„Naše rodina drží pohromadě. S bratrem Františkem se doplňujeme, on je odborník v chovatelství,“ popsal šťastný vinař Valihrach.
Krumvířští se soutěže zúčastnili poprvé. „Charakterizuje je rodinná symbióza, úcta k tradici a venkovské pospolitosti, ale i moderní podnikatelské plány,“ vyjmenovala za Asociaci soukromého zemědělství České republiky Šárka Gorgoňová.
Lidé z úspěšného vinařství a farmy hospodaří na dvaceti hektarech vinohradů, pěstují plodiny na sto hektarech půdy a také bodují s chovným plemenem aberdeen angus.
Valihracha před lety zaujalo, jak dobytek žije na argentinských pampách. Začali tedy s chovem v Krumvíři. „Je zajímavé, že stádo také ekologicky vyčistilo vinice od špačků. Na vyšlapaných a spásaných pastvinách v okolí nemohou ptáci nocovat,“ vysvětlil.
A co vinař doporučuje k výtečné večeři? Snoubení hovězího steaku z plemene angus a červeného vína odrůdy Carménère zrajícího v barriqovém sudu.