Místo tradičních deseti mužstev se ve vyškovské hale za parkem sešla jen pětice týmů. Jako obvykle sestavených z registrovaných i neregistrovaných hráčů a jen pro tento turnaj. Zejména tým Jaroslava Kolečkáře představil tváře i z nejvyšších pater českého futsalu. „Určitě je to jeden z vůbec nejsilnější mančaftů, který na Orel cupu kdy hrál. To je mimořádná úroveň a měli by vyhrát,“ před výkopem zdůraznil dlouholetý hlavní pořadatel Petr „Méďa“ Nedvěd.

V dresu Kolečkářova hvězdného týmu Besta Leikmen se představil především aktuální český futsalový reprezentant David Cupák, dále např. prvoligový hráči Jan Pánek, Lukáš Panovský, současný asistent trenéra české reprezentace do 21 let Martin Bruna či šéf lavičky prvoligového Helasu Brno a nedávný kouč druholigového Amoru Vyškov Tomáš Galia.

Nedvědova „prognóza“ se potvrdila. Favorit neměl s vítězstvím v turnaji větší problémy. „Ale tady to ale není o tom, kdo to vyhraje nebo nevyhraje. Jde o to, po svátcích si zaběhat, potkat se klukama, se kterými jsme hrávali, anebo proti nim. Třeba i velký fotbal, když hráli za Drnovice. Ale hlavně si všichni tady chceme udělat dobrou náladu. Ve Vyškově jsem už podruhé, ale asi před třemi čtyřmi roky to byl jiný turnaj, myslím, že Amoru. Ale mužstva byla podobná, tam i tady bylo mnoho výborných hráčů,“ sdělil Cupák, sedmašedesátinásobný český reprezentant.

Jeho tým ve finále porazil tradičního účastníka Přemky, které táhl vyškovský odchovanec Dominik Urbančok, v současné době hráč bezkonkurenčního lídra jihomoravské fotbalové divize FK Blansko. „Oni prostě byli lepší, měli lepší hráče z Brna. David Cupák potvrdil, že to moc umí a v reprezentaci že není náhodou. Já futsal už vůbec nehraju, jen okresní přebor za Radslavice,“ vyjádřil za tábor poraženého finalisty někdejší obránce MFK Vyškov Jan Baričák.

Nejdramatičtějším zápasem celého pořadu bylo semifinále Young Boys – Přemci, které rozhodly až pokutové kopy. Přemci v nich byli lepší, a tak obhájce loňského prvenství Young Boys se nakonec musel spokojit s bronzem. „Zklamaní rozhodně nejsme. Soupeři byli hodně silní a myslím si, že jsme měli celkem smůlu. V semifinále jsme vedli 3:2, bohužel minutu před koncem Přemci vyrovnali a penalty stříleli líp. Ale zahráli jsme si dobře,“ sdělil Tomáš Horváth z týmu vyškovských mladíků.

Horvátha i jeho spoluhráče navíc může těšit uznání z reprezentační „kuchyně“. „Pro mě je to příjemné zpestření na konci roku. Pozval mě Tomáš Galia a jsem rád, že jsem přijel. První tři mužstva měla určitě vysokou úroveň. Třeba ti vyškovští mladíci, to jsou šikovní kluci. Po Tomovi Horváthovi už druhým rokem pošilhávám, že bych ho vyzkoušel v reprezentaci,“ naznačil Martin Bruna i trochu pracovní náplň svého vyškovského pobytu.

Do semifinále se po delší době probojovali i pořádající Orli. A tvrdí, že konečné čtvrté místo je nad plán. „Naším úspěchem bude každý vstřelený gól a páté místo,“ s úsměvem před turnajem naznačil starosta vyškovského Orla Jaromír Zbořil, že sportovní výsledky skutečně nebyly jejich prioritou. „Už jsme jednou byli i třetí. S průběhem i naším umístěním spokojený jsem, ale mrzí mě, že byla slabá účast. Možná se někteří zalekli právě té vysoké kvality, ale o to mám opravdu až tam nešlo. Dokonce jeden brněnský tým odřekl den předem. Ale nechtěli jsme rušit tradici, protože kdybychom turnaj odvolali, tak by se už určitě neobnovil,“ dodal Nedvěd, který byl nejlepším střelcem Orlů a krátce si i zachytal v jejich brance.

Nejlepším brankářem turnaje se stal domácí Jan Kopáček, nejlepším střelcem s dvaceti góly v šesti zápasech právě David Cupák. Ten se pro pokračovaní nejvyšší soutěže v novém roce opět přesunul z Helasu Brno do pražské Starty. Tam ho čeká velký úkol. „Stejně jako loni mám ve Spartě podepsané hostování do 30. června, tedy do konce sezony. Loni jsme prohráli ve finále s Chrudimí. Takže letos je ten cíl o metu výš, chceme titul. Mužstvo je lepší než loni, ale ještě se potřebuje víc sehrát, protože z loňského kádru jsme v něm zůstali jen tři hráči,“ odhalil svůj největší jarní sportovní cíl autor 34 gólů za národní mužstvo.

Zimní orel cup

Výsledky ve skupině: Besta Leikmen – Orli Vyškov 13:1, – Young Boys 5:1, – Přemci 6:4, – Speedi 11:1.
Přemci – Orli 6:2, – Young Boys 4:1, – Speedi 17:2.
Youn Boys – Orli 5:1, – Speedi 6:0.
Orli – Speedi 5:0.
Semifinále: Young Boys – Přemci 3:3, pok. kopy 1:2, Orli – Besta Leikmen 2:7.
O 3. místo: Young Boys – Orli 8:2.
Finále: Besta Leikmen – Přemci 5:2, branky: Cupák 3, Pánek, Bruna – Urbančok 2. Rozhodčí: Radim Zobal.
Sestavy - Besta Leikmen: Holásek – Kolečkář, Pánek, Galia, Cupák, Pospíšil, Bruna, Panovský. Přemci: Kopáček – Růžička, Urbančok, Baričák, Mikloška, Müller, Steiner. Young Boys: Furch – Sedlmayer, Rozehnal, Horváth, Rogořan, Kroustil, šoupal, Vondřich.
Nejlepší střelec turnaje: David Cupák (Besta Leikmen) – 20 gólů.
Nejlepší brankář: Jan Kopáček (Přemci).

Ludmila Mikulášková
ANKETA: Jak vidí sportovci a funkcionáři Vyškovska rok 2018?