Čtveřice vyškovských hráčů – David Brtníček, Jiří Pantůček, Martin Gibala a Jan Školař – si „střihla" obě utkání. Zatímco v dresu národního týmu si moc nezahráli (výsledek 0:38), v derby proti Dragonu celý vyškovský tým jasně dominoval. „S kondicí jsem žádné problémy neměl. Naopak, musím přiznat, že jsem si zápas tak trochu užíval, protože tady na domácím hřišti je to můj poslední. Ještě si zahraju proti Pragovce a pak odlétám do Lyonu," potvrdil Pantůček poměrně snadné vítězství a naznačil svoji příští ragbyovou i životní cestu. V Lyonu bude profesionálně hrát druhou nejvyšší francouzskou soutěž.

Brňané mu ovšem loučení s domácím publikem hodně usnadnili. V letní přestávce měli problémy se složením kádru a nesehranost byla hlavním „parametrem" jejich hry. Do poločasu sice dokázali držet s favoritem krok, ale těsně po přestávce inkasovali pětky od Davida Jaroše a Pantůčka, obě s úspěšnými kopy Martina Kováře, a jejich hra se úplně sesypala. „Mají nové hráče ze Zlína, Bystrce a ze Slovenska a bylo vidět, že jim to ještě nefunguje, tak, jak by asi sami chtěli. Byť hráli kus té své tradiční rojové hry, tak přes útok jsme se dokázali prosadit," komentoval průběh zápasu trenér Vyškova Pavel Pala, jehož tým tak úspěšně vykročil za obhajobou stříbrných medaíilí.

„U nás to není o fyzičce, ani psychice. Myslím si, že po této stránce jsme poměrně dobře připravení. Bohužel to ale platí jen o jádru jádru týmu, základní sestavě. Chybí nám adekvátní lavička, která by naši hru dokázala víc oživit," připustil trenér Brňanů Daniel Beneš.

Dragon domácím „zkomplikoval" situaci až v závěru, kdy diváci čekali, že skóre na vyškovské straně přeroste přes padesát bodů. V 66. minutě odešli ze hřiště společně dva domácí hráči. Kapitán Martin Kovář na deset minut za žlutou kartu a Radek Vrána po červené. Brno vysunulo hru na polovinu Vyškova, ale to bylo jeho maximem.

Body i v oslabení

Naopak oslabený celek mu zasadil ještě dvě rány. Dvakrát po samostatné akci položil Lukáš Chalabala a nemýlili se ani Václav Monček a Martin Kovář v následných kopech. „Byl to pro nás tvrdý začátek, ale aspoň nám ten zápas ukázal věci, na kterých potřebujeme zapracovat. Byli jsme schopní poměrně držet míč a držet se soupeřem krok, ale sráží nás hloupé individuální chyby. Zápas se zlomil na začátku druhé půle, přičemž naším největším problémem byla čistě individuální skládka, souboje jeden na jednoho," konstatoval Beneš.

Stejně jako Pala vysoké nepřeceňoval vysoké premiérové vítězství ani jeho trenérský kolega Martin Hudák. „Byl to klasický první zápas sezony. Bylo tam hodně chyb, jak taktických, tak individuálních. Ale bylo vidět, že soupeř má problémů ještě víc. O tom, jak na tom momentálně jsme, nám určitě více řekne příští zápas na Pragovce," upozornil Hudák. Zmíněné utkání na hřišti obhájce titulu jeho tým sehraje v sobotu ve 14.00 hodin.

JIMI RC Vyškov – Dragon Brno 54:5 (19:5)

Sestavy a body - JIMI: D. Brtníček, J. Kovář, D. Jaroš 5 (5), Monček 4 (2× 2), Trunečka 5 (5), M. Pořízek, Procházka, O. Kovář 5 (5), J. Školař, M. Kovář 15 (5, 5× 2), Soural, Mazal, Chalabala 10 (2× 5), Gibala 5 (5), Pantůček 5 (5) – Vrána, Nevyjel, Horák, Jordánek, Juřínek, Fialka, P. Pořízek. Trenéři: Pavel Pala, Martin Hudák.

Dragon: Buryánek, Kučera, T. Luka 5 (5), L. Luka, Volejník, Juřík, Holba, Žemlička, Tieber, Puha, Beránek, Bednář, Burian, Svoboda, Mihálik – Holík, Ždárek, Bártek, Bastl, Kuchyňka, Pochlopeň. Trenéři: Daniel Beneš, Negel Briggs.

Další výsledky: Praga – Petrovice 38:12 (28:0), Tatra Smíchov – Slavia odloženo, Sparta – Říčany 12:41 (7:20).