepustit, je na dohled," připomněl kouč situaci v tabulce.

Doma to jeho svěřencům proti mužstvu z Brněnska nevyšlo. Ano, právě Tišnovští uštědřili Vyškovanům jedno ze tří dosavadních zklamání sezony, rozdíl činil šest bodů. Domácí tenkrát nezvládli hlavně první čtvrtinu, bleskově nasbírali hrozivé manko, a ačkoli z něho postupně bodík po bodíku odebírali, překlopit misky vah na svou stranu už nestihli.

A právě na to si v sobotu chtějí dát pozor. „Podle mě je to nejsilnější tým v soutěži, jen často nebývá komplet. Doma jsme se prostě ještě s takovou hrou, jakou předvádějí oni, nesetkali. Jsou důrazní, tvrdí, nechybí jim výška ani pohyb. My se tomu dokázali přizpůsobit až ve druhé půlce a to bylo pozdě. Nesmíme ztrácet, proti nim těžko dotahovat," potvrdil kapitán Aleš Zeman.

Šetřit síly na druhý den by nemělo smysl, ale přesto jich Vyškovští budou ještě docela dost potřebovat. Po sobotním večerním návratu domů totiž v neděli ráno odcestují za dalším sokem, tentokrát do Blanska. To zatím okupuje až sedmé místo, ale má jeden zápas k dobru a stále pomýšlí na vzestup mezi nejlepší.

Podcenění tak zřejmě nehrozí. „To v žádném případě. Už proto, že jejich hlavní výhodou je vyrovnanost. Nemají žádného třicetibodového střelce, ale tak osm těch, co umí dát přes deset bodů. Znamená to, že se nemůžete nachystat na někoho individuálně, ale musíte bránit všechny. Často umí překvapit a navíc jsou doma," pověděl Beránek.

Na začátku listopadu loňského roku odjelo ASK z haly Za Parkem s třináctibodovou porážkou, ale teď jsou karty rozdané zase jinak. „Doma jsou hodně silní, už dost týmů se o tom přesvědčilo. Je to přijatelnější soupeř než Tišnov, to je pravda, ale nic jednoduchého nás nečeká ani tam. Uvidíme, jak dopadneme," zmínil Zeman.

Na palubovku přivede podle všeho kompletní sestavu s výjimkou Jiřího Červenky, který se z osobních důvodů omluvil. „Jsou to celky, které jsou s námi v kontaktu, všichni víme, že se hraje o dost. Oba zápasy budou těžké, ale v hlavě máme, že by nebylo vůbec špatné skončit nakonec v přeboru druzí," uzavřel předseda vyškovského oddílu Jiří Fojt.

Oblastní přebor II. třídy

Sobota 8. února
SK Basketbal Tišnov – BK Vyškov (16.00, hala SSK Tišnov)

Neděle 9. února
ASK Blansko – BK Vyškov (10.30, hala ASK Blansko)

Poslední vzájemné zápasy – listopad 2013: Vyškov – Blansko 71:58, Vyškov – Tišnov 69:75.