Mistrovství České republiky v atletice mužů a žen našlo na stadionu Za Parkem důstojné útočiště. Dobře to viděl i nejvyšší orgán tohoto odvětví Český atletický svaz. Exkluzivně pro mediálního partnera mistrovství Vyškovský deník Rovnost to potvrdil i vedoucí oddělení soutěží Václav Fišer.

Je dva týdny po mistrovství. Jak ho s tímto odstupem hodnotíte?

Především bych chtěl tlumočit všeobecný dojem z vyškovského mistrovství těch, co se kolem nejvyšší české atletiky pohybují. Měli z toho všeho velmi pozitivní pocity. Já ze své pozice v prvé řadě vždy hodnotím sportovní úroveň, ta byla výborná. Musím říct, že na rozdíl od posledních mistrovství jsou velké výkony příjemným překvapením. Předvedli je jak ti zkušení, tak i ti řekněme noví. Zaujali mě skvělé závody Rosolové, Masláka, Brože, čtvrtkařů všeobecně, dálkařů, je toho daleko víc. Mistrovství frčelo, bylo to super.

A co po organizační a divácké stránce?

Tam tomu není jinak. Co se týče diváků, přiznám se, že v sobotu jsem byl trošinku zklamaný. Ne, že by přišlo lidí úplně málo, ale vím, jaké neuvěřitelné promo pořadatelé mistrovství udělali, to byla vysoce nadstandardní záležitost. Neděle nás ale všechny uspokojila, to byla taková třešnička na dortu, stadion byl plný, krásné. Když jsme později v podvečer měli schůzku předsednictva svazu s nejužším vedením organizačního výboru, tak jsem říkal, že uspořádat závody je jedna věc, ale udělat je dobře jako tady ve Vyškově, je daleko těžší. Všichni tomu věnovali obrovské úsilí a bylo to vidět.

Pojďme zpět k výkonům. Čtyři olympijské limity, všechny na dráze, dá se říct výhradně v podání sprinterů. Je ten vyškovský povrch opravdu tak rychlý?

Pomalý rozhodně není, to už se ukazuje delší dobu. Teď se navíc přidalo i ideální počasí. Atleti se po rozumném dubnu a začátku května choulili spíš v zimě, nebylo to nic moc, panovalo chladno. Sprinter potřebuje naopak teplo, aby se svaly dobře zahřály a fungovaly, jak mají. A když navíc vítr fouká správným směrem jako tady, přijdou zákonitě výborné výkony. Třeba i v dálce.

Na tu si fanoušci stěžují, přeci jen je přímo pod hlavní tribunou a není na ni ideální výhled.

Bohužel, tohle je asi největší slabina stadionu, je to velká škoda, že je mimo diváky, ale to se nedá nic dělat. Proto jsme udělali výjimku a aspoň trenérům jsme umožnili, aby byli přímo u toho dole. Je to dispozice stadionu, s tím už nic neuděláme ani my, ani vyškovští organizátoři. Chci ale říct, že výkonnostně to byla neuvěřitelná dálka. Roman Novotný za osm metrů a výkon přes sedm a půl metru nestačil ani na medaili.

Mírné divácké zklamání přišlo v sektoru oštěpařů. Báře Špotákové se povedl až poslední pokus, Víťovi Veselému zase ten první a dál neházel. Jak tohle vidíte?

Nevidím to jako zklamání. Oba hodili dost daleko, diváci si to možná tak neužili, chtěli podobných hodů víc, ale je to složitější. Čáru přes rozpočet udělala letošní termínová listina, mistrovství Evropy je poprvé už po dvou letech, takže koliduje s olympijskými hrami a podle toho se musí sportovci chovat i na českém šampionátu. Je to prostě nabité, Diamond League, další různé mítinky, oni jezdí z místa na místo, aby sbírali body, a mají toho dost, nechtějí riskovat zranění. Vždyť Bára obětovala i mistrovství Evropy. Mohla to klidně udělat tak, že by do Vyškova nejela a na Evropu ano, a vidíte, vybrala si tuhle variantu.

Před dvěma lety na souboji družstev ve Vyškově pršelo, letos se deště znovu domácí báli. Místo toho přišly tropy. Nevadilo to?

Myslím si, že je to problém spíš pro nás, škvařil se nám trochu mozek v hlavě. Ale my se mohli jít kdykoli zchladit. Pro atlety je to myslím optimální, jak už jsem říkal, teplo potřebují. Možná potíže s tím mají vytrvalci, ale sprinty, techniky, tam je horko užitečné.

Sledoval jste domácí závodníky?

Ano, byl jsem mile překvapený i z toho. Atletika ve Vyškově se začal dělat před několika lety na výborné úrovni a už tam jsou i první vlaštovky po této stránce. Někteří sportovci, co splňují přísná národní kritéria. Vychovat vrcholového atleta trvá třeba deset let a já si odvažuji tipnout, že pokud budou ve Vyškově takové podmínky jako doteď, tak brzy budete ve vašem městě mít nějakého kandidáta nejen na republikové medaile, ale i na mezinárodní úspěchy.

Co se dalo či dá pro možné příště ve Vyškově organizačně vylepšit?

Myslím si, že už nic zásadního. Jsme hrdí, že jsme dali pořadatelství Vyškovu, vyplatilo se. Chci ještě jednou na závěr pochválit Jirku Hajzlera a další nejužší vedení. Vím, že dát dohromady první takto velkou akci není jednoduché, je to neuvěřitelné množství práce a oni ji dělali ve svém volném čase. Budu rád, když při přípravě mistrovství Evropy v hale, které bude Česko hostit, budou v našem týmu organizátorů.

Vyškov už tedy má za sebou mistrovství v půlmaratónu, družstev i jednotlivců. Co bude dál, nějaké repete?

Už jsme se trochu o tom bavili, já říkám do budoucna proč ne. Každopádně víme o tom, že ve Vyškově dochází k trošku podivným změnám ohledně vedení sportovních areálů a podobně, tak musíme počkat, až se to vykrystalizuje. Já jen doufám, že bezchybná organizace mistrovství neunikne pozornosti městských orgánů. Že to pořádně ocení, všem moc děkuji za překrásný víkend.