Čtvrtou kapitolu okresní soutěže Vyškovská běžecká tour pořádá Liga rekreačních sportů Vyškov, AK Drnovice a Sokol Nemojany. „Letos to bude trochu jiné, a to jak jmény na startovní listině, tak hlavně tratí, která dostála zásadních změn," prohlásil jeden z pořadatelů Zdeněk Smutný.

Na mysli má nucené obměny kvůli plánované výstavbě kanalizace v Lulči. „Když jsme začali připravovat tento ročník, plánovalo se, že v tomto termínu se bude kopat cesta dolů ke kostelu svatého Martina. Nakonec to tak není, ale my s tím počítali a už to nemůžeme vrátit zpátky," objasnil.

Startovní výstřel tak zazní poblíž tenisového areálu „V Kutaci", závodníci vyběhnou nahoru ke kostelu a podél něj se vrací zpátky ke kurtům. Muži si to pak celé dají ještě jednou stejným způsobem. Podle propočtů pořadatelů by mělo jít o celkem deset kilometrů, ženy by měly absolvovat porci pět kilometrů a tři sta metrů k tomu.

Průběh by měl mít ještě malinko těžší profil, než na který jsou příznivci královny sportu v Nemojanech při krosu zvyklí. „Jde sice o kratší vzdálenost, ale bude možná, co se týče kopce, trochu fyzicky náročnější. Vypadá to, že se to tentokrát neobejde bez občerstvovací stanice. Myslíme na ni, protože má být i hodně divoké počasí," připomněl další z členů týmu organizátorů Roman Weiter.

Tropy posledních dní by totiž měly kralovat nad českým územím i dál, a ačkoli kros odstartuje už v deset dopoledne, může to být pro běžce poměrně kruté. „Já myslím, že tohle se zvládne. Dopoledne má být teplo, ale snad ještě trochu přijatelné a my si ho právě užijeme. Když jsem se díval na předpovědi, tak hlášených bouřek se bát nemusíme, ty jestli přijdou na Moravu, tak až později," informoval Smutný.

Hledat největší favority není vůbec jednoduchá záležitost. Před dvanácti měsíci ukázali všem konkurentům záda Petr Hének a Irena Pospíšilová, ale příjezd obou těchto hvězd je nejistý a spíš se s nimi nepočítá. Pospíšilová si vybrala ve stejném termínu závod v Moravském Písku, Hének zase neustále regeneruje po neuvěřitelné zátěži na Krakonošově stovce.

NÁVRAT STEINERA

Šanci tak dostávají další. „Nikdy nevíte, jaké složení se tu objeví a taky kdo má ideální formu. Každopádně jasné je, že rekord trati nepadne právě kvůli té změně trasy i distance. U mužů bych ale tipoval Lukáše Koudelku, jestli dorazí, a naděje dávám i Tomáši Steinerovi, který by se měl u nás vracet po zranění," jmenoval Smutný.

Ano, do boje s časem i protivníky se po dvouměsíční odmlce kvůli bolavým zádům vrací vyškovský Tomáš Steiner. „Měl jsem stopku, vůbec jsem neběhal, až teď poslední tři týdny se do toho zase snažím dostat. V Nemojanech to chci hlavně zkusit, žádné jiné cíle si nedávám, ta správná kvalita tam ještě není. Potřebuji si prostě ověřit, jak jsem na tom," podotkl.

Rtuť teploměru případně vyhnanou extrémně vysoko nepovažuje za svoji nevýhodu, spíše naopak. „Mně teplo vyhovuje, navíc soupeři pak nezačínají v prvních kilometrech tak rychle a můžu s nimi držet krok a není třeba pak nic dohánět. Já jsem vlastně docela rád," dodal Steiner.

Nemojanský kros

Sobota 26. června
Start: 10.00 hodin.
Prezence a šatny: Tenisový areál V Kutaci

Kategorie

Junioři: ročník 97 a mladší

Muži A: ročník 96–77

Muži B: ročník 67–76

Muži C: ročník 57–66

Muži D: ročník 47–56

Muži E: ročník 46 a starší

Ženy F: ročník 96–77

Ženy G: ročník 67–76

Ženy H: ročník 66 a starší